Tregimi ynë

Home |Tregimi ynë

Menjëherë pas luftës në Kosovë, në vitin 2000, shkalla e vdekshmërisë foshnjore ishte 29 vdekje për 1000 lindje, një nga më të lartat në Evropë. Aksioni për Nëna dhe Fëmijë, së bashku me partnerët, donatorët dhe miqtë e saj ka qenë në pararojë të betejës për ta ulur këtë numër për dhjetë vitet e fundit në rreth 11 për 1.000 lindje që nga sot. Beteja nuk ka mbaruar ende!

Rreth “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë” shumë përkrahës nga Kosova dhe Shkolla Mjekësore Dartmouth u mblodhën për ta realizuar ëndrrën dhe themeluan fillimisht “Fondacionin për Nëna dhe Foshnje të Shëndetshme” në 2009 me qëllimin e vetëm për të shpëtuar jetët e nënave dhe fëmijëve në Kosovë, me iniciativën e Dr. James Strickler, Bashkë-Kryetar i Emeritus, Bordi i Drejtorëve të Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit dhe Emeritus Dekan në Shkollën e Mjekësisë Geisel në Dartmouth. Nxitja për krijimin e kësaj organizate të re jofitimprurëse buron nga programet e shëndetit riprodhues të financuar nga USAID që janë implementuar nga Mjekët e Botës, AIHA, AmeriCares, Shkolla Mjekësore Dartmouth dhe kolegët e tyre të shumtë në Kosovë. Individë me ndikim nga sektorët e shëndetit, biznesit, kulturës dhe ekonomisë nga Kosova, SH.B.A. dhe diaspora (përfshirë ndër të tjera Ardiana Bunjaku, Jehona Gjurgjeala, Rexhep Hoxha, Richard Lukaj, Bekim Ahmetaj, Ilirjana Bajraktari, George Little, Philip Sigwart, Ilir Hoxha dhe së fundmi princesha për të qenë Elia Zaharia) iu bashkuan përpjekjeve për të mbështetur kauzën dhe në vitin 2013 ngritën themelin në “Aksionin për Nënat dhe Fëmijët” që është sot!