Angjelo lindi në Lugë të Bunarit në qytetin e Gjakovës më 2 qershor 2020 përmes një prerje kirurgjikale. Pas lindjes së tij, nëna e tij, një nënë 24-vjeçare për herë të parë, së bashku me burrin e saj, vizituan Qendrën e tyre lokale të Mjekësisë Familjare. Infermierja, Adelina Puka, shkëmbeu informacione kontakti me nënën, duke e informuar atë në programin Vizitat në Shtëpi dhe i premtoi asaj një vizitë javën tjetër.

Për shkak të Covid-19, programi Vizitat në Shtëpi pushoi disa nga aktivitetet e tij, megjithatë gjatë periudhës Prill – Maj, 1837 u kryen vizita virtuale (kryesisht përmes telefonit).
Për shkak të rëndësisë së këtij rasti, infermierja vendosi të vizitojë familjen edhe në gjendje pandemike.
Infermierja bëri vizitën e parë në 5 qershor, 3 ditë pas lindjes së Angjelo. Gjatë kësaj kohe, nëna po luftonte me gjidhënien dhe infermierja vuri re se Angjelo kishte ardhur me verdhëz. Gjatë vizitës në shtëpi, infermierja i demonstroi nënës se si të ushqejë me gji, duke e ndihmuar atë ta tejkalojë këtë sfidë, si dhe duke ndihmuar nënën duke e këshilluar atë se si të nxjerrë qumështin nga gjiri i saj me një shiringë. Për më tepër, nëna u këshillua t’i jepte BCG foshnjës së saj. Pasi vuri re se Angjelo po luftonte me verdhëzën, infermierja këshilloi nënën që ajo të linte djalin e saj të ekspozohej ndaj rrezeve të diellit duke u shtrirë para rrezeve të diellit pasi ndihmon në uljen e simptomave. Infermierja gjithashtu mati kokën, lartësinë dhe peshën e foshnjës – të gjitha këto rezultuan brenda parametrave normalë.

Nëna dhe partneri i saj jetojnë së bashku me vjehrrat e saj, në kushte jashtëzakonisht të vështira financiare. Sidoqoftë, ajo ka një rrjet familjar shumë mbështetës që e ndihmojnë dhe e ndihmojnë atë në kujdesin për djalin e saj në çdo kohë. Infermierja, duke parë kushtet e vështira financiare, raportoi rastin si një rast shoqëror për të kërkuar ndihmë për këtë familje të re. Për më tepër, infermierja i dha nënës një paketë të kujdesit higjienik të UNICEF-it, duke i ndihmuar ata përmes vështirësive që janë rritur vetëm nga pandemia e COVID-19.
Gjendja emocionale e nënës ishte një rast shqetësimi për infermieren, pasi e kishte vërejtur atë duke luftuar me ankthin për shkak të çështjeve shqetësuese të pandemisë. Infermierja këshillon me qetësi nënën se si të trajtojë pandeminë derisa situata të normalizohet, si dhe ta ndihmojë atë të trajtojë stresin emocional të lindjes së saj dhe çështjet pasuese që mund të sjellë. Infermierja e bëri këtë duke mbajtur kontakte të vazhdueshme me nënën, duke qenë pranë saj për çdo nevojë që ajo ka nevojë për shëndetin e djalit të saj, përveç shëndetit të saj. Nëna i përcolli infermieres se kontakti, mbështetja dhe këshillat e vazhdueshme që ajo merrte pa masë e ndihmuan atë në lehtësimin e ankthit dhe orientimin e saj për të siguruar kujdesin më të mirë të mundshëm për foshnjën e saj.
Kur u pyet për vizitën në shtëpi, nëna e Angjelos e tha këtë:
Unë jam tepër mirënjohëse ndaj infermierit që më afroi vetë, erdhi të më vizitojë mua dhe djalin tim, dhe më dha një ndjenjë rehati dhe sigurie me qasjen e saj të qetë dhe të dashur, si dhe duke iu përgjigjur të gjitha pyetjeve të mia dhe duke kontrolluar mbi djalin tim. Isha shumë e dëshpëruar dhe ajo ka arritur të më qetësojë kaq mirë. Faleminderit UNICEF, AMC dhe veçanërisht infermieren time Adelina. ”
Vizita e dytë u krye në 11 qershor. Verdhëza e Angjelos ishte qetësuar nga kjo kohë dhe nëna dukej se ndihej shumë më e qetë. Infermierja vazhdon të jetë në kontakt të vazhdueshëm me nënën, duke iu përgjigjur çdo pyetje që mund të ketë dhe duke e mbështetur atë gjatë ditëve të para në udhëtimin e gjatë të të qenit nënë.

Infermierja, Adelina Puka kur u pyet për vështirësitë e paraqitura nga kjo rast, tha se:
” Për shkak të situatës pandemike, ishte shumë e vështirë t’i afrohesh prindërve dhe të sugjerosh një vizitë. Jam shumë e lumtur që arrita të kryej një vizitë dhe të siguroj nënën që djali i saj po bën mirë, dhe se vështirësitë fillestare të një lindje do të ulen me kalimin e kohës, si dhe të jem në gjendje t’u siguroj atyre një paketë kujdesi. Unë jam në kontakt të vazhdueshëm me nënën dhe kam krijuar një lidhje me të që shpresojmë se do ta ndihmojë atë gjatë muajve të parë të prindërimit.

“Vizitat në shtëpi ’është një program i Ministrisë së Shëndetësisë, mbështetur nga UNICEF me Fondet nga Qeveria e Luksemburgut. Zbatohet nga Aksioni për Nënat dhe Fëmijët, duke synuar ofrimin e shërbimeve në shtëpi në komunat e Kosovës si një qasje për të përmirësuar më tej shëndetin dhe mirëqenien e fëmijëve duke ndërtuar besimin midis infermierëve dhe komunitetit për një sistem më të mirë të mjekësisë familjare. Vizitat në shtëpi ndihmojnë familjet të identifikojnë problemet e reja të lindura, duke përfshirë shenjat e sëmundjes dhe në të njëjtën kohë të mbështesin praktikat e ushqyerjes me gji, vaksinat, duke kontribuar gjithashtu në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës në mënyrë që të arrijnë potencialin e plotë të fëmijës. Me programin e vizitave në shtëpi, qëllimi ynë i përgjithshëm është të rrisim njohuritë e profesionistëve shëndetësorë, grave shtatzëna dhe prindërve në kujdesin para lindjes, kujdesin pas lindjes, depresionin pas lindjes dhe zhvillimin e hershëm të fëmijërisë.

Gjatë periudhës janar – maj 2020, u kryen 4625 vizita në shtëpi. 3726 vizita fëmijësh dhe 899 vizita për gratë shtatzëna. Vizitat në shtëpi gjatë periudhës së pandemisë kryheshin përmes telefonit.