Rrugëtim i ri: Nënat dhe të porsalindurit mirëpriten nga stafi shëndetësor në sesionin postnatal të Kujdesit Grupor

Në zemër të Vushtrrisë, një festë e bukur u mbajt me nënat e reja dhe infermieret  që u bashkuan për të shënuar një moment të rëndësishëm në rrugëtimin e përbashkët përmes programit dhe sesioneve të Kujdesit në Grup për gratë shtatzëna. Projekti  “Kujdesi në grup në 1000 ditët e para” ose GroupCare1000, mbështetet financiarisht nga BE-ja nëpërmjet programit Horizon2020 dhe po zbatohet nga AMC në bashkëpunim me 11 organizata dhe institucione ndërkombëtare. Aktualisht, projekti po implementohet  në komunat e Lipjanit, Prizrenit, Vushtrrisë, Prishtinës dhe Vitisë.

Programi i Kujdesit në Grup,  aktualisht po bën një ndikim të qëndrueshëm, ku nënat e reja u mblodhën edhe në një sesion të veçantë pas lindjes. Dhoma u mbush me pritje dhe gëzim teksa grupi i parë i nënave, të cilat kishin nisur këtë rrugëtim së bashku, i prezantonin me krenari të porsalindurit e tyre infermiereve të përkushtuara që ishin udhërrëfyese gjatë rrugëtimit të tyre.

Nën ombrellën e gjerë të GroupCare1000, gratë shtatzëna në QKMF në komunën e Vushtrrisë e gjetën veten në një komunitet mbështetës. Programi jo vetëm që lehtësoi mësimin e ndërsjellë nga përvojat e njëra-tjetrës, por gjithashtu përfshiu këshilla të ndryshme nga profesionistët e kujdesit shëndetësor, duke krijuar një qasje holistike për të siguruar një shtatzëni të shëndetshme.

Infermieret u emocionuan dukshëm nga pamja e foshnjave të shëndosha e të lumtura të përqafuara në krahët e nënave të tyre. Lidhjet e krijuara gjatë sesioneve kishin tejkaluar sferën e kujdesit profesional, duke u shndërruar në lidhje të vërteta të ndërtuara mbi besimin, ndjeshmërinë dhe ëndrrat e përbashkëta.

Në këtë takim, u shpalosën histori – tregime për netët pa gjumë, triumfet mbi sfidat dhe gëzimin që shoqëron ardhjen e një të porsalinduri.  Infermieret dhe mamitë, të cilat kishin luajtur një rol kryesor në mbështetjen e këtyre nënave, tani po shihnin frytet e prekshme të përpjekjeve të tyre kolektive.

Si infermiere, Anjeza Haradinaj thekson ndikimin thelbësor të ofrimit të shërbimeve shëndetësore holistike. Kjo shtrihet përtej adresimit të çështjeve të caktuara shëndetësore; në vend të kësaj, përfshin ndërtimin e lidhjeve, ofrimin e mbështetjes, dhe praninë e kujdesin e vazhdueshëm gjatë momenteve të nevojshme. Infermieria, sipas Anjezës, mishëron një përkushtim ndaj ndjeshmërisë dhe ekspertizës, duke kontribuar në komunitet në ofrimin e kujdesit shëndetësor gjithëpërfshirës.”

Teksa komuna e Vushtrrisë zhytet në shkëlqimin e këtij sesioni të gëzueshëm, programi i GroupCare1000 qëndron si një dëshmi e fuqisë transformuese të bashkëpunimit, empatisë dhe përvojave të përbashkëta. Nuk është thjesht një program; është një udhëtim që ndriçon rrugën drejt shtatzënive të shëndetshme, komuniteteve dhe premtimit të fillimeve të reja për nënat dhe të porsalindurit e tyre të çmuar.