Fillimi
X

AMC dorëzon donacionin e kampanjës NJË KAFE SI FLUTUR në QKUK

Action for Mothers and Children ka dorëzuar sot në Klinikën Infektive në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës pajisje mjekësore dhe materiale mbrojtëse për personelin shëndetësor në vlerë prej rreth 10 mijë eurosh.

Këto pajisje dhe materiale janë blerë në kuadër të kampanjës NJË KAFE SI FLUTUR e cila zgjati një muaj, dhe kishte për qëllim ngritjen e fondeve për të siguruar pajisje mjekësore dhe materiale mbrojtëse për personelin shëndetësor që po përballen me COVID-19. Disa prej pajisjeve mjekësore dhe materialeve mbrojtëse që u dorëzuan janë: monitor për pacientë, aspiracion me kontrollë vakumi, pulsoksimetra, video laringoskopi, dorëza, maska respiratore, dezinfektues, etj.

Drejtori ekzekutiv i fondacionit Action for Mothers and Children me rastin e dorëzimit deklaroi: “Sot dorëzuam pajisje mjekësore dhe materiale mbrojtëse për personelin shëndetësor në vlerë prej 10 mijë eurosh, fonde këto të mbledhura nga kampanja njëmujore “Një kafe si flutur”. Këtë kampanjë e nisëm në bashkëpunim me një grup të vullnetarëve të cilët i falënderoj shumë për idenë dhe angazhimin e jashtëzakonshëm. Poashtu i falenderojmë përzemërsisht qytetarët në Kosovë dhe mërgatë të cilët iu bashkuan fushatës tonë duke dhuruar të holla dhe duke e bërë të mundshëm këtë donacion. Shpresojmë që me ndihmën tonë, personeli shëndetësor të cilët po bëjnë punë të jashtëzakonshme në institucionet tona shëndetësore anembanë Kosovës, e veçanërisht në Klinikën Infektive në Prishtinë, do ta kenë më të lehtë përballjen me COVID-19”

AMC dhe vullnetarët e kampanjës, janë jashtëzakonisht falenderues ndaj të gjithë qytetarëve që iu bashkuan fushatës tonë duke dhuruar, apo duke mbështetur kampanjën në rrjete sociale.

Një falenderim i veçantë për Solidar Suisse zyra në Kosovë për mbështetjen e kampanjës me 1000 euro.

Mbesim shumë falenderues nga perkrahja e personaliteteve si Inva Mula, Rita Ora, Ledri Vula, Xheraldina Vula, Lorik Cana, Robert Berisha, Genc Salihu, Vjollca Robelli-Mripa, Hetem Ramadani, Zake Prelvukaj, Yll Limani, Richard Lukaj, Arbër Mehmeti, Vlora Nikçi, Përparim Babalija, Ardian Hoxha, Afërdita Paçarada, Kida, Shpat Deda, Eshref Durmishi, Dren Abazi, Agim Kalanderi, Adelina Badivuku, Adelina Thaqi, Robert Bobaj, Armend Baloku dhe profesionistë të tjerë në media dhe marketing.

Falenderojmë veçanarisht vullnetarët të cilët punuan palodhshëm në këtë kampanjë: Nora Weller, Ron Mullaademi, Adrian Berisha, Valon Canhasi, Nektar Qarri, Deniz Tortoshi, Shqipron Nuhiu e Bonart Ajvazi.

X

Përmbyllet fushata sensibilizuese NJË KAFE SI FLUTUR

NJË KAFE SI FLUTUR ishte fushatë senzibilizuese në luftën kundër COVID-19 në Republikën e Kosovës. Kjo fushatë kishte dy objektiva kryesore:
Ngritjen e fondeve me të cilat do të mbështeten institucionet shëndetësore me pajisje dhe materiale të nevojshme për ta luftuar COVID-19;
Shpërndarjen e informatave dhe këshillave nga burime të sigurta tek qytetarët në mënyrë që ta ngrisim vetëdijën se si ta ndalojmë shpërndarjen e COVID-19.

Personeli shëndetësor po bëjnë punë të jashtëzakonshme në institucionet tona shëndetësore anembanë Kosovës, e vecanërisht në Klinikën Infektive në Prishtinë.
Duke pasë parasysh që gjendja do të mund të përkeqësohej, me c’rast nevoja për më shumë pajisje mjekësore dhe materiale të tjera bazike do të rritej, NJE KAFE SI FLUTUR u inicua për t’i dalur në mbështetje institucioneve shëndetësore të Kosovës.

NJË KAFE SI FLUTUR mblodhi fonde në tri mënyra: online përmes GlobalGiving, me transfere bankare ne llogarinë bankare të AMC-së, dhe me dërgimin e SMS-ve në numrin 55049 përmes operatorit Vala.

Për një muaj fushatë, gjithsej 10274 Euro u mbledhën nga: 1) GlobalGiving – 6677 dollarë
2) Transfere bankare – 1300 Euro
3) SMS ne Vala – 2826 Euro

Një falenderim i veçantë për Solidar Suisse zyra në Kosovë për mbështetjen e kampanjës me 1000 euro.

NJË KAFE SI FLUTUR gëzoi mbështetje të menjëhershme përmbrenda shoqërisë në Kosovë dhe shqiptarëve anë e mbanë botës. Miqtë e Një Kafe si Flutur janë nga sfera të ndryshme profesionale me sukses të dëshmuar në rajon dhe ndërkombëtarisht. Mbesim shumë falenderues dhe të inspiruar nga perkrahja e personaliteteve si Inva Mula, Rita Ora, Ledri Vula, Xheraldina Vula, Lorik Cana, Robert Berisha, Genc Salihu, Vjollca Robelli-Mripa, Hetem Ramadani, Zake Prelvukaj, Yll Limani, Richard Lukaj, Arbër Mehmeti, Vlora Nikçi, Përparim Babalija, Ardian Hoxha, Afërdita Paçarada, Kida, Shpat Deda, Eshref Durmishi, Dren Abazi, Agim Kalanderi, Adelina Badivuku, Adelina Thaqi, Robert Bobaj, Armend Baloku dhe profesionistë të tjerë në media dhe marketing.

Në koordinim të plotë me Ministrinë e Shëndetësisë, ne do t’i identifikojmë nevojat momentale të institicioneve shëndetësore dhe menjëherë të vazhdojmë me prokurimin e atyre materialeve apo pajisjeve mjekësore.

Të gjithë donatorët do të kenë qasje në informatat se si dhe ku janë shpenzuar fondet e mbledhura, e poashtu dhe dorëzimin e materialeve, duke përcjellë rrjetet tona sociale në Facebook, Instagram dhe Twitter, e poashtu edhe në website të AMC-së www.amchealth.org

NJË KAFE SI FLUTUR është ideuar nga Nora Weller dhe është sjellë në jetë në bashkëpunim të përafërt dhe vullnetarë me profesione në media dhe marketing si Ron Mullaademi, Adrian Berisha, Valon Canhasi, Nektar Qarri, Deniz Tortoshi, Shqipron Nuhiu, Bonart Ajvazi, në koordinim me ekipin e fondacionit Action For Mothers and Children në mënyrë që te arrijmë suksesin e dëshiruar në përkrahje të personelit shëndetësor në Kosovë, në luftën kundër Covid-19.

X

Tryeza diskutuese me temën: “Rritja e numrit të lindjeve me prerje cezariane në Kosovë”

19 dhjetor 2019, Prishtinë

Sot, u mbajt tryeza diskutuese me temën “Rritja e numrit të lindjeve me prerje cezariane në Kosovë”, organizuar nga Action for Mothers and Children (AMC) me mbështetjen e Solidar Suisse zyra në Kosovë. Qëllimi i tryezës ishte diskutimi mes palëve të interesit mbi shkaqet e rritjes, pasojat dhe të identifikohen rekomandime konkrete për parandalimin dhe zvogëlimin e rritjes së numrit të lindjeve me prerje cezariane. Të gjeturat e tryezës do të përfshihen në përmbledhjen e politikave që do të publikohet nga AMC, e cila do të ofroj një pasqyrë të përgjithshme dhe rekomandime për menaxhmentet e institucioneve të shëndetësisë, mjekët obstetër gjinekolog dhe palët e tjera të interesit.

Vlorian Molliqaj, drejtor ekzekutiv i AMC, prezantoi përmbledhjen e politikave “Lindjet me prerjet cezariane në Kosovë”, ku theksoi se shkalla e lindjeve me prerje cezariane në Kosovë është shumëfishuar nga viti 2000 që kanë qenë 7.5%, në vitin 2015 është rritur në 27.3%. Z. Molliqaj prezantoi disa prej shkaktarëve të mundshëm të kësaj rritje, dhe poashtu disa rekomandime konkrete që do të mund të ndërmirreshin për parandalimin e rritjes se numrit të lindjeve me PC në rastet kur nuk ka komplikime.

Dr. Ilir Hoxha, nga Solidar Suisse zyra në Kosovë, theksoi disa nga faktorët e sistemit shëndetësor që mund të jenë shkaktarë të rritjes rapide të numrit të lindjeve me prerje cezariane. Dr. Hoxha gjithashtu prezantoi rritjen e numrit të lindjeve me PC në kontekstin global.

Magbule Elezi, nga Shoqata e Mamive të Kosovës, theksoi rolin e mamive në përgatitjen dhe këshillimin ndikim tek nënat në përcaktimin për të lindur në rrugën natyrale apo me PC.

Dr. Albert Lila, nga Shoqata e Gjinekologëve të Kosovës, prezantoi mbi trendin e rritjes se numrit të lindjeve me prerje cezariane ndër vite dhe krahasoi shkallën e lindjeve te spitalet publike ndaj spitaleve private.

Tryeza u mbyll me një diskutim dinamik nga pjesëmarrësit ku u theksuan edhe nevojat për krijimin e udhëzuesve për lindjet natyrale dhe me prerje cezariane, rëndësinë e sesioneve edukuese për gratë dhe partnerët e tyre, si dhe rëndësinë e përfshirjes së mamive në procesin e shtatzënisë dhe lindjes.

X

Dorëzohen pajisje mjekësore në Klinikën e Neonatologjisë dhe Pediatrisë në Spitalin e Mitrovicës

17 Dhjetor 2019, Mitrovicë

Action for Mothers and Children së bashku me Bankën Raiffeisen në Kosovë, e cila tash e disa vite e mbështet misionin e organizatës sonë, dorëzuan sot pajisjen Analizator Hematologjik dhe disa pajisje të tjera mjekësore në Klinikën e Neonatologjisë dhe Pedriatrisë në Spitalin e Mitrovicës. Kjo klinike e re, e cila shumë shpejt pritet ta fillojë punën kishte nevojë për t’u plotësuar me pajisjet në fjalë, dhe ky identifikim i nevojave u bë në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë.

“Jemi të lumtur që kemi një bashkëpunim të sukseshëm me Bankën Raiffeisen në Kosovë, bankë kjo e cila vazhdimisht e mbështetë punën e AMC dhe vazhdimisht i mbulon nevojat e spitaleve me medikamete dhe pajisje mjekësore. Falë këtij bashkëpunimi dhe këtij donacioni, Spitali i Mitrovicës do të mund të ofroj shërbime cilësore për të gjithë të posalindurit në këtë spital” theksoi Vlorian Molliqaj nga Action for Mothers and Children.

Banka Raiffeisen vazhdimisht i ka kushtuar vëmendje të veçantë përkrahjes së shëndetësisë. Meqenëse shëndetësia është një fushë më specifike, na ka ndihmuar shumë bashkëpunimi që kemi me organizatën Aksioni për Nëna dhe Fëmijë, përmes së cilës edhe e kemi realizuar këtë donacion. Ne jemi shumë të kënaqur që këto pajisje do të lehtësojë punën e personelit mjekësorë në Klinikën Pediatrike në Mitrovicë,” u shpreh Vlora Kasumi, përfaqësuese e Bankes Raiffeisen në Kosovë.

Misioni i AMC është të ndihmojë Klinikat e Neonatologjisë, Pediatrisë dhe Gjinekologisë me medikamente dhe pajisje të ndryshme mjekësore në mënyrë që të zvoglohet numri i mortalitetit të foshnjeve. Këtë fundvit organizata është fokusuar në Spitalin e Mitrovicës shkaku i nevojave të shumta që ka ky spital. Së fundmi, gjithashtu u dorëzuan edhe shtretër për foshnjet e posalindura të financuara nga ngjarja Cycle Kosovo for Children, ndërsa sot po dorëzohen pajisje mjekësore për këto dy Klinika në vlerë prej 10,000 Euro.

X

AMC organizon konferencën për QMF drejt përmirësimit të cilësisë: Mbështetja në të ushqyerit me gji

13 Dhjetor 2019, Prishtinë

Për herë të pare në Kosovë u mbajt konferenca 2-ditore në Hotel Sirius më 11 dhe 13 Dhjetor me qëllim për të trajnuar punonjësit shëndetësorë në aftësitë më të fundit klinike dhe ndërnjerëzore të bazuara në evidencë të nevojshme për të mbështetur praktikat optimale të ushqyerjes me gji dhe të zhvillojnë një rrugë të përmirësimit të cilësisë në institucionin e tyre për të përmirësuar praktikat e mbështetjes së ushqyerjes me gji në nivel individual dhe institucional.

Nga kjo konferencë përfituan 100 mjekë, infermierë dhe mami të përfshirë në kujdesin antenatal dhe të foshnjave nën 12 muaj nga QMF-të kryesore të pesë komunave: Prishtinë, Drenas, Lipjan, Ferizaj dhe Gjakovë. Kjo konferencë ka rezultuar në nivele më të larta të promovimit të ushqyerjes me gji dhe besimin në menaxhimin e problemeve të ushqyerjes me gji. Si rezultat i kësaj konference do të përfitojnë nënat dhe fëmijët në Kosovë pasi aftësitë e përmirësuara pritet të rezultojnë në këshilla dhe promovim më të shpeshtë, efektiv dhe të saktë të ushqyerjes me gji.

Konferenca u organizua nga Action for Mothers and Children, në bashkëpunim me Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër dhe Organizatën Botërore të Shëndetësisë e cila po ofron mbështetje me anë të sigurimit të fondeve. Programi i konferences u punua në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë dhe Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik të Kosovës.

X

AMC dhe Cycle Kosovo dhurojnë shtretër për foshnje në Klinikën e Neonatologjisë në Mitrovicë

09 Dhjetor, Mitrovicë

Sot, Action for Mothers and Children bashkë me organizatorët e Cycle Kosovo for Children dorëzuan 15 shtretër për foshnje në repartin e neonatologjisë në Mitrovicë, si rezultat i mungesës së madhe të shtretërve për të posalindurit.

Shtretërit u siguruan nga fondet e ngritura nga turneu vendor Cycle Kosovo for Children e cila është një ngjarje bamirëse vjetore e çiklistëve vendor për të ngritur fonde për fondacionin humanitar Action for Mothers and Children. Këtë vit Cycle Kosovo for Children përfundoi me sukses për të gjashtin vit me radhë ku morën pjesë rreth 30 çiklistë në rrugëtimin 4-ditor dhe u siguruan rreth 10,000 Euro përmes kontributeve të kompanive dhe individëve, dhe përmes fushatave online.

“Një prej qëllimeve tona si AMC është ulja e vdekshmërisë së foshnjave, andaj jemi shumë të lumtur që edhe ky donacion i këtyre shtretërve për të sapolindurit në Spitalin e Mitrovicës do të ndikoj në përmirësimin e shërbimeve spitalore, rrjedhimisht në përmbushjen e misionit të organizatës sonë. I falenderoj shumë çiklistët nga Cycle Kosovo for Children për iniciativën dhe mbështetjen ndaj organizatës sonë tash e gjashtë vite me radhë. Mbështetje të ngjashme me pajisje mjekësore do të vazhdojnë edhe më tutje edhe për Spitalin e Mitrovicës, por edhe për spitale të tjera ku identifikohen nevojat” u shpreh Vlorian Molliqaj nga Action for Mothers and Children.

“Kemi kënaqesinë te jemi prezent sot dhe të shohim se sa po ndihmon lëvizja jonë të cilën po e organizojmë për gjashte vite tani. Jemi falenderues ndaj miqëve dhe donatorëve të cilët çdo her na ndihmojnë në përmbushjen e misionit tonë dhe mbështetin punës se mirë të Action for Mothers and Children” theksoi Albion Hadri nga Cycle Kosovo for Children

X

Hapet Qendra e 13-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Obiliq

21 Nëntor 2019, Obiliq

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Obiliq, në Qendrën e Mjekesisë Familjare (QKMF) . Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë financimit të Ministrisë së Shëndetësisë në Kosovë dhe bashkëpunimit me Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare në Komunën e Obiliqit dhe fondacionit Action for Mothers and Children.

Qendra e 13-të ‘Klasat për Nëna’ e hapur tani edhe në Obiliq do të ofrojë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin e pas lindjes, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës.

“Duke e marr parasysh rëndësinë që qasja në informata shëndetësore ka për shëndetin e gruas dhe fëmijëve, ne po angazhohemi që përmes Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas të jemi sa më afër prindërve të rinj në mënyrë që t’iu japim këshilla për një shtatzëni të shëndetshme dhe rritje sa më të mirë të foshnjes. Kjo qendër, në fokus të veçantë do të ketë komunitetet Rom, Ashkali dhe Egjiptas që jetojnë në Obiliq, ku edhe qasja e këtyre komuniteteve në shërbime shëndetësore është e limituar për shkak të kushteve socio-ekonomike” u shpreh Vlorian Molliqaj nga Action for Mothers and Children

Qendra Informuese në Obiliq është e hapur çdo ditë pune për të gjitha gratë e vajzat e Komunës së Obiliqit, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Obiliq, në uebfaqen e Action for Mothers and Children si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës – Klasat për Nëna @klasatpernena dhe ne uebfaqen www.beba-ks.com

X

Meridian Express dhuroi 2,040.21 Euro për shëndetin e nënave dhe fëmijëve në Kosovë

08 Nëntor 2019, Prishtinë
Për të dytin vit me radhë, nga data 15 tetor – 30 nëntor, Meridian Express, kontribuoi për shëndetin e nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Kontributi i Meridian Express u bë i mundur përmes fushatës “Ushqehu, shijo dhe ndihmo me Buka dhe Schärf” ku 10% e blerjes së këtyre produkteve u dedikua për fondacionin humanitar ‘Action for Mothers and Children’.
Në një ngjarje për media, u bë edhe dhurimi i çekut në vlerë prej 2,040.21 Euro nga Meridian Express për Action for Mothers and Children për të mbështetur programet për shëndetin e fëmijëve.
Fushata për ngritjen e fondeve kishte për bazë produktet e brendit Schärf dhe  sanduiçëve të ngrohtë të BUKA Bakery, ku për çdo kafe/çaj apo sanduiç që u porosit nga konsumatorët, 10% e vlerës  u dhurua në ndihmë të nënave dhe fëmijëve. Këto fonde do të financojnë programet shëndetësore të AMC-së që ndihmojnë klinikat e Pediatrisë, Gjinekologjisë dhe Neonatologjisë në Kosovë.
“Duke shpresuar që edhe në të ardhmen bashkëpunimi me AMC të rritet edhe më shumë, ne jemi shumë të lumtur që edhe këtë vit kontribuam për mirëqenien dhe shëndetin e fëmijët në nevojë” u shpreh Artan Mullarama nga Meridian Express.
“Jemi të lumtur që kemi bashkëpuntorë dhe mbështetës të misionit tonë si Meridian Express, ku për vitin e dytë me rradhë organizuam kampanjën për ngritje të fondeve për AMC me anë të shitjes së produkteve të Scharf dhe Buka Bakery. Kjo shumë e ngritur do ndihmojë fondacionin në përmirësimin e shëndetit të nënave dhe fëmijë në Kosovë ku edhe jemi shumë falënderues” u shpreh Vlorian Molliqaj, Drejtor Ekzekutiv – Action for Mothers and Children.
X

Hapet Qendra e 12-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Gjilan

29 Tetor 2019, Gjilan

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Gjilan, në Qendra e Mjekesise Familjare Dardania . Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë financimit të Ambasadës së Zvicrës në Kosovë dhe bashkëpunimit me Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare në Komunën e Gjilan dhe fondacionit Action for Mothers and Children.

Qendra e 12-të ‘Klasat për Nëna’ e hapur tani edhe në Gjilan do të ofrojë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin e pas lindjes, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës.

“Jemi të lumtur që çdo ditë po rritemi nëpër Komunat e Kosovës dhe po arrijmë të ofrojmë shërbime edukative tek një numër i madh i prindërve rreth shatzënisë se shëndetshme  dhe rritjes sa më të mire të foshnjes” u shpreh Albiona Beselica Beha nga Action for Mothers and Children

Qendra Informuese në Gjilan është e hapur çdo ditë pune për të gjitha gratë e vajzat e Komunës së Kamenicës, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Gjilan, në uebfaqen e Action for Mothers and Children si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës – Klasat për Nëna @klasatpernena dhe ne uebfaqen www.beba-ks.com

X

Rreth 400 persona u mblodhën në ngjarjen bamirëse ‘Let’s Dance’

-Prishtinë, 26 tetor 2019

Në përvjetorin e pestë të ngjarjes bamirëse “Let’s Dance” – “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët” u mblodhen rreth 400 vetë për një kauzë të mire, ku për të pestën herë me radhë është dëshmuar se lëvizja e bamirësisë që nisi në vitin 2015 është shndërruar tashmë në një nga traditat më të bukura në kryeqytet. Ngjarja u mbajt me 24 tetor 2019 tek Sheshi 21 në Prishtinë.

“Është ndjenjë e mrekullueshme të shohësh se një numër i madh i komunitetit u mblodhën sonte për të përkrahur misionin e AMC. Jemi mirënjohës ndaj të gjithë donatorëve dhe përkrahësve të vazhdueshëm të fonadacionit që e bënë Let’s Dance një natë të paharrueshme”, thotë Vlorian Molliqaj, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit.

Si çdo vit, qëllimi i kësaj ngjarjeje është të mbledhë fonde të cilat më pas përdoren nga Fondacioni Action for Mothers and Children për të mbështetur programe të ndryshme shëndetësore, për të siguruar medikamente dhe pajisje mjekësore dhe për të ofruar shërbime shtesë për foshnjat që kanë nevojë për trajtim mjekësor të specializuar. Këtë vit, rreth €15,000 u ngritën me anë të sponsorizimeve dhe shitjeve të biletave të cilat do të shfrytëzohen përfinancimin e programeve shëndetësore të AMC-së. Ngjarja u mbështet edhe nga miqt tanë të cilët siguruan ushqim, pije, muzikë, dekorim dhe materiale promovuese  si sponzor ‘in-kind’ për shërbime dhe produkte që tejkalojnë vlerën e €13,000.

Ngjarja e bamirësisë Let’s Dance u organizua nga Fondacioni Action for Mothers and Children bashkë me Crimson Capital. Ngjarja u mbështet me sponzorizime nga: BPB, 3CIS, Lesna, NLB Banka, AmCham, Finca, KEP Trust ,Meridian, Moneta, Sigal, Trepharm, Sharrcem, HIB, Princesha Construction, Lesna, Florentina Cheese, Bear Sanctuary, Eko Wine, Bodrumi i Vjeter, Gekos, Karl Gega, Fluidi, Bodrumi i vjetër, Coca Cola HBC, Ha mire, Green and Protein, Gekos, Menza Ramiz Sadiku, Mezzeria, Perla Events, Lulishtja Labi, Rezniqi, Birra Peja, Ujë Rugove, Thai Restaurant, VM3, Photome, Glam Radion, RTK dhe Telegrafi. Gjithashtu, falenderim i veçant shkon për NRG Band, Offchestra, Gamblemania, Arben Llapashtica dhe Blerim Berisha.

X

U ngritën mbi $70,000 në ngjarjen vjetore të AMC-së ‘Meet Us Halfway’ në Nju Jork

New York, 12 Tetor 2019

Fondacioni ‘Action for Mothers and Children, mbajti mbrëmjen e saj të 5-të bamirëse në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në Yale Club të qytetit të Nju Jorkut më 10 tetor 2019.

Shumë mbështetës dhe dashamirë të punës së AMC-së u mblodhën për ta bërë këtë mbrëmje një sukses. Folëse e mbrëmjes ishte Sopranoja Operistike me fame botërore Inva Mula, e cila mbështeti punën e mirë të Aksionit dhe bëri thirrje për mbështetjen e këtij misioni humanitar. Musafire nderi ishte edhe Ambasadorja Vlora Citaku, e cila pesë vite më parë filloi traditën ku mbledhi filantropet nga Shtetet e Bashkuara të Amërikes të dhurojnë për nënat dhe fëmijet në Kosovë. Personalitet tjera të shquara të kësaj mbrëmje ishin Miss Universi Catriona Grey dhe Miss Albania.

Gjatë kësaj mbëmje, AMC ndau çmimin ‘Ambasador për Shëndetin e Nënave dhe Fëmijëve’, fotografit me renome botërore, Fadil Berisha, për kontributin e jashtëzakonshëm dhe punën e palodhshme për nënat dhe fëmijët në Kosovë.

Gjatë mbrëmjes shumë njerëz dhanë kontributin e tyre dhe dhuruan fonde në koktelin dy-orësh. Pjesë e organizimit të ngjarjes ishte edhe një ankand i qetë, i cili përfshinte kreacion nga Besë Rugova dhe Drenusha Xharra, bizhuteri nga Sara Shala, pjata graniti të punuara nga Dhe by Granita, një foto sesion nga Fadil Berisha dhe një tjetër nga Fioralba Kryemadhi, dy darka në restoranin ‘Çka ka Qëllu’, shërbime të formësimit të vetullave nga Sanija Eyebrows dhe një pikturë me profilin e Nenes Tereze nga Anduena. Gjithashtu pjesë e ankandit ishte edhe kompania Angleze e syzeve të punuara nga druri Campbell Marson Eyewearset gotash nga Dardi’s Art, produkte kozmetike nga Shiseido dhe Pinch of Colors, sesion makiazhi nga Vjollca Broja, bizhuteri nga Vajzë dhe një kostum nga Maks Menswear. Gjithashtu mbrëmja u shoqërua nën tingujt e bukur të Merita Halila dhe Raif Hyseni, Dj Fati dhe Joana Kaimi.

Suksesi i kësaj mbrëmje nuk do të ishte i mundur pa mbështetjen e Konsullatës së Kosovës në Nju Jork dhe Ambasadores Sahatqija, si dhe pa mbështetjen e miqeve dhe bashkëorganizatorëve të ngjarjes si Fadil BerishaDrin dhe Rialda Kukaj, Pajtes Kukaj, Elizabet Peraj dhe Valon Xharra.

Fondet e ngritura nga  shitjet e biletave dhe nga donacionet e mbledhura gjatë kësaj mbrëmje filantropie AMC përgjatë 2020, do të vazhdoj të: siguroj medikamente esenciale për shpëtimin e jetës për bebet e lindura parakohe; të siguroj grave Vitamina Prenatale, antibiotikë dhe kontraceptivë; të edukoj prindërit për planifikimin e familjes, shtatzëninë e hershme, lindjen dhe periudhën e pas lindjes; dhe të ndihmoj gratë të diagnostikojnë kancerin e qafës së mitrës përmes testimit falas me Pap-test.

X

Organizohet punëtoria ndërkombëtare WIC Health Policy Workshop në Prishtinë

25 Shtator 2019, Prishtinë

Për herë të parë në Kosovë u organizua punëtoria ndërkombëtare dy ditore WIC Health Policy Workshop, punëtori kjo e cila u organizua nga Wennberg International Collaborative, Action for Mother and Children, Solidar Suisse Kosova dhe Kolegji Heimerer. Kjo punëtori u mbajt më 24 dhe 25 Shtator në Kolegjin Heimerer në Prishtinë ku mblodhi rreth vetes ekspertë të kujdesit shëndetësor, politikëbërës dhe përfaqësues të shoqërisë civile nga vendi, rajoni dhe bota.

Hapja e kësaj punëtorie u bë nga David Goodman nga Wennberg International Collaborative (via Skype), Ilir Hoxha nga Solidar Suisse, George Little – këshilltar i Sistemit të Referrimit Neonatal dhe Stephanie Tomlin nga Wennberg International Collaborative. Përgjatë ditës së parë u prezantuan dhe diskutuan tema të ndryshme të ndara në katër sesione të ndryshme me fokus kujdesi perinatal dhe kujdesi ndaj të sapolindurve.

Kjo punëtori kishte tre objektiva kryesore: Të lejojë politikëbërësit, shoqërinë civile, grupet e avokimit dhe hulumtuesit në Kosovë dhe disa vende të tjera të Ballkanit (Shqipëri, Maqedoni, Mal të Zi) të diskutojnë se si të dhënat mund të përdoren në mënyrë efektive në procesin e hartimit të politikave; Për t’u mundësuar hulumtuesve nga Kosova dhe shteteve të tjera të Ballkanit të ndajnë punën e tyre me njëri tjetrin në mënyrë që të përdoren për të informuar vendimet e politikave; Të diskutohen dhe hartohen zgjidhje për çështjet më të ngutshme të politikave shëndetësore që lidhen me shëndetin e nënave dhe fëmijëve dhe punëtorët shëndetësor në Kosovë dhe rajon.

WIC Health Policy Workshop vazhdoi punimet në dytën e dytë me trajnimin me temën ‘Variacioni i Praktikave Mjekësore’ ku morren pjesë rreth 30 persona nga vendi dhe rajoni.

X

Lansohet programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Mitrovicës

20 Shtator, 2019. Mitrovicë

Sot zyrtarisht u lansua programi i Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës në Komunën e Mitrovicës, program ky që po bëhet i mundur si rrjedhojë e suksesit të programit në Prishtinë dhe Prizren . Ngjarja sot u realizua me qëllim të prezantimit të programit mbi skriningun e kancerit të qafës së mitrës në Mitrovicë, që është pjesë e Programit Nacional për Kontrollin e Kancerit në Kosovë. Ky program është njëkohësisht hapi i rradhës drejt zgjerimit të programit të skriningut në nivel nacionit.

Ky program do të mundësoj ofrimin e Pap testit për rreth 250 gra nga Komuna e Mitrovicës, gjatë fazes së pare të implementimit, gjegjësisht deri ne fund te vitit 2019. Po ashtu, do të ndërtohen kapacitetet për skrining brenda Kujdesit Parësor Shëndetësor (KPSH) në Mitrovicë, si dhe do të ndërtohet algoritmi procedural që rregullon sistemin e bashkëpunimit në mes të KPSH dhe Kujdesit Dytësor Shëndetësor- Laboratorit të Patologjisë.

Përpos ofrimit të këtij shërbimi të ri në kuadër të kujdesit parësor, palët synojnë po ashtu që të inicojnë diskutime në mes të institucioneve dhe grupeve të interesit me qëllim të hartimit dhe implementimit të politikave shëndetësore që ndërtojnë një sistem cilësor të skriningut të kancerit të qafës së mitrës si e drejtë shëndetësore, e paraparë me Ligjin për Shëndet Riprodhues, si dhe e planifikuar në  Programin Nacional për Kontrollin e Kancerit.

Ky program, përmes Pap testeve për gratë dhe vajzat nga Komuna e Mitrovicës do të mundësoj zbulimin e hershëm të qelizave jonormale të qafës së mitrës dhe trajtimin e tyre me sukses për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës.

Ky projekt është rezultat i bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi të Komunës së Mitrovicës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit- Ministria e Shëndetësisë, Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare në Mitrovicë, Spitalit të Përgjithshëm në Mitrovicë dhe Aksionit për Nëna dhe Fëmijë dhe mbështetet nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara UNFPA, Zyra në Kosovë.

X

Fillon Fushata ‘Ushqehu, shijo dhe ndihmo me BUKA dhe SCHARF’

16 Shtator, 2019, Prishtinë –

Sot fillon fushata për shpëtimin e jetëve të fëmijëve dhe nënave e organizuar nga Meridian Express me Action for Mothers and Children. Fushata fillon sot dhe do zgjasë 1 muaj, deri më 15 Tetor 2019. Ky është viti i dytë me radhë ku Meridian Express po organizon këtë fushatë me qëllim për ngritje të fondeve për fondacionin humanitar AMC.

Fushata ka për bazë produktet e  brendit  Schärf dhe senduiçët e ngrohtë të BUKA Bakery, ku për çdo kafe/çaj ose senduiç që do të porositet nga konsumatori, 10% e vlerës  do të dhurohet në ndihmë të nënave dhe fëmijeve. Me anë të fondeve të cilat do të ngriten përmes kësaj fushate, AMC do të financojë programet shëndetësore sic janë: furnizimimi me medikamentin jetë-shpëtues për foshnje Surfaktant si dhe zhvillimin e Qendrave Informuese ‘Klasat për Nëna’.

Vendet ku mund të shijoni produktet e Schärf dhe të BUKA Bakery dhe të ndihmoni misionin tonë janë lokalet e Meridian Express, në Rr. Eqrem Rexha- Arbëri (afër Komunës së re), Pjata- Prishtinë, Rr. Nazim Gafurri, ( rrugës për Gërmi), Lagjia Marigona Residence, Lagjia Qëndresa -Vetërnik, Rr. William Walker, Prizren.

AMC falenderon Meridian Express për bashkëpunimin si dhe komunitetin që  e bën të mundur suksesin e fushatës duke vizituar pikat e Meridian Express dhe duke konsumuar këto produkte.

X

Ngjarja Let’s Dance 2019 i dedikohet pajisjeve mjekësore për foshnje

Prishtinë, 12 shtator 2019

Blerja e pajisjeve të specializuara mjekësore për foshnje është këtë vit fokusi i ngjarjes tradicionale të bamirësisë Let’s Dance. Kjo ngjarje organizohet në përkrahje të fëmijëve dhe nënave në Kosovë. Let’s Dance ka për mision mbledhjen e fondeve për të siguruar medikamente dhe pajisje mjekësore për foshnjet e lindura para kohe dhe që vuajnë nga sëmundje të ndryshme, si dhe mundësi për shërbime shëndetësore dhe edukative në përkrahje të nënave dhe familjeve të këtyre foshnjeve.

Këtë vit, ngjarja e organizuar nga Fondacioni Action for Mothers and Children shenjon 5-vjetorin vet. Si çdo vit, fondet sigurohen nga sponsorët dhe shitja e biletave dhe 100% e tyre do të shkojnë në blerjen e pajisjeve mjekësore.

Për të dhënë përkrahjen tuaj, mund të zgjidhni një nga paketat e sponsorizimit apo të blini për vete dhe për miqtë tuaj biletën për ngjarjen bamirëse Let’s Dance që mbahet me 24 tetor 2019 në Sheshin 21 në Prishtinë, duke filluar nga ora 19:30.

Për t’u bërë sponsor, kontaktoni me Fondacionin Action for Mothers and Children në adresën info@amchealth.org ose numrin e telefonit 049 110 333.

Ngjarja Let’s Dance organizohet nga Fondacioni Action for Mothers and Children dhe Crimson Capital. Përcilleni faqen e ngjarjes në Facebook https:/www.facebook.com/events/2386928598240047/ për më shumë informata.

AMC është organizatë jofitimprurëse që i përkushtohet shpëtimit të jetës së fëmijëve dhe nënave në Kosovë. www.amchealth.org

Për më shumë informacion, ju lutemi të kontaktoni me Vlorian Molliqaj, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit përmes emailit vlorian.molliqaj@amchealth.org

X

10 Tetori shënon vitin e pestë të organizimit të mbrëmjes bamirësisë ‘Meet us Halfway’ në Nju Jork

16 Gusht, 2019

Action for Mothers and Children rikthehet përsëri në qytetin e Nju Jork-ut, me mbrëmjen filantropike për të ngritur fonde për shpëtimin e jetëve të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Kjo mbrëmje e bamirësisë do të mbahet në klubin prestigjoz Yale të Qytetit të Nju Jork-ut me datën 10 Tetor 2019 nga ora 19:30 deri në 22:00.

Si cdo here mbrëmja do te përfshijë Muzikë, Rrjetëzim, Koktel dhe Ankand të Qetë ndërsa folëse e mbrëmjes do jetë sopranoja me fame botërore Inva Mula në cilësinë e Ambasadorës për shëndetin e mirë të nënave dhe fëmijëve. Kjo mbrëmje bëhet e mundur falë miqve dhe anëtareve të bordit të fondacionit që jetojnë dhe veprojnë në Amerikë siç janë, Valon Xharra, Drin dhe Rialda Kukaj, Fadil Berisha, Elizabet Peraj dhe Tess Kukaj. 

Të gjitha fondet e ngritura këtë vit do të orientohen për të furnizimin me medikamente esenciale për të shpëtuar 300 foshnje gjatë 2020, të sigurohen prenatal vitamina, amoxicilin dhe spirale për 700 gra,  të edukohen 1,338 prindërrreth planifikimit familjarë, shtatzënisë së hershme, lindjen dhe periudhën pas lindjes, të identifikohet canceri i qafës së mitrës me anë të ofrimit të pap-testit falas për 3,600 gra dhe vajza.

Për të qenë pjesë e ngjarjes apo për të mësuar më shumë rreth mbrëmjes, vizitoni uebfaqen e ngjarjes: www.meetushalfway-amc.com

X

Njoftohuni me Bordin Këshillues

08 Gusht 2019, Prishtinë

Action for Mothers and Children ka kënqësinë të ju prezentoj anëtarët më të rinjë të Bordit Këshillues të cilët tani janë pjesë e organit menaxhues të AMC-së për të ofruar këshilla strategjike në vendimmarrje drejt përmbushjes së misionit të AMC-së.

Aferdita Ademi-Osmani
Aferdita Ademi-Osmani është Doktoreshë dhe Eksperte e Lartë e Shëndetit Publik me më shumë se 20 vite përvojë si Menaxhere dhe Koordinatore e projekteve komplekse të shëndetësisë ndërkombëtare dhe ka përvojë pune në Kosovë, Maqedoni, Slloveni dhe Zvicër. Ajo ka aftësi shumë të mira në facilitimin, hartimin, zbatimin, monitorimin dhe vlerësimin e politikave shëndetësore, si dhe sigurimin e pjesëmarrjes dhe koordinimit aktiv dhe gjithëpërfshirës të shumë palëve (ajo siguron asistencë teknike dhe ka punuar me një numër të Ministrave të Shëndetësisë).

Drin Kukaj
Drin Kukaj diplomoi nga Universiteti Pace dhe vazhdoi karrierën e tij në Sektorin Financiar. Drini është një partner menaxhues në Premier Consulting Partners ku ofron shërbime konsulence për planifikimin financiar, menaxhimin e aseteve dhe përfitimet e punonjësve. Puna e tij si vullnetar në organizatat bamirëse përfshinë punën aktive në Habitat for Humanity in Westchester, e cila mbledh fonde dhe për të ndërtuar shtëpi për veteranët. Drini gjithashtu është një donator aktiv për projektin The Wounded Warriors.

Merita Stavileci Mustafa
Merita Stavileci Mustafa ka një përvojë të gjerë në zhvillimin e bashkëpunimeve dhe në mbështetje për reformat e politikave publike në shumë fusha. Ajo ka përfunduar studimet Master në fushën e Shkencave Politike dhe Menaxhment nga Universiteti i Londrës, MB, dhe ka ndjekur trajnime të shumta ku është çertifikuara në menaxhment, menaxhimin e projekteve dhe shëndetin publik. Merita aktualisht mban postin e Zyrtarës të Lartë të Programit Kombëtar në Zyrën Zvicerane të Bashkëpunimit në Prishtina dhe është përgjegjëse për hartimin dhe drejtimin e programeve mbështetëse në sektorin e shëndetësisë.

X

Hapet Qendra e 11-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Kamenicë

06 Gusht 2019, Kamenicë

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Kamenicë, në Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare (QKMF). Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë financimit të Ambasadës së Zvicrës në Kosovë dhe bashkëpunimit me Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare në Komunën e Kamenicës, dhe fondacionit Action for Mothers and Children.

Qendra e 11-të ‘Klasat për Nëna’ e hapur tani edhe në Kamenicë do të ofrojë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin e pas lindjes, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës.

Qendra Informuese në Kamenicë është e hapur çdo ditë pune për të gjitha gratë e vajzat e Komunës së Kamenicës, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Kamenicë, në uebfaqen e Action for Mothers and Children si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës – Klasat për Nëna.

X

   Ngjarja Bamirëse e Bank Street në Amerikë ngrit  $10,000 për nënat dhe fëmijët në Kosovë

15 Korrik, 2019

Për të pestin vit me radhë, firma lidere e investimeve Bank Street Group ka organizuar ngjarjen vjetore bamirëse të golfit në Burning Tree Country Club në Greenwhich të ShBA-së. Të hyrat nga kjo ngjarje bamirëse ndihmojne dhjetëra organizata anembanë globit, në mesin e të cilave edhe Action for Mothers and Children

“Ne jemi mirënjohës që kemi miq dhe partnerë të tillë si Bekim Ahmetaj, The Bank Street dhe DORO Restaurant Group, të cilët kanë ngritur  $10,000 në mbështetje të nënave dhe fëmijëve në këtë ngjarje vjetore. Fondet e mbledhura do të mbështesin programet e kujdesit shëndetësor të AMC-së, programe këto të cilat punojnë drejt përmisimit të jetëve të nënave dhe fëmijëve në Kosovë” theksoi Janine Mehmeti, Menaxhere për Ngritje të Fondeve, Action for Mothers and Children.

Bank Street Group është një firmë e investimeve bankare në Amerikë që i shërben sektorëve të teknologjisë, mediave dhe telekomunikimit. Për më shumë informata rreth këtij organizimi bamirës të Bank Street dhe t’shihni më shumë foto nga ngjarja vjetore mund të vizitoni www.banksteetinvitational.com.

X

U bë lansimi i librit ‘Ditari i Nënës’ udhërrefyesi për hapat e prindërimit

20 Qershor, Prishtinë

Sot, në Librarinë Dukagjini u bë lansimi i librit ‘Ditari i Nënës’ udhërrefyesi për hapat e prindërimit, libër ky i shkruar nga Albiona Beselica Beha nga Fondacioni Action for Mothers and Children, i cili nga data 20 Qershor do shitet eksluzivisht në Librarinë Dukagjini. Ky libër është i bazuar në dëshmi shkencore, informata të cilat janë marrë nga organizata ‘March of Dimes’ dhe ueb faqja beba-ks.

Libri ‘Ditari i Nënës’ është libër me informata të sakta rreth një shtatzënie dhe foshnje të shëndoshë. Ky ditar i përcjell nënat e reja përgjatë periudhës së shtatzënisë duke i udhëzuar për hapat drejt një
shtatzënie sa më të mirë. Nënat mund ta shfrytëzojnë këtë ditar si një kujtim për fëmijën dhe periudhën
më të mirë të jetës, duke ruajtur çdo përjetim, kujtim apo sfidë në rrugëtimin e të qenët prind.

Libri ‘Ditari i Nënës’ është përmbledhje me informata për periudhën më të bukur të jetës, për
shtatzëninë dhe të qenët nënë. Si fondacion jemi të lumtur që kemi pas mundësinë të krijojmë dicka
shumë të veçantë dhe të nevojshme për secilën vajzë/grua e cila planfikon të bëhet nënë” theksoi
Albiona Beselica Beha- AMC, autore e librit.

Ky libër nuk do realizohej pa kontributin e dhënë nga znj. Melinda McKay, Dr. Drita Lumi- Demiri, Dr.
Florina Ushaku-Grezda, znj. Rrezearta Reka, Dr. Sami Uka dhe Skënder Berisha . Gjithashtu, Libraria
Dukagjini, Stone Castle dhe Telegrafi dhan kontribut të veçante në ngjarjen e lansimit të librit ‘Ditari i
Nënës’.

X

Ngjarja vjetore “Cycle Kosovo for Children” ngriti rreth 9000 Euro

10 Qershor 2019, Prishtinë

Ngjarja vjetore “Cycle Kosovo for Children”, përfundoi me sukses për të gjashtin vit me radhë ku morën pjesë rreth 30 çiklistë në rrugëtimin 4-ditor përreth Kosovës në mbështetje të fondacionit “Action for Mothers and Children.” Ngasja e biçikletave u bë rreth Kosovës, me një devijim të shkurtër për në Shqipëri, duke kaluar përmes disa prej qyteteve më të mëdha për 4 ditë. Distanca e përgjithshme ishte mbi 600 km me mbi 7000 metra ngjitje (rrugë tatëpjetë) duke filluar dhe përfunduar në Prishtinë.

Ky aktivitet këtë vit arriti të sigurojë  rreth 9000 Euro përmes kontributeve të kompanive dhe individëve, dhe përmes fushatës online në KosovaIdeas, si dhe lojërave që u zhvilluan me rastin e kthimit të ekipës në Miqt Pub në Prishtinë. Fondet e mbledhura do përdoren  për të blerë shtretër për të posalindurit për Klinikën e Neonatologjisë në Spitalin e Mitrovicës. Foshnjat e lindura parakohës duhet të qëndrojnë më gjatë në spital për shkak se ju duhet kujdes intensiv për kohë më të gjatë dhe të jenë nën përkujdesjen e doktorëve. Në Mitrovicë nuk ka shtretër të mjaftueshëm për të përmbushur nevojat e pacientëve në Klinikën e Neonatologjisë, kështu që foshnjet premature duhet të qëndrojnë në shtratin e njëjtë me nënën, gjë që mund të jetë shumë e rrezikshme për një foshnje që është lindur parakohës dhe me peshë të vogël..

“Jemi falënderues për të gjitha donacionet këtë vit dhe jemi të lumtur se me anë të fondeve që i kemi ngritur përgjatë këtij rrugëtimi do ndihmojmë në përmirësimin e efikasitetit të kujdesit të ofruar për të sapolindurit tanë në Mitrovicë” u shpreh Albion Hadri, organizatorë i Cycle Kosovo for Children.

Ngjarja u realizua me sukses nga viti 2014 deri tani dhe kjo ngjarje nuk do ishte e mundur pa mbështetësit tanë të cilit ishin Eulex, Policia e Kosovës, Astes , Agency, Shtëpiaku, Eco Clean, Trepharm, Minimax, Intereuropa, Kosbit, BPB, Miqt Pub dhe Bike Cafe.  Gjithashtu mbështetësit e tjerë te ngjarjës me shërbime të ndryshme ishin Cineplexx , Rudi’s Cake Factory, Ponte Vecchio, Hyla Gatime Tradicionale,  Walker’s Food and Catering, Frame Restaurant, Beergarden, Eco Motors, Shooters, Positive Motion, Dhe by Granita.

Kampanja elektronike është ende aktive përmes platformës KosovaIdeas ku mund të dhurohet çfarëdo shume për t’mbështetur edhe më tej qëllimin e çiklistëve, e çasshme përmes linkut: https://kosovaideas.com/campaign/detail/529

X

Nënshkruhet marrëveshja e bashkëpunimit për zgjerimin e vizitave shtëpiake në mes të AMC-së dhe UNICEF-it

05 Qershor 2019, Prishtinë

Fondacioni humanitar Action for Mothers and Children përgjatë muajit Maj filloi partneritetin me organizatën ndërkombëtare UNICEF—programi në Kosovë. Programi i UNICEF-it në Kosovë fokusohet në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve pa dallime, forcimin e kapaciteteve të institucioneve në nivel qendror dhe lokal për të zhvilluar dhe ofruar shërbime cilësore për fëmijët dhe në mbështetjen e fëmijëve, adoleshentëve, vajzave dhe djemve, prindërve dhe komuniteteve për të kërkuar të drejtat e tyre dhe për të marrë pjesë në zhvillimin e komunitetit në mënyrë që çdo fëmijë të ndihet i barabartë.

“Vizitat Shtëpiake’ është program i Ministrisë së Shëndetësisë dhe UNICEF, program ky I cili synon ofrimin e shërbimeve shtëpiake ne komunat e Kosovës si një qasje për të përmirësuar më tej shëndetin dhe mirëqenien e fëmijëve, duke ndërtuar besimin mes infermierëve / punonjësve socialë dhe komunitetit për përforcimin e sistemeve të mjekësisë familjare. Vizitat në shtëpi ndihmojnë familjet në identifikimin e problemeve të të posalindurit, duke përfshirë shenja të sëmundjeve dhe në të njëjtën kohë përkrahen praktikat si të ushqyerit me qumësht të gjirit, vaksinim me kohë dhe të plotë, ne kontribuojmë që fëmija të rritet dhe të zhvillohet më mirë në arritjen e potencialit të plotë të fëmijës.

Me programin e vizitës në shtëpi, qëllimi ynë i përgjithshëm është rritja e njohurive të stafit mjekësor, grave shtatzëna dhe nënave të reja në kujdesin antenatal, kujdesit pas lindjes, depresionit pas lindjes, zhvillimi i fëmijës së moshë të hershme (0-3 vjeç), roli i partnerëve dhe anëtarëve të tjerë të familjes për të ofruar mbështetje, zgjerimin dhe fuqizimin e ofruesve të kujdesit shëndetësor në mbarë Kosovën përmes programeve të trajnimit dhe angazhimit në aktivitetet arsimore”, thuhet në njoftimin për media.

Në të njëjtën kohe AMC dhe UNICEF do implementojnë programin ‘ushqyeshmeria e fëmijëve’ e cila fokusohet ne mjetet, udhëzimet dhe rekomandimet për ushqyeshmërinë e shëndetshme të fëmijëve të cilat do zhvillohen, miratohen dhe shpërndahen nga ministria e shëndetësisë dhe ministria e arsimit dhe gjithashtu do integrohen në programet mësimore në parashkollorë dhe shkolla fillore, e gjithë kjo me qëllim të krijimit të shprehive të ushqyeshmërise së shëndetshme tek fëmijët.

X

AMC, anëtarja më e re e IBP Initiative!

05 Qershor 2019, Prishtinë

Jemi të lumtur të njoftojmë se AMC është një nga anëtarët më të rinj të IBP Initiative!  IBP Initiative është një partneritet unik ndërkombëtar i dedikuar në planifikimin familjar dhe në fusha të tjera të shëndetit riprodhues. Partneriteti u iniciua në vitin 1999 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID), Fondi i Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA) dhe nëntë agjenci bashkëpunuese.

Për më shumë klikoni në linkun më poshtë

https://www.ibpinitiative.org/index.php/8-about/108-detailed-history?fbclid=IwAR1HdeM5HEgfz36GV6qgblaY8_HLt5uvvK5G78FQovtsXTqFPH-fH0bMDxo

X

Organizohet programi “Lamtumirë kopshti im” për të shënuar Ditën e Fëmijëve

29 Maj, 2019, Prishtinë

Action for Mothers and Children në partneritet me organizatën Save the Children në Kosovë dhe Institucionet Parashkollore “Yllkat” dhe “Fatosat organizoi programin  “Lamtumirë kopshti im” e cila u mbajt në Sallën 1 Tetori më 29 Maj. Në kuadër të këtij programi u organizua edhe ekspozita “E ardhmja ime” me punimet artisitike  të fëmijëve të moshës 5-6 vjeç nga të dyja kopshtet.

Ky bashkëpunim është e bazuar në programin “Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm” program ky i cili është implementuar në Institucionet Parashkollore “Yllkat” dhe “Fatosat dhe ka për qëllim vetëdijësimin e prindërve për rritje të shëndetshme të fëmijëve.  Ky program është zhvilluar si një përgjigje ndaj rekomandimeve të Raportit Botëror të Kombeve të Bashkuara për Dhunën kundër Fëmijëve, të cilët kërkojnë eliminimin e ndëshkimit fizik dhe ndëshkimeve të tjera poshtëruese të fëmijëve, si dhe kërkojnë mbështetjen e prindërve për të mësuar qasje jo të dhunshme në rritjen e fëmijëve.

“Jemi shumë të lumtur se me rastin e 1 Qershorit, Ditës së Fëmijëve patem rastin të organizojmë këtë ekspozitë me bashëpunëtorët tanë, program ky i cili përfundoi me mjaft sukses.  Qellimi i kësaj ekspozite është rëndësia e fokusimit të secilit prind në të ardhmën e fëmijës së tyre duke dhënë përkrahjen e duhur përgjatë rrugëtimit në arritjen e qëllimeve afatgjata. Përkrahja dhe të kuptuarit e zhvillimit të fëmijës ndikon në zhvillimin e shëndetshëm dhe në procesin e të mësuarit ” u shpreh Labërie Çarreti , nga Action for Mothers and Children.

X

Dorëzohet medikamenti ‘Amoxicilin’ në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Klinë

27 Maj 2019, Klinë

Në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Klinë u bë dorëzimi i medikamentit Amoxicilin, donacion ky i bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Action for Mothers and Children dhe organizatës ndërkombëtare AmeriCares. Në Klinë u dorëzua një sasi prej 44 kutive të medikamentit në formë donacioni, sasi kjo e cila do të mbulojë nevojat e QKMF-së.

Amoxicillin është lloj antibiotiku i cili përdoret për trajtimin e një numri të madh të infeksioneve bakteriale. Ky medikament në formë të kapsulave mund të përdoret për infeksione të ndryshme si për fyt, pneumoni, infeksionet e lëkurës, infeksionet e traktit urinar dhe shumë lloje të tjera të infeksioneve.

“Jemi të lumtur se po vazhdojmë furnizimin e Qendrave Kryesore të Mjekësisë Familjare duke filluar në Prizren para disa muajsh dhe tani edhe në Klinë falë bashkëpunimit me organizatën ndërkombëtare ‘Americares’” theksoi Ariana Radoniqi, nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Ardhja Amoxicilinit në Kosovë është bërë e mundur nga ngjarjet bamirëse të mbajtura në vitin 2018 si ‘Let’s Dance’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA dhe ‘ Darka e Diasporës’ në Zvicër.

X

U dhuruan 23,730 franga zvicerane në ngjarjen bamirës ‘Shpëto Jetë’ në Cyrih për nënat dhe fëmijët në Kosovë

10 Maj, Cyrih

Është përmbyllur me shumë sukses ngjarja bamirëse “Shpëto Jetë” e cila u mbajt për të tretën herë me rradhë më 10 Maj 2019 në Hotelin Marriott në Cyrih, Zvicër, me të cilin rast performoi sopranoja Learta Jakupi, dhe bendi nga Prishtina ‘String String’ .

Kjo mbrëmje bamirëse e organizuar nga Action for Mothers and Children dhe bashkë-organizatorët Dr.med. Agron Abrashi, Prof. Dr. med. Dr. h. c. Omer Dzemali, si dhe Sevdail Tahiri u mbajt me qëllimin e ngritjes së fondeve nga Diaspora për uljen e shkallës së vdekshmërisë të foshnjave në Kosovë.

Përfaqësuesja e Solidar Suisse, Zj. Syzane Baja, në një fjalë rasti tregoi për bashkpunimin e mirë mes organizatave dhe lavdoi punën e AMC-së duke bërë thirrje që sa më shumë të ndihmohet misioni dhe puna e fondacionit humanitar.

Gjatë mbrëmjes shumë personalitete të shquara dhanë kontributin e tyre dhe dhuruan fonde në koktein tre-orësh. Pjesë e organizimit të ngjarjes ishte edhe një ankand i qetë, të cilit i kontribuan, kompania angleze e syzeve të punuara nga druri Campbell Marson, punime argjile nga “Dhe by Granita”, fotosesion nga Rromir Imami, fotografi nga Barbara Burri, si dhe Kosova Wine me prodhimet të verës.

“Ishte një privilegj i jashtzakonshëm që ishim në mesin e kaq shumë filantropëve të Diasporës sonë në Cyrih. Së bashku festuam sukseset dhe arritjet e viteve të kaluara, ndërsa ngritëm fonde të cilat do të mundësojnë furnizimin me pajisje mjekësore dhe medikamente, zgjerimin e programit të skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës si dhe zgjerimin e Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas, ‘Klasat për Nëna‘ në Kosovë”, u shpreh Janine Mehmeti, Menaxhere në AMC.

Ngjarja u bë e mundur falë mbështetjes së shumë partnerëve vendor si dhe ndërkombëtar si Albinfo.ch, Telegrafi, Vali Ranch, Refina Gmbh, Christine and Ulrich Sigwart, Georg and Dorothea Fankhauser, Neshat Ibrahimin, Familja Gjeloshi, Neosana AG, Fondacioni ‘Unë e Du Kosovën’, Leonora Pink – Permanent Make-up, Konsulata e Republikës së Kosovës në Cyrih, ProCredit Banka Kosova, Eurokoha, Dr. Normand Kiseri, Skender Nikoliqi, Kujtim Nikoliqi, Limani Immo, Natursteine Wüst AG Wallisellen, Arztpraxis Dr. med. Shemsi Bakiu, Flexiprint.ch, si dhe Trembelat.

X

Fondacioni nga Kosova organizon mbrëmjen bamirëse ‘Shpëto Jetë’ në Hotel Marriott, Cyrih

7 Maj,2019

Vetëm 3 ditë na ndajnë nga mbrëmja e bamirësisë e ‘Shpëto Jetë’ organizuar nga fondacioni nga Kosova ‘Action for Mothers and Children’ në qytetin e Cyrihut, në Hotel Marriott, më 10 maj 2019, duke filluar prej orës 19:00.

Këtë vit, mbrëmja do të ketë një pikë artistike nga Soprano Learta Jakupi, ndërsa përgjatë mbrëmjes do të performojë bendi nga Prishtina ‘String String’, të cilët gjithmonë krijojnë një atmosferë të mrekullueshme. Mbrëmja do të ketë fjalime rasti, një koktel dhe ankand të qetë. Qëllimi kryesor mbetet ngritja e fondeve për nënat dhe fëmijët në Kosovë, rrjetëzimi dhe shkëmbimi I njohurive dhe ekspertizave për një punë sa më të mirë.

Kjo mbrëmje bëhet e mundur falë kontributit dhe mbështetjes të bashkorganizatorëve: Dr. med. Agron Abrashi, Prof. Dr. med. Dr. h. c. Omer Dzemali, si dhe Sevdail Tahiri.

Donatorët dhe sponzorët e mbrëmjes janë të shumtë, ndërsa më shumë po lajmërohen dita ditës: Albinfo.ch, Telegrafi, Vali Ranch, Neosana AG, Fondacioni ‘Unë e Du Kosovën’, ProCredit Banka Kosova, Eurokoha, Limani Immo, Natursteine Wüst AG Wallisellen, Arztpraxis Dr. med. Shemsi Bakiu, Dhe by Granita, Flexiprint.ch, Rromir Imami, Campbell Marson Eyewear, Trembelat, mirëpo thirrja për donatorë dhe sponzorë të mbrëmjes humanitare mbetet ende e hapur.

Nxitoni të merrni biletën tuaj për të qenë pjesë e kësaj mbrëmje bamirëse përmes platformës Jamatu duke klikuar në linkun http://bit.ly/2OvBN3l.

Të gjitha shitjet e biletave do të financojnë programet e Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore dhe medikamente, zhvillimin e sistemit të transportit neonatal dhe zgjerimin e Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna‘.

X

Learta Jakupi i bashkohet mbrëmjes për bamirësi ‘Shpëto Jetë’ në Cyrih për fëmijët e Kosovës

30 Prill, 2019

Fondacioni ‘Action for Mothers and Children’ organizon mbrëmjen e bamirësisë në qytetin e Cyrihut, për herë të tretë radhazi në Hotel Marriott, më 10 maj 2019, nga ora 19:00.

Mbrëmja do të përfshijë fjalime të rastit, pika muzikore, koktej rasti, si dhe një ankand të qetë që mundëson dhe inkurajon rrjetëzimin.

Këtë vit, mbrëmja do të ketë edhe një pikë artistike nga Learta Jakupi, e cila do të performojë në cilësinë e Sopranos dhe pritet të magjepsë mysafirët me zërin dhe talentin e saj.

Kjo mbrëmje bëhet e mundur falë kontributit dhe mbështetjes të bashkorganizatorëve: Dr. med. Agron Abrashi, Prof. Dr. med.Dr. h. c. Omer Dzemali, si dhe Sevdail Tahiri.

Ndërsa mbështetës të tjerë të mbrëmjes përfshijnë deri më tash Albinfo.ch, Neosana AG, ProCredit Banka Kosova, Telegrafi, si dhe Eurokoha, mirëpo thirrja për donatorë dhe sponsorë të mbrëmjes humanitare mbetet ende e hapur.

Nxitoni të merrni biletën tuaj për të qenë pjesë e kësaj mbrëmje bamirëse përmes platformës Jamatu duke klikuar në linkun http://bit.ly/2OvBN3l.

Të gjitha shitjet e biletave do të financojnë programet e Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore dhe medikamente, zhvillimin e sistemit të transportit neonatal dhe zgjerimin e Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna‘.

X

Action for Mothers and Children feston 6 vjetorin me pamje të re

10 Prill, 2019

AMC, fondacion humanitar i cili është rithemeluar që 6 vite tani për të përmbushur misionin: shpëtimin e jetëve te nënave dhe të fëmijëve në Kosovë.Qëllimi i AMC-së për të shpëtuar jetët e fëmijëve dhe nënave në Kosovë realizohet përmes katër shtyllave të programeve: 1) Edukimit, 2) Furnizimit, 3) Hulumtimit dhe 4) Avokimit. Sot, fondacioni drejton 6 programe kombëtare që po përmirësojnë sistemin shëndetësor për të siguruar një cilësi më të mirë të kujdesit shëndetësor për nënat dhe fëmijët.

Arritjet e AMC- së përgjatë 6 viteve :

 • Ka hapur 10 Qendra Inforamative për shëndetin e gruas ‘Klasat për Nëna’ ku kanë përfituar                       rreth 4,000 nëna
 • Jetët e 1,850 foshnjeve në Kosovë u shpëtuan falë medikamentit Surfaktant
 • Rreth 2,000 foshnje kanë përdorur Sistemin e Oksigjenit deri më tani
 • Më shumë se 1,500 jetë të foshnjeve janë shpëtuar duke përdorur SiPAP
 • Inkubatorët janë përdorur nga më shume se 1,500 foshnje
 • Tubat e frymarrjes dhe CRP kanë shpëtuar rreth 1,800 foshnje në Kliniken Neonatologjike
 • Janë dhuruar pajisje mjekësore për Klinikën e Neontalogjisë dhe Pediatisë me vlerë $ 107, 864
 • Janë dhuruar medikamete me vlerë $ 1,737,729 në bashkëpunim me organizata ndërkombëtare
 • Për herë të parë ka filluar me programin e Skrinimit të Kancerit të Qafës së Mitrës përmes ofrimit të Pap-Testeve Falas në Komunën e Prishtinës dhe Prizrenit
 • 5,090 gra kanë përfituar nga programi i Skriningut te Qafës së Mitrës nga 2016- ta
 • 500 gra kanë përfituar nga ky program në Prizren nga 2018- ta
 •  Janë hapur tre ndërmarrje shoqërore ‘Teshavesha’
 • Teshavesha rickilon rreth 25,200 kg tekstil për vit
 • Janë ngritur rreth 940,000 € në ngjarjet vjetore në Kosovë, Nju Jork dhe Zvicër

Në vitin e 6 të operimit AMC do vazhdojë të punojë për të përmisuar jetët e nënave dhe fëmijëve në Kosovë dhe për të përmbushur nevojat e Klinikës së Neonatologjisë , Pediatrisë dhe Gjinekologjisë nën imazhin e ri të cilin do ta prezontojmë në vijim.

X

Ruaje Datën dhe bëhuni pjesë e Mbrëmjes Bamirëse ‘Shpëto Jetë’

2 Prill, 2019, Prishtinë

Ruaje datën për t’u bërë pjesë e një mbrëmje filantropie në qytetin e bukur të Cyrih-ut, Zvicër, për të ndihmuar në shpëtimin e jetëve të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Kjo mbrëmje e bamirësisë do të mbahet në Marriott Hotel Cyrih me datën 10 Maj 2019 nga ora 19:00.

Kjo mbrëmbje është organizuar nga Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë (AMC)’ dhe bashkë-organizuesit Agron Abrashi, Omer Dzemali, Sevdail Tahiri dhe të gjithë kemi kënaqësinë të ju ftojmë të bëheni pjesë e Mbrëmjes Bamirëse në Hotelin Marriott, Cyrih.

Kjo mbrëmja përfshinë Muzikë, Rrjetëzim, Koktel dhe Ankand të Qetë. Për të qenë pjesë e kësaj ngjarje bamirëse biletën tuaj mund ta siguroni përmes platformës Jamatu në vegzën e mëposhtme http://bit.ly/2OvBN3l

Të gjitha shitjet e biletave do të orientohen për mbështetjen e programeve të Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore dhe medikamente, zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal dhe zgjerimin e Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna‘ .

X

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë, QKUK

2 Prill, 2019, Prishtinë

Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit jetë-shpëtues Surfaktant, donacion ky i bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Aksionit për Nëna për Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare AmeriCares. Sasi prej 120 shisheve të medikamentit janë dorëzuar, donacion ky me vlerë $ 81.345,60 sasi kjo e cila do të mbulojë nevojën vjetore të furnizimit me surfaktant.

Foshnjet që përjetojnë probleme të frymëmarrjes, kanë mungesë të surfaktantit – shtresë e lëngshme brenda mushkërive dhe bebet zakonisht nuk fillojnë prodhimin surfaktantit deri disa javë pas lindjes. Pa sasi të mjaftueshme të surfaktantit vjen deri tek kolapsi i mushkërive dhe kështu foshnjet e lindura parakohes nuk mund të marrin frymë. Andaj, Surfaktanti është thelbësor në parandalimin dhe trajtimin e RDS (Sindromit të Distresit Respirator) dhe redukton shkallën e vdekshmërisë së foshnjeve të shkaktuar nga RDS. Gjatë 10 viteve të fundit, donacionet e Surfaktantit kanë shpëtuar jetën e rreth 2,000 foshnjave të lindura parakohes dhe ato të lindura me peshë të ulët në Kosovë.

“Falë bashkëpunimit të suksesshëm me organizatën ndërkombëtare ‘Americares’, ne po furnizojmë Klinikën e Neonatologjisë me medikamentin jetë-shpëtues  për herë të dytë tani për të mbuluar nevojat përgjatë vitit 2019. Jemi të lumtur që bashkëpunimi jonë me Americares është i qëndrueshëm dhe vazhdon të plotësoj nevojat e institucioneve shëndetësore.” theksoi Ariana Radoniqi nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë

Ardhja e Surfaktantit në Kosovë është bërë e mundur nga ngjarjet bamirëse të mbajtura në vitin 2018 si ‘Let’s Dance’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA dhe ‘ Darka e Diasporës’ në Zvicër.

X

Lasimi i linjës për gra shtatzëna- besë x teshavesha

8 Mars 2019, Prishtinë

Sot u lansu linja për gra shtatzëna të dizajnuara nga kreatorja nga Nju Jorku ‘Besë’ për dyqanin e bamirësisë Teshavesha, lansim ky i cili u mbajt në formë të koktelit në Besë Studio.  Linja e rrobave për gra shtatzëna është prodhuar duke përdorur materiale me përbërje organike në mënyrë që të jenë sa më e rehatshme dhe të shëndetshme për nënën.  Ky koleksioni i veshjeve është i përshtatshëm për veshje gjatë shtatzanisë, mirëpo edhe për gra jo-shtatzëna.

‘’Është ndjenjë e jashtzakonshme të krijosh vlerë për komunitetin përmes artit. Zhvillimi i kreacioneve për gra shtatzëna ka qenë një proces shumë frymëzues për ne duke gërshetuar nevojën e tregut me kauzën humanitare për shëndet më të mire të grave në Kosovë, ne sot mezi presim të ndajmë punën tonë me komunitetin,” – tha Besë.

Fondet e mbledhura nga shitja e këtij koleksioni do të financojnë programet të cilat ndihmojnë në përmisimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve në Kosovë, si: blerja e medikamenteve dhe pajisjeve mjekësore, zhvillimi i sistemit të referimit neonatal dhe zhvillimi i qendrave informuese për shëndetin e gruas “Klasat për Nëna”.

Ambasadore e linjës besë x teshavesha është modelja e mirënjohur, Diellza Kolgeci, e cila si nënë në pritje, iu bashkua fushatës me shumë entuziasëm dhe përkushtim për të ndihmuar nënat dhe fëmijët në vend.  “Të jem pjesë e kauzave humanitare si kjo, me bën të ndihem e lumtur dhe me fat që kam fuqinë dhe vullnetin të ndihmojë të tjerët. Ketë 8 Mars po e festojmë së bashku duke ju sjellë dicka të bukur dhe unike, dhe në të njejtën kohë duke ndihmuar në shpëtimin e jetëve të nënave dhe foshnjeve në Kosovë,” theksoi Kolgeci.

Teshavesha është ndërrmarje sociale e cila ka për mision riciklimin e tekstilit për të ngritur fonde të cilat ndihmojnë të ulin normën e shkallës së vdekshmërisë së foshnjeve në vend si dhe për të përmirësuar shërbimet shëndetësore të ofruara për nënat dhe fëmijët. Teshavesha riciklon rreth 2,100 kg tekstili në muaj, dhe rreth 25,200 kg tekstili në vit kështu duke kontribuar në ruajtjen e mjedisit. Me anë të fondeve të mbledhura nga Teshavesha jetët e rreth 1000 foshnjave në Kosovë janë shpëtuar si rezultat i përdorimit të medikamentit Survanta, dhe rreth 3000 gra kanë përfituar duke qenë pjesë të ligjeratave falas në Qendrat Informuese Për Shëndetin e Gruas.

X

BetaPharm dhuron ‘Floradix’ për Klasat për Nëna

8 Mars 2019, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë tashmë në partneritet edhe me kompaninë farmaceutike BetaPharm të cilët janë distributorë të produkteve bimore më tė njohura në treg, përfshirë Formulën e Lëngët me përbërje Hekuri – Floradix.

BetaPharm do të kontribuoj me produkte të Floradix gjatë gjithë vitit 2019, duke furnizuar Qendrat për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’. Bashkëpunimi në mes Aksionit për Nëna dhe Fëmije dhe BetaPharm filloi me rastin e Festës së Gruas – 8 Mars, ku dhuruan pako me produkte të Floradix dhe broshura informuese në formë të dhuratave për pjesëmarrësit në Klasat për Nëna.

Produktet e Floradix të cilat do dhurohen për gratë shtatzëna do jenë në formë të lëngët, tableta, kapsula- të gjitha të prodhuara për të promovuar një jetesë të shëndetshme në mënyrë natyrore. Për më shumë informata rreth produkteve të Floradix vizitoni webfaqen http://www.salus-ks.com/home/home.php

 

X

Dorëzohet medikamenti ‘Amoxicilin’ në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prizren

22 Shkurt, 2019, Prishtinë

Sot në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prizren u bë dorëzimi i medikamentit Amoxicilin, donacion ky i bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Aksionit për Nëna për Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare AmeriCares. Sot, në Prizren u dorëzua një sasi prej 4,588 kuti të medikamentit në formë donacioni, sasi kjo e cila do të mbulojë nevojat e QKMF-së deri në vitin 2020.

Amoxicillin është lloj antibiotiku i cili përdoret për trajtimin e një numri të madh të infeksioneve bakteriale. Ky medikament në formë të kapsulave mund të përdoret për infeksione të ndryshme si për fyt, pneumoni, infeksionet e lëkurës, infeksionet e traktit urinar dhe shumë lloje të tjera të infeksioneve.

“Bashkëpunimi me organizatën ndërkombëtare ‘Americares’ po vazhdon të mbuloj nevojat e Qendrave Kryesore të Mjekësisë Familjare në Kosovë. Jemi të lumtur se po fillojmë 2019 mbarë, duke furnizuar Qendrën në Prizren me medikamete të cilat do të ndihmojnë në përmisimin e shërbimeve shëndetësore” theksoi Ariana Radoniqi, nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Ardhja Amoxicilinit në Kosovë është bërë e mundur nga ngjarjet bamirëse të mbajtura në vitin 2018 si ‘Let’s Dance’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA dhe ‘ Darka e Diasporës’ në Zvicër.

X

FLO dhuron 163 palë këpucë për dyqanet e bamirësisë së Teshaveshës

15 Shkurt 2019, Prishtinë

Brendi ndërkombëtar i këpucëve nga Turqia ‘FLO’ me seli në Kosovë dhuroi 163 palë këpucë donacion për dyqanin e bamirësisë Teshavesha, program ky i organizatës humanitare Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

FLO është brend ndërkombëtar i këpuceve nga Turqia, brend i cili tashmë operon edhe në Kosove me dy pika te shitjes në Fushë Kosovë dhe në Prizren. FLO është njera ndër brendet e pakta e cila ofron modele te shumta për femra, meshkuj dhe femijë duke i’u përshtatur stilit të secilit me llojllojshmëri të madhe të produkte.

“Duke dhuruar produkte të veshëmbathjes, kompania ‘FLO’ ndikon jashtzakonisht shumë në ngritjen e shitjeve të dyqanit të bamirësisë, kështu duke ndihmuar në ngritjen e fondeve për përmirësimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Për më tepër, ndikon në ngritjen e cilësisë së produkteve që iu ofrojmë klientelës sonë si dhe laramani të nevojshme të produkteve’, u shpreh Janinë Mehmeti nga Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Dyqanet e bamirëse ‘Teshavesha’ pranojnë dhe shesin rroba të përdorura nga qytetarët, ndërsa fondet e mbledhura shkojnë për programet të cilat ndihmojnë në përmisimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve, si: blerja e medikamenteve dhe pajisjeve mjekësore, zhvillimi i sistemit të referimit neonatal ofrimit të Pap Testeve Falas dhe zhvillimi i qendrave informuese për shëndetin e gruas “Klasat për Nëna”. Përmes këtij donacioni të majmë, FLO është shembull i përgjegjësisë sociale për brendet dhe bizneset e tjera në vend.

Teshavesha riciklon rreth 2,100 kg tekstili në muaj, dhe rreth 25,200 kg tekstili në vit kështu duke kontribuar në ruajtjen e mjedisit. Me anë të fondeve të mbledhura nga Teshavesha jetët e rreth 1000 foshnjave në Kosovë janë shpëtuar si rezultat i përdorimit të medikamentit Survanta, dhe rreth 3000 gra kanë përfituar duke qenë pjesë të ligjeratave falas në Qendrat Informuese Për Shëndetin e Gruas, ‘Klasat për Nëna.

X

Baby Nova, Bubchen dhe Huggies partnerët më të ri të AMC

6 Shkurt 2019, Prishtinë

Baby Nova, Bubchen dhe Huggies brende botërore me produkte për fëmijë tani partner i organizatës Aksioni për Nëna dhe Fëmijë. Kompania EXIN distributorë i Baby Nova, Bubchen dhe Huggies po dhuron produktet e tri brendeve për Klasat për Nëna. Nënat të cilat janë pjesë të Klasave për Nëna do marrin pelena dhe faculeta të lagta për të posalindurit e tyre në mënyrë për të qenë gati për lindje.

X

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë shënon ‘Javën e Vetëdijësimit të Kancerit të Qafës së Mitrës’

23 Janar 2019, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me Koalicionin K10 po shënojnë ‘Javën e Vetëdijësimit të Kancerit të Qafës së Mitrës’ e cila ka filluar nga data 21 Janar deri më 27 Janar. Kjo javë po shënohet me anë të rrjeteve sociale duke publikuar infografika dhe fakte rreth shkaktarëve, simptomave dhe mënyrave të parandalimit  të Kancerit të Qafës se Mitrës . Gjithashtu kjo javë po shënohet përmes kampanjës online për ngritje të fondeve për ofrimin e Pap-Testeve falas.

Njëri nga programet e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë është Skriningu i Kancerit të Qafës së Mitrës ku përmes këtij programi ANF ka filluar ofrimin e Pap testeve pa pagesë i cili po vazhdon me sukses edhe në vitin 2019 në Komunën e Prishtinës dhe të Prizrenit.

Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes Pap testeve, u lansua fillimisht në vitin 2016 dhe deri më tani ka mundësuar realizmin e Pap testeve për gratë në grup-moshat e synuara në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë. Në vitin 2018, programi u zgjerua edhe në Komunën e Prizrenit. Qëllimi i skriningut për kancer të qafës së mitrës është zbulimi i hershëm i qelizave jonormale të qafës së mitrës, në fazat e hershme, kur mund te hiqen me lehtësi para se të zhvillohet kanceri.

Për të qenë pjesë e ‘Javës se Vetëdijësimit të Kancerit të Qafës së Mitrës’ bëhuni pjesë e kampanjës tonë të ngritjeve të fondeve online në platformën Global Giving të cilën mund ta gjeni në vegëzën e mëposhtme http://bit.ly/2HpCsU3 . Duke qenë pjesë e kësaj kampanje online ju ndihmoni në parandalimin e kancerit të qafës së mitrës.

X

Z. Kujtim Gjevori, anëtari më i ri i Bordit të Drejtorëve të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë

17 Janar 2019, Prishtinë

Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e anëtarit tonë më të ri në Bordin e Drejtorëve, Kujtim Gjevori. Kujtimi është ndërmarrës me përvojë 20 vjeçare, i pasionuar pas zhvillimeve inovative, gjithmonë i gatshëm të eksplorojë dhe sfidojë veten në ndryshimet e të bërit biznes të cilat janë në hap me kohën.

Gjatë karrierës së tij si ndërmarrës ka punuar në industri të shumëllojshme si: shërbime, tregti, distribuim, përpunim dhe prodhim. Ai është themelues dhe drejtor ekzekutiv i fabrikës “SCAMPA” e themeluar në vitin 2007, e cila merret me prodhimin e qeseve dhe thasëve plastike biodegraduese, njëherit lidere në këtë industri në Kosovë, duke mundësuar ndalimin e mbi 80% të importeve të produkteve të njëjta.

Ai është bashkëthemelues i kompanisë “POWERPACK” LLC, e themeluar në vitin 2017, si bashkëinvestim me investitorë nga Belgjika që synon prodhimin e thasëve të mbeturinave në Kosovë, të cilat 100% do të eksportohen në tregun belg.

Kujtimi është po ashtu kryesues i Komitetit të Prodhuesve në Odën Amerikane, e poashtu edhe pjesë e rrjetit të ndërmarrësve CEED Kosova, ku gjithmonë promovon dhe mbështet inovacionin në mënyrën e të bërit biznes para ndërmarrësve të tjerë në Kosovë. Ai është aktiv edhe në promovimin e përgjegjësisë sociale korporatave, duke mbështetur organizatat e ndryshme joprofitabile në misionet e tyre ekologjike dhe humanitare.

Ne jemi falenderues që Kujtimi do të kontribuojë në rritjen dhe zhvillimin e ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijët’ me përvojën e tij. Për listë e plotë të Antarëve të Bordit të ANF-së, ju lutemi vizitoni faqen tonë duke klikuar këtu.

X

Letra e Fundvitit

Të dashur miq,

Ne ri-themeluam Aksionin për Nëna dhe Fëmije në vitin 2013 në Kosovë – të bashkuar duke besuar se çdo grua dhe fëmijë meriton një shansë për një jetë të shëndetshme dhe kujdes më të mirë shëndetësorë.

Çdo ditë, ju na keni dëshmuar se së bashku mund ta kthejmë këtë besim në realitet dhe të shpëtojmë jetët e të sapolindurve të pafajshëm, fëmijëve dhe nënave në Kosovë.

Djali që shihni në foto është Amari – ka lindur në vitin 2015. Ai mbushi 3 vjet këtë vit. Amari dhe nëna e tij Marigona janë krenaria e punës sonë të përditshme me nënat dhe fëmijët në vendin tonë. Kur Amar lindi, peshonte vetëm 1600 gram. Mjekët e Marigonës i thanë asaj se ishte shumë e vështirë për Amar të mbijetonte pasi mushkëritë e tij ishin të pazhvilluara, dhe kishte shumë pak shansa për mbijetesë. Por Amari është provë se ne mund t’i kalojmë sfidat. Është një ndjenjë e paimagjinueshme kur shohim foshnja të ribashkuara me nënat e tyre, duke u rritur, duke luajtur, duke shkuar në shkollë dhe duke ndarë ëndrrat e tyre për tu bëre mësues, futbollist, këngëtar, mjekë apo astronaut😊.

Tani, nënat dhe fëmijët në Kosovë janë duke u përballur me një krizë shëndetësore, me një normë të lartë të lindjeve parakohe, kujdes të dobët antenatal, kequshqyerje gjatë shtatëzanisë dhe fëmijërisë, rritje të sëmundjeve të frymëmarrjes, rritje të rasteve të kancerit etj. Përmes edukimit, furnizimeve, hulumtimit dhe avokimit, ne mund ta kalojmë këtë krizë dhe të ndihmojmë gratë dhe fëmijët tanë të marrin kujdes sa më të mirë shëndetësor.

Disa nga arritjet e këtij viti u bënë të mundura falë mbështetësve të qëndrueshëm si ju. Lexo më shumë rreth arritjeve tona gjatë vitit 2018 këtu.

Të gjitha këto arritje nuk do të kishin qenë të mundura pa mbështetjen tuaj. Pra, këtë herë si pjesë të festave të fundvitit, ne po ju shkruajmë për të ndarë falenderimet tona më të thellë dhe më të sinqerta për mbështetjen e dhënë gjatë gjithë këtyre viteve. Ne premtojmë se do të punojmë më shumë për të ngritur zërin e grave dhe fëmijëve për të drejtën e tyre për kujdesin më të mire shëndetësor.

Si pjesë të strategjisë tonë gjatë viteve të ardhshme ne do të synojnë të ulim shkallën e vdekshmërisë së foshnjeve, shkallën e vdekshmërisë së fëmijëve, statistikave të morbiditetit dhe mortalitetit të grave, zvogëlimin e shkallës së dhunës tek fëmijët, si dhe inkurajimin e frymës filantropike në Kosovë dhe Diasporë.

Ne besojmë në njerëz si ju, të cilët me gjeste të vogla kanë ndikim të madh në jetët e nënave dhe fëmijëve në Kosovë.

Ne ju falënderojmë përzemërsisht dhe presim partneritet të vazhdueshëm gjatë viteve të ardhshme.

Bordi dhe Stafi i ANF-së

X

Fillon ‘Java e Dizajnerëve’ në Teshavesha në Ferizaj

26 Dhjetor, 2018, Prishtinë

Lia Stublla, Albina Dyla, Minna Fashion, Kaonë Duriqi dhe Yllka Brada, kretatorët të cilët me anë të dhurimit të kreacioneve të tyre po bëjnë të mundur ‘Javën e Dizajnerëve’ këtë fundvit. Dyqani i bamirësisë ‘Teshavesha’, program në kuadër të fondacionit ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’, organizon ‘Javën e Dizajnerëve’ në Teshavesha në Ferizaj nga data 26 Dhjetor deri më 29 Dhjetor.

Për herë të pestë radhazi, dizajnerët Kosovarë mblidhen për të dhënë kontributin e tyre për përmirësimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve në vend përmes dhurimit të kreacioneve të tyre për ‘Javën e Dizajnerëve’. Pas ekspozimit të kreacioneve të dizajnerëve në Teshavesha në Ferizaj, këto donacione do të janë në shitje me çmime më të lira për klientët e interesuar.

Fondet nga shitjet e kreacioneve do të financojnë furnizimin e Klinikës së Gjinekologjisë dhe Pediatrisë me medikamente, do të ndihmojnë hapjen dhe zhvillimin e ‘Klasave për Nëna’, si dhe do të ndihmojnë në zhvillimine transportit neonatal në vend.

Teshavesha është ndërmarrje shoqërore e themeluar nga fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ që nga Qershori i 2016-ës, ku tashmë operon me dy dyqane në qytetin e Prishtinës dhe në një dyqan në Ferizaj, falë partnerëve dhe klientëve besnik.

X

Scampa dhuron 12,000 njësi qese për dyqanet e bamirësisë Teshaveshës

18 Dhjetor, 2018, Prishtinë

Dyqani i bamirsisë ‘Teshavesha’ tani vepron në dy lokacione në qytetin e Prishtinës dhe në një lokacion në qytetin e Ferizajit falë mbështetjes së vazhdueshme të donatorëve dhe qytetarëve. Për më shumë se tri vjet, Scampa ka qenë partner besnik dhe donator i vazhdueshëm i Teshaveshës, ku për herë të katërt rradhazi ata dhuruan gjithsej 12,000 njësi të qeseve për të mbështetur aktivitetet e tri dyqaneve të Teshaveshës përgjatë vitit 2019.

Scampa është një prodhues industrial i qeseve të plastike që operon që nga viti 2007. Pas disa vitesh punë dhe investimeve të mëdha në pajisje dhe staf, fabrika ka rritur kapacitetin për të furnizuar tregun e Kosovës, si i tillë që të bëhet i njohur për produktet e saj të qeseve plastike të biodegradueshme. Kontributi i Scampa ndihmon në mbështetjen e programeve të kujdesit shëndetësor të Fondacionit Aksioni për Nëna dhe Fëmije.

Dyqanet e bamirëse ‘Teshavesha’ pranojnë dhe shesin rroba të përdorura nga qytetarët, ndërsa fondet e mbledhura shkojnë për programet të cilat ndihmojnë në përmisimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve, si: blerja e medikamenteve dhe pajisjeve mjekësore, zhvillimi i sistemit të referimit neonatal dhe zhvillimi i qendrave informuese për shëndetin e gruas ” Klasat për Nëna “.

X

Organizohet Trajnimi për “Doulas” për herë të parë në Kosovë

7 Dhjetor 2018, Prishtinë

Për herë të parë në Kosovë është organizuar trajnimi 2 ditor rreth “Doulas” ku morën pjesë mamitë dhe infermieret nga Klasat për Nëna të cilat operojnë në 9 qytete të Kosovës. Fasilitatore e këtij trajnimi ishte Poema Dauti. Përmes këtij trajnimi pjesëmarrëset patën mundësi të njihen me rolin e Doulas duke theksuar mbështetjen e vazhdueshme emocionale, fizike, psikologjike dhe në të njëjtën kohë nënës i ofron informacione rreth procesit të lindjes dhe periudhës së paslindjes.

Doula është një person i trajnuar në mënyrë profesionale për të dhënë mbështetje në lindje, e cila ofron mbështetje të vazhdueshme emocionale, fizike dhe jo-mjekësore për gratë, andaj fokusi i saj është i orientuar nga pacienti. Ky term përshkruan një shoqëruese gjatë lindjes të trajnuar dhe me përvojë, e cila i ofron grave dhe bashkëshortëve apo partnerëve të tyre mbështetje të vazhdueshme emocionale, komfort fizik, një pikëpamje objektive dhe asistencë për gratë në marrjen e informacionit të nevojshëm për vendimmarrje para, gjatë dhe pas lindjes. Gjithashtu, lehtëson komunikimin mes gruas gjatë lindjes, partnerit të saj dhe ofruesve të kujdesit shëndetësor.

Ky trajnim u mundësua falë partneritet me Canada Fund for Local Initiatives (CFLI).

X

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë, QKUK

Prishtinë 22 Nëntor, 2018

Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit jetë-shpëtues Surfaktant, donacion ky i bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Aksionit për Nëna për Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare AmeriCares. Më shumë se 240 shishe të medikamentit janë dorëzuar si donacion, sasi kjo e cila do të mbulojë nevojën vjetore të furnizimit me surfaktant.

Foshnjet që përjetojnë probleme të frymëmarrjes, kanë mungesë të surfaktantit – shtresë e lëngshme brenda mushkërive dhe bebet zakonisht nuk fillojnë prodhimin surfaktantit deri disa javë pas lindjes. Pa sasi të mjaftueshme të surfaktantit vjen deri tek kolapsi i mushkërive dhe kështu foshnjet e lindura parakohes nuk mund të marrin frymë. Andaj, Surfaktanti është thelbësor në parandalimin dhe trajtimin e RDS (Sindromit të Distresit Respirator) dhe redukton shkallën e vdekshmërisë së foshnjeve të shkaktuar nga RDS. Gjatë 10 viteve të fundit, donacionet e Surfaktantit kanë shpëtuar jetën e rreth 2,000 foshnjave të lindura parakohe dhe ato të lindura me peshë të ulët në Kosovë.

“Jemi të lumtur se kemi një bashkëpunim të sukseshëm me organizatën ndërkombëtare ‘Americares’ e cila vazhdimisht mbështetë punën e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë dhe vazhdimisht  mbulon nevojat e spitaleve me medikamente. Falë këtij bashkëpunimi dhe këtij donacioni jetët e shumë foshnjeve të lindura parakohës do të shpëtohen” theksoi Erisa Jakupi,  zyrtare për marrëdhënie me publikun në Aksionin për Nëna dhe Fëmije.

“Klinika e Neonatologjise ka vite që pranon si donacion medikamentin jetë-shpëtues Survantën, medikament i cili ndihmon në zvoglimin e morbiditetit dhe mortalitetit të foshnjeve premature. Me rastin e pranimit të donacionit, falenderojmë Aksionin për Nëna dhe Fëmije dhe Americares që vazhdimisht përmbushin nevojat e Klinikës dhe shpresojmë që ky parteritet të vazhdojë tutje”, u shpreh Dr. Xhevdet Gojnovci, Drejtor i Klinikës së Neonatologjisë në QKUK

Ardhja e këtij medikamenti jetë-shpëtues në Kosovë është bërë e mundur nga ngjarjet bamirëse të mbajtura në vitin 2018 si ‘Let’s Dance’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA dhe ‘ Darka e Diasporës’ në Zvicër.

X

Dhurohet makina e analizatorit të gazit në Repartin e Neonatologjisë në Gjakovë

20 Nëntor, Gjakovë

Sot, Aksioni për Nëna dhe Fëmijë bashkë me organizatorët e “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” dorëzuan makinën e analizatorti të gazit – GEM 3000 për repartin e neonatologjisë në Gjakovë- aparat ky esencial për matjen e nivelit të oksigjenit dhe dioksid karbonit tek ato foshnje që kanë vështirësi me frymëmarrje dhe është thelbësore në diagnostikimin e hershëm nëse foshnja duhet të dërgohet për trajtim të specializuar në kujdes të tretë (terciar).

“Është kënaqësi të bëjmë dorëzimin e makinës se analizatorit të gazit në repartin e neonatologjisë në Gjakovë i cili do të përmirësojë efikasitetin dhe shërbimin e Klinikës ndaj shëndetit të foshnjeve. Jemi të lumtur që si organizatë po kemi mundësi të kontribojmë në përmisimin dhe zgjidhjen e problemeve me të cilat ballafaqohet kjo Klinikë ” u shpreh Erisa Jakupi, zyrtare për marrëdhënie me publikun në Aksionin për Nëna dhe Fëmije

Ky aparat u sigurua nga fondet e ngritura nga turneu vendor “Çiklizmit rreth Kosovës për Fëmijët” e cila është një ngjarje bamirëse vjetore e çiklistëve vendor për të ngritur fonde për fondacionin humanitar Aksioni për Nëna dhe Fëmijë. Këtë vit “Çiklizmit rreth Kosovës për Fëmijët” përfundoi me sukses për të pestin vit me radhë ku morën pjesë rreth 30 çiklistë në rrugëtimin 4-ditor dhe u siguruan  rreth 7000 Euro përmes kontributeve të kompanive dhe individëve, dhe përmes fushatave online.

Jemi shumë mirënjohës për donacionin e dhënë nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë se bashku me ekipën e ‘Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët’ për repartin e neonatologjisë në Spitalin Rajonal ‘Isa Grezda’ në Gjakovë, donacion ky i cili ka qene mjaftë i nevojshëm për ne. Po shpresojmë për një bashkëpunim afatgjatë me organizatën pasi të gjithë po punojmë për një mision -përmisimin e jetëve të nënave dhe fëmijëve”, theksoi për fund Dr. Diana Dafota, nga Klinika e Neonatologjisë në Gjakovë.

X

Teshavesha pjesë e Javës së Ndërmarrësisë Sociale në Kosovë

13 Nëntor, Prishtinë

Sot, Teshavesha ishte pjesë e Konferencës për Ndërmarrësinë Sociale si një storje suksesi ku e pranishme ishte Mrika Aliu e cila prezantoi Teshaveshën si nderrmarje sociale e cila ka për mision riciklimin e tekstilit për të ngritur fonde të cilat ndihmojnë të ulin normën e shkallës së vdekshmërisë së foshnjeve në vend si dhe për të përmirësuar shërbimet shëndetësore të ofruara për nënat dhe fëmijët.

“Teshavesha riciklon rreth 2,100 kg tekstili në muaj, dhe rreth 25,200 kg tekstili në vit kështu duke kontribuar në ruajtjen e mjedisit. Me anë të fondeve të mbledhura nga Teshavesha jetët e rreth 1000 foshnjave në Kosovë janë shpëtuar si rezultat i përdorimit të medikamentit Survanta, dhe rreth 3000 gra kanë përfituar duke qenë pjesë të ligjeratave falas në Qendrat Informuese Për Shëndetin e Gruas, ‘Klasat për Nëna’, u shpreh Mrika Aliu, Drejtoreshë Ekzekutive e Aksionit per Nëna dhe Fëmije.  Mirëpo,

Teshavesha shpalosi njëherit edhe planin e saj ambicioz, që të mos mbetet vetëm në kuadër të ofrimit të shërbimeve mirëpo të zgjerohet edhe në industrinë e prodhimtarisë duke lajmëruar lansimin e linjës së rrobave të grave shtatëzëna, bashkpunim ky i ngushtë me kreatoren e modës nga Nju Jork-u, Besë. Lansimi i kësaj linje do të bëhet i ditur në javët në vijim, mirëpo, për të gjithë të interesuarit, një pjesë e linjës do të prezentohet edhe në panairin e parë të Ndërmarrësisë Sociale.

Konfernca për Ndërmarrënë Sociale në Kosovë u organizuar nga Organizata LENS në kuadër të Javës së Ndërmarrësisë Sociale në Kosovë, e cila është gjithashtu pjesë e Global Entrepreneurship Week Kosovo, dhe si pjesë e programit për mbështetje direkte dhe strategjike të ndërmarrjeve sociale në Kosovë përkrahur nga Enhancing Youth Employment- EYE Project ka organizuar Konferencën për Ndërmarrësinë Sociale.

Organizimi i kësaj jave bëhet me qëllim të promovimit të ndërmarrsisë sociale në vend dhe ofrimit të përkrahjes strategjike dhe teknike për ndërmarrjet sociale në zhvillimin e mëtejmë të veprimtarisë së tyre.

X

Raiffeisen Bank në mbështetje të vazhdueshme të shëndetit të nënës dhe fëmijës

-9 Nëntor, Prishtinë

Po shënojmë dy vite të bashkëpunimit tonë me Bankën Raiffeisen, e cila ka ndarë shumën prej Eur 40,000.00 deri më sot, në mbështetje të shëndetit të nënës dhe fëmijës. Falë mbështetjes së tillë mbi 300 fëmijë në vit dhe mbi 2,000 nëna përfitojnë nga programet e zhvilluara falë bashkëpunimit.

Programi i parë që invervenuam së bashku ishte Qendra Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në vise rurale, jashtë Prishtinës, dhe hapëm kështu qendrën në Dragash, në Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare (QKMF).  Qendra “Klasat për Nëna” në Dragash ofron shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, informacione rreth depresionit pas lindjes, ushqyerjes me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës.

“Një mbështetje e tillë ka mundësuar rritje të casjes në shërbime shëndetësore për gratë dhe vajzat e Dragashit dhe njëkohësisht që nga muaji i kaluar rreth 40 gra dhe vajza kanë marrë shërbimet e kujdesit të paralindjes vetëm në këtë Qendrër,” deklaron Mrika Aliu, drejtoreshë ekzekutive e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë. Në vitin e dytë të bashkëpunimit, është vazhduar me hapjen e Qendrës “Klasat për Nëna” në Pejë, duke mundësuar kështu zgjerimin e këtij programi jetë-shpëtues në rajonin e Dukagjinit.

Dy dyqanet e bamirësisë “Teshavesha” në Prishtinë dhe në Ferizaj, të financuara nga Banka Raiffeisen, vizitohen nga mbi 200 qytetare çdo ditë të cilët sjellin rroba dytësore apo blejnë ato, dhe mundësojnë kështu një të hyrë të qëndrueshme për prorgramet e shëndetësisë të fondacionit tonë. Duke mbështetur themelimin e këtyre ndërmarrjeve shoqërore, janë punësuar edhe 3 gra në këto pika të dyqanit, kontribohet në mbrotje të ambientit duke ofruar kështu hapësirë për riciklimin e tekstilit dhe materialeve të tjera nga qytetarët, dhe njëkohësisht ndihmohet kauza e shëndetit të nënës dhe fëmijës me fondet shtesë që kjo ndërmarrje shoqërore gjeneron.

“Mbështetja e Teshavesha është një shembull shumë i mirë se si bizneset mund të punojnë në Përgjegësinë Korporative Shoqërore dhe të kontribuojnë në shumë aspekte përmes nje aktiviteti të tillë: mbrojtjen e ambientit, gjenerimin e punësimit, si dhe mbështetjen e kauzës humanitare të nënave dhe fëmijëve,” është shprehur Janinë Mehmeti, koordinatore për ngritje fondesh në Fondacion.

Muaj më parë u dorëzuan pajisjet e Ehosonografit dhe Bilirubinometrisë transakute në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, me mbështetjen e Bankës Raiffeisen. Këto pajisje tani mundësojnë një shërbim të ri për fëmijët në Klinikën e Neonatologjisë në Prishtinë – përmes ehosonografit mundësohet diagnostikimi i të gjitha sëmundjeve të zemrës tek foshnjet, gjakderdhjeve të brendshme, infeksioneve, anomalive të sistemit nervor qendror, anomalive të sistemit urogjenital, funksonimin e zorrëve dhe shumë sëmundje të tjera; ndërkaq përmes bilirubinometrisë transakute do të përcaktohen shpejt, pa dhimbje, me kosto të ulët dhe saktë vlerat e bilirubinës tek foshnjet, dhe parandalohen kështu pasoja të ndryshme të anomalive tek foshnjet.

“Për Raiffeisen bashkëpunimi me Aksionin për Nëna dhe Fëmijë ka qenë një përvojë e re bashkëpunimi, ku përveç kontributit që kemi arritur të ofrojmë për blerje të pajisjeve apo materialeve shpenzuese, ndihma dhe përkrahja që Aksioni e ofron përmes aktiviteteve të tyre për nënat dhe fëmijët është shumë e rëndësishme edhe për ne. Prandaj jemi mjaft të kënaqur të jemi pjesë e këtij suksesi,” tha Antigona Limani, përfaqësuese e Bankës Raiffeisen në Kosovë.

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka për qëllim kryesor shpëtimin e jetës së nënave dhe fëmijëve në Kosovë duke dhënë kështu ndihmë direkte komunitetit dhe institucioneve në përmirësimin e shërbimeve shëndetësore për nënat dhe fëmijët. Ndonëse statistikat momentale tregojnë ulje të dukshme të shkallës së vdekshmërisë së nënave dhe fëmijëve, beteja s’ka përfunduar ende përderisa Kosova vazhdon të ketë shkallët më të larta të mortalitetit në Europë.

X

Ngjarja bamirëse Let’s Dance mbledh € 27,556.10

-Prishtinë, 2 nëntor 2018

Për të katërtin vit me radhë, rreth 500 vetë u bënë pjesë e ngjarjes me karakter bamirës “Let’s Dance” – “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët”.  Ngjarja u mbajt me 1 nëntor 2018 tek Sheshi 21 në Prishtinë. Shuma e mbledhur këtë vit nga sponsorizimet dhe shitja e biletave është € 27,556.10.

“Është emocionuese të shohësh se çdo vit, misioni i Fondacionit Aksioni për Nëna dhe Fëmijë  merr çdo herë e më shumë përkrahje nga komuniteti”, thotë Mrika Aliu, Drejtoresha Ekzekutive e Fondacionit. Ekipi i Fondacionit, bashkë me grupin e vullnetarëve u angazhuan sërish me të gjitha forcat për ta realizuar edhe këtë vit ngjarjen Let’s Dance.

Ndërkaq, Michael Gold, drejtori i Crimson Capital dhe njëherit bashkëorganiztor i ngjarjes u shpreh, “jemi shumë mirënjohës ndaj sponsorëve, vullnetarëve dhe musafirëve që cdo vit po e përkrahin ngjarjen vjetore dhe nënat e fëmijët në Kosovë.”
Si çdo vit, qëllimi i kësaj ngjarjeje është të mbledhë fonde të cilat më pas përdoren nga Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë për të mbështetur programe të ndryshme shëndetësore, për të siguruar medikamente dhe pajisje mjekësore dhe për të ofruar shërbime shtesë për foshnjat që kanë nevojë për trajtim mjekësor të specializuar, për nënat që presin fëmijë dhe për familjet në përgjithësi.

Ngjarja e bamirësisë Let’s Dance u organizua nga Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmije bashkë me Crimson  Capital. Ngjarja u mbështet me sponsorizime nga: Banka për Biznes dhe Qumështi Vita si sponsorët kryesorë; 3CIS, Acibadem, Komot Pharm, NLB Bank, Recura Financials, Shkolla Finlandeze si sponsorë të argjendtë; Baruti, Cacttus, Finca, Friends Avenue, HIB Petrol, ICMA, KEP Trust, Meridian Corporation, Oda Amerikane e Kosovës, KOSTT, UBO Consulting si sponsorë të bronztë; si dhe Asseco, Ipko Foundation, ProCredit Bank, Debt Collection Agency, Melita & Partners, PwC, Ndërrmarja Banesore Publike, Bodrumi i vjetër, Birra Prishtina, Birra Sabaja, Coca-Cola HBC Kosova, Frutomania & Karl Gega, Anise, Frame, Bear Sanctuary, Che bar, KFC, Pizza Crust, Mezzeria, Amel, Remember me, Florentine cheese, Furra Lumi, Thai food, Bonevet, Tina’s roses, Rezniqi, VM3, RTK, Telegrafi, dhe Glam radio si dhe nga individë të shumtë që blenë bileta individuale. Gjithashtu, falenderim i veçantë edhe për Gambelmania, Arben Llapashticën dhe Driton Vitijën.

X

U ngritën $42,623.96 në ngjarjen vjetore të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë, ‘Meet Us Halfway’ në Nju Jork

New York, 17 Tetor 2018

Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ (ANF), mbajti mbrëmjen e saj të tretë të bamirësisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në Yale Club të qytetit të Nju Jorkut më 16 tetor 2018.

Shumë mbështetës dhe dashamirë të punës së ANF-së u mblodhën për ta bërë këtë mbrëmje një sukses. Folëse e mbrëmjes ishte Shkëlqesia e saj, Ambasadorja Besiana Kadare, Përfaqësuese e Përhershme e Republikës së Shqipërisë në Organizaten e Kombeve te Bashkuara në Nju Jork, e cila mbështeti punën e mirë të Aksionit dhe bëri thirrje për mbshtetjen e këtij misioni humanitar. Musafire nderi ishte edhe Ambasadorja Teuta Sahatqija që vahzdon mbështetjen e saj tash disa vite.

Gjatë kësaj mbëmje, Aksioni ndau çmimin për Kontribut Jetësor, biznesmenit dhe filantropit, Richard Lukaj, për kontributin e jashtëzakonshëm dhe punën e palodhshme për nënat dhe fëmijët në Kosovë.

Gjatë mbrëmjes shumë njerëz dhanë kontributin e tyre dhe dhuruan fonde në koktelin dy-orësh. Pjesë e organizimit të ngjarjes ishte edhe një ankand i qetë, i cili përfshinte kreacion nga Besë Rugova, bizhuteri nga Sara Shala, pjata graniti të punuara nga Dhe by Granita, një foto sesion nga Fadil Berisha, dy darka në restoranin ‘Çka ka qëllu’, shërbime të formësimit të vetullave nga Sabrie Celaj. Gjithashtu pjesë e ankandit ishte edhe kompania Angleze e syzeve të punuara nga druri Campbell Marson Eyewear, Restaurant Angeletto të cilët dhuruan një darkë dhe verë, Eddy Bogaert i cili dhuroj një vepër të tij të artit, Body Cosmetica të cilët dhuruan procedura të kirurgjisë plastike si dhe darkë Restaurant Vero.

Suksesi i kësaj mbrëmje nuk do të ishte i mundur pa mbështetjen e Konsullatës së Kosovës në Nju Jork dhe Ambasadores Sahatqija, si dhe pa mbështetjen e miqeve tane Fadil Berisha, Bledar Asllani, Drin Kukaj, Mark Kosmo, Sara Shala dhe  Valon Xharra.

Fondet e ngritura nga  shitjet e biletave dhe nga donacionet e gjatë kësaj mbrëmje filantropie do të dedikohen për mbështetjen e programeve të Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore, mbështetjen e dorëzimit të medikamentit Surfaktant, zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal, zgjerimin e ‘Klasave për Nëna‘ si dhe skrinimin e kancerit të qafës së mitrës.

 

 

X

Partneriteti i ANF-së me organizatën ndërkombëtare Americares

15 Tetor, Connecticut

Miqët tanë nga Americares, janë ata të cilët që nga përfundimi i luftës kanë bërë një ndryshim të madh në jetën e foshnjave në Kosovë duke ju dhënë një mundësi për të mbijetuar. Sot, Drejtoresha Ekzekutive Mrika Aliu kishte nderin ta vizitonte organizatën amerikane në Connecticut, ku falenderoi organizatën për punën e bërë në Kosovë dhe në të njejtën kohë ndau me ta shumë histori të foshnjeve të cilët kan mbijetuar  falë donacioneve të Americares. “Ne si organizatë nuk mund të ju falënderojmë sa duhet për ndihmen e dhënë për uljen e vdekshmërisë së fëmijëve në Kosovë. Ne së bashku kemi bërë një ndryshim të madh në Kosovë” tha Mrika Aliu nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë

X

Ngjarja Let’s Dance për mbledhje të fondeve rikthehet në Prishtinë

Prishtinë, 2 tetor 2018 

Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë risjell edhe këtë vit në Prishtinë ngjarjen tashmë tradicionale “Let’s Dance” gjatë së cilës mblidhen fonde për shërbime shëndetësore në të mirë të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Me 1 nëntor 2018, në Sheshi 21 nga ora 20:00 pjesëmarrësit do të mblidhen për një kauzë me rëndësi.

Me fillim në vitin 2015 si projekt i vullnetit të mirë, tashmë është shndërruar në aktivitet të rregullt të Fondacionit për mbledhje të fondeve dhe rritje të vetëdijësimit. Shuma e mbledhur nga sponsorizimet dhe shitja e biletave gjatë tre ngjarjeve “Let’s Dance” të tri viteve të kaluara ka arritur në €79,551.5,. Kjo shumë është përdorur 100% për programe dhe shërbime që u dedikohen nënave dhe fëmijëve.

“Është e pabesueshme se sa shumë ka arritur Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë falë fondeve të mbledhura nga Let’s Dance” thotë Mrika Aliu, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondacionit. “Vlen të përmend disa nga këto arritje të rëndësishme: dorëzimi i mbi 850 shisheve të medikamentit esencial për mushkeri – surfaktantit për të mbuluar nevojën nacionale në vend, dorëzimi i pajisjes se CRP/CBC për analizat e gjakut tek foshnjet, dorëzimi i fotollampave për të trajtuar verdhëzën tek fëmijët si dhe monitorëve kardiopulmonar për sëmundjet e zemrës në QKUK, hapja e 4 qendrave të reja informuese për gra “Klasat për Nëna” në Kacanik, Prizren, Mitrovice e Shtërpcë, themelimi i sistemit të parë të transportit të foshnjeve me institucionet tona, dhe shpëtimi i rreth 300 foshnjeve dhe mbi 2000 nënave çdo vit përmes intervenimeve tona.”

Fondacioni tashmë e ka një plan se si do të shfrytëzohen fondet e mbledhura nga Let’s Dance 2018. Disa nga aktivitetet kyçe përfshijnë furnizimin e rregullt me barëra esenciale dhe pajisje jetë-shpëtuese për nënat dhe fëmijët tanë, zgjerimin e qendrave informuese për grate dhe vajzat në viset rurale, mbështetjen e klinikave të neoanotologjisë dhe pediatrisë në ri-ndërtimin e krahëve të spitaleve për të ofruar kushte më të mira shëndetësore për fëmijët, zgjerimin e sistemit të transportit të foshnjeve, si dhe avokimi dhe intervenimi në sisteme shëndetësore për shërbime më të mira për nënat dhe fëmijët.

Ngjarja Let’s Dance është një shpalosje e pashoqe e solidaritetit dhe mirësisë njerëzore, është një ngjarje që bën bashkë njerëz nga të gjithë sektoeët e jetës, të cilët përmes sponsorizimeve dhe punës vullnetare japin kontributin e tyre për të përmirësuar jetët e fëmijëve dhe familjeve në nevojë, duke dhënë kështu shembull të shpirtit të vërtetë komunitar.

Ngjarja Let’s Dance organizohet nga Crimson Capital dhe Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë. Të rejat e vazhdueshme gjenden në faqen e ngjarjes në Facebook https://www.facebook.com/events/309872943111190/

Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë është organizatë jofitimprurëse që i përkushtohet shpëtimit të jetës së fëmijëve dhe nënave në Kosovë. Më shumë informata në www.amchealth.org

X

Bëhet lansimi i aplikacionit mobil “Globi Im”

27 Shtator 2018, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka bërë lansimin e lojës në aplikacionin mobil në gjuhën shqipe i quajtur ‘Globi Im’. Ky aplikacion është zhvilluar si pjesë e programit Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm.

Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm është program i cili është duke u implementuar nga organizata Aksioni për Nëna dhe Fëmijë në partneritet me organizatën Save the Children në Kosovë. Ky program ka për qëllim ndalimin e ndëshkimit fizik dhe psikologjik te fëmijët dhe bazohet në parimet e të drejtave të fëmijëve, hulumtimet për zhvillim të shëndetshëm të fëmijëve dhe hulumtimet mbi prindërimin efektiv.

‘Globi Im’ është aplikacion për fëmijë ku me anë të kësaj loje fëmijët do jenë në gjendje të eksplorojnë tema të ndryshme rreth universit, oqeaneve, kafshëve, sportit, bimëve, shëndetit, shkencës, teknologjisë dhe filmave të animuar.

Lansimi i këtij aplikacioni ka për qëllim promovimin e një ambienti të sigurt për fëmijën, ku prindërit dhe fëmijët do kenë mundësinë të përgjigjen së bashku pyetjeve gjë që ndikon në krijimin e një komunikimi dhe marrëdhënie më të mirë prind-fëmijë, ashtu sic synon vet program i disciplines positive. Në në të njejtën kohë prindi do mund të përkrahë zhvillimin e fëmijës dhe zgjerimin e njohurive rreth botës.

Ky aplikacion gjendet momentalisht vetëm në versionin Androind të cilin mund ta shkarkoni në linkun e mëposhtëm: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.financial_core.globiim

X

Tani, përmes SMS ftohen  vajzat dhe gratë të bëjnë falas PAP Testin edhe në komunën e Prizrenit

21 Shtator 2018, Prishtinë

Pas përfundimit të sukseshëm të kampanjës së dërgimit të ftesave përmes SMS për të bërë PAP Testin në Komunën e Prishtinës, sot grave dhe vajzave në Komunën e Prizrenit (nga 21-65 vjeç) gjithashtu u janë dërguar ftesat individuale përmes mesazheve telefonike (SMS) për të bërë PAP testin në Qendrën e Mjekësisë Familjare në Prizren. Informimi dhe vetëdijësimi i grave dhe vajzave për të bërë PAP testin u arrit përmes mbështetjes së UNFPA-së, Zyra në Kosovë dhe koordinimit nga ana e Fondacionit “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë”.

Ofrimi i Pap testeve pa pagesë si pjesë e programit të Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës po vazhdon me sukses edhe në vitin 2018 në Komunën e Prishtinës dhe atë të Prizrenit. Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes Pap testeve, u lansua fillimisht në vitin 2016 dhe deri më tani ka mundësuar realizmin e Pap testeve për gratë në grup-moshat e synuara në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë. Në vitin 2018, programi u zgjerua edhe në Komunën e Prizrenit, ku ofrimi i Pap testeve ka filluar që nga muaji korrik. Qëllimi i skriningut për kancer të qafës së mitrës është zbulimi i hershëm i qelizave jonormale të qafës së mitrës, në fazat e hershme, kur mund te hiqen me lehtësi para se të zhvillohet kanceri.

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë po vazhdon njëkohësisht të punojë në ngritjen e vetëdijes së grave dhe vajzave edhe përmes ligjeratave me temën “Parandalimi i Kancerit të Qafës së Mitrës,” ndërkaq dërgimi i ftesave përmes SMS-ave mundëson avansimin e programit në skrining të organizuar ku gratë dhe vajzat ftohen individualisht për të kryer Pap-testin.

Ky program në Komunën e Prizrenit është mundësuar nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara- UNFPA si dhe falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi të Komunës se Prizrenit, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Qendrës Kryesore te Mjekësisë Familjare në Prizren, Institutit te Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare te Kosovës, Institutit Kombëtar për Shëndetin Publik në Kosovë, Spitali Rajonal në Prizren dhe koordinohet nga  Aksionit për Nena dhe Fëmijë.

X

Bëhet hapja e pikës së tretë të dyqanit bamirës ‘Teshavesha’ në Ferizaj

18 Shtator 2018, Ferizaj

Dyqani Teshavesha bëri hapjen e pikës së tretë falë mbështetjes financiare të partnerit Raiffeisen Bank Kosova. Duke filluar nga sot, dyqani bamirës hapi dyert në pikën e re në Ferizaj me lokacion në rrethin ku ndahet rruga Rexhep Bislimi dhe Ahmet Kaçiku, pranë stacionit te autobusëve.

Teshavesha është ndërmarrje sociale e themeluar nga ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ në korrik të 2016-tës për të mbështetur programet shëndetësore për nëna dhe fëmijë. Në “Teshavesha” qytetarët mund të dhurojnë dhe blejne rroba për gra e vajza, burra e djem, lodra, dekorime të vogla shtëpiake, aksesorë, e tjera me çmime shumë të lira për të ndihmuar kështu programet e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë nga shitjet e dyqanit.

“Që nga themelimi, Teshavesha vizitohet nga më shumë se 400 qytetarë çdo muaj, ku vullneti i mirë i qytetarëve, donacionet dhe blerjet e shumta që nga themelimi i dyqanit bëri që ne të hapim piken e re të Teshaveshës në qytetin e Ferizajit, duke shpresuar se do zgjerohemi dhe në qytet tjera të Kosovës,” deklaron Janinë Mehmeti, Koordinatore për Ngritje Fondesh në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

Teshavesha bën pranimin dhe shitjen e rrobave të dorës së dytë nga qytetarët, ndërsa të hyrat nga shitjet e dyqanit ndihmojnë shëndetin e nënave dhe fëmijëve duke financuar projektet e këtij fondacioni si: blerjen e medikamenteve, zhvillimin e projektit të transportit neonatal, blerjen e pajisjeve mjekësore, si dhe zgjerimin e shërbimeve të qendrave informuese për shëndetin e gruas.

X

Ambasadorja Besiana Kadare, folëse e mbrëmjes në Nju Jork

Jemi të lumtur të ju prezantojmë folësen e mbrëmjes, Shkëlqesinë e saj, Ambasadorja Besiana Kadare, Përfaqësuese e Përhershme e Republikës së Shqipërisë në Organizaten e Kombeve te Bashkuara në Nju Jork.

Fondacioni Humanitar ‘Aksion për Nëna dhe Fëmijë (ANF)’ dhe bashkë-organizatorët e ngjarjes kanë kënaqësinë të ju ftojnë të bashkoheni në ngjarjen bamirëse e cila do mbahet në Yale Club të Nju Jork-ut.

ANF ka një partneritet të gjatë me Shkollën Geisel të Mjekësisë në Dartmouth, si dhe me organizata të tjera të SHBA-së si AmeriCares, Direct Relief dhe Hitchcock Foundation. ANF ka statusin 501 c3 në SHBA dhe synon të krijojë miqësi  dhe partneritete të reja në SHBA.

Bashkë-organizatorët:                                            Vendi: Yale Club of New York City                     

Bledar Asllani                                                                   Data: 16 Tetor 2018
Drin Kukaj
Fadil Berisha                                                                    Koha: 18:30 – 21:00
Mark Kosmo
Sara Shala                                                                        Kodi i veshjes: Formale
Teuta Sahatqija
Valon Xharra                                                                   Lloji i Ankandit: Silent

Të gjitha shitjet e biletave do të orientohen për mbështetjen e programeve të Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore, mbështetjen e dorëzimit të medikamentit Surfaktant, zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal, zgjerimin e ‘Klasave për Nëna‘ si dhe skrinimin e kancerit të qafës së mitrës.

 

X

Hapet Qendra e 10-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Klinë

31 Gusht 2018, Klinë

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Klinë, në Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare (QKMF). Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë financimit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe bashkëpunimit të Departamentit të Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale të Komunës së Klinës, QKMF-së dhe Aksionit për Nëna dhe Fëmijë.

E kemi mirëpritur hapjen e Klasave për Nëna edhe në Qendrën Kryesor të Mjekesisë Familjare në Klinë, si mundësi e jashtëzakonshme për shtrirjen e informimit të sakte dhe shumë të rëndësishme të nënave dhe partnereve të tyre për një shëndet më të mirë të tyrin dhe foshnjave të tyre” theksoi Dr. Hekuran Sejdiudrejtori i departamentit të shëndetësisë së komunes së Klinës.

“Qendra e 10-të ‘Klasat për Nëna’ e hapur tani edhe në Klinë do të ofrojë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin e pas lindjes, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës. Jemi të lumtur që interesimi nga nënat është rritur dhe kërkesa për hapjen e Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas është çdo ditë e më i madh” u shpreh përfaqësuesja e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë Labërie Çarreti Sylejmani. 

Qendra Informuese në Klinë është e hapur çdo ditë pune për të gjitha gratë e vajzat e Klinës, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Klinë, në uebfaqen e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës – Klasat për Nëna.

Kjo është Qendra e dytë e cila po hapet përgjatë vitit 2018, ndërsa nga viti 2014 prej kur u themelua ky program, Klasat për Nëna janë të shtrira ne 9 komuna të Kosovës: Prishtinë, Ferizaj, Mitrovicë, Prizren, Kaçanik, Pejë, Shterpcë, Dragash dhe tani edhe Klinë.

X

Organizohet mbrëmja e bamirësisë ‘Meet us Halfway’ në Nju Jork

04 Shtator, 2018

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë po organizon një mbrëmje filantropie në qytetin e Nju Jork-ut, për të ngritur fonde për shpëtimin e jetëve të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Kjo mbrëmje e bamirësisë do të mbahet në klubin prestigjoz Yale të Qytetit të Nju Jork-ut me datën 16 Tetor 2018 nga ora 18:30 deri në 21:00.

Fadil Berisha, Vlora Çitaku, Teuta Sahatçija dhe shumë personalitete të tjerë nga bota e biznesit, kultures ,politikës dhe arteve kanë konfirmuar pjesëmarrjen dhe mbështetjen e tyre. Kjo mbrëmje bëhet e mundur falë miqve  dhe anëtareve të bordit të fondacionit që jetojnë dhe veprojnë në Amerikë siç janë, Bledar Asllani, Drin Kukaj, Mark Kosmo, Sara Shala dhe  Valon Xharra.

Mbrëmja do te përfshijë Muzikë, Rrjetëzim, Koktel dhe Ankand të Qetë, ku gjatë mbrëmjes do të performojë edhe tenori shqiptar Ramë Lahaj i cili njihet si performues i famshëm në skenën ndërkombëtare të operave. Pjesëmarrës në ngjarjet  ‘Meet us Halfway’ gjatë viteve të kaluara kanë qenë Dua Lipa, Valerie Rockefeller, Albert Stanaj.

Të gjitha shitjet e biletave do të orientohen për mbështetjen e programeve të Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore, mbështetjen e dorëzimit të medikamentit Surfaktant, zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal, zgjerimin e ‘Klasave për Nëna‘ si dhe skrinimin e kancerit të qafës së mitrës.

Për të qenë pjesë e ngjarjes, bileten tuaj mund ta bleni përmes platformës Eventbrite të cilin mund ta gjeni në vegëzen vijuese: https://www.eventbrite.com/e/meet-us-halfway-iii-tickets-46105538908.

X

Hapet Qendra e 9-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Dragash

20 Korrik 2018, Dragash

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Dragash, në Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare (QKMF). Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë bashkëpunimit të Departamentit të Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale të Komunës së Dragashit, QKMF-së, Bankës Raiffeisen dhe Aksionit për Nëna dhe Fëmijë.

“Themelimi i Qendrës në Dragash shënon pikën e 9-të në Kosovë që inkuadron programin edukativ të qendrave si pjesë të shërbimit ditor për shëndetin e nënës dhe fëmijës në nivelin primar. Qendra “Klasat për Nëna” në Dragash do të ofrojë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe psiqike, informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin e pas lindjes, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapolindurin, të ushqyerit e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës,” u shpreh përfaqësuesja e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë, Albiona Beselica Beha. 

“Banka Raiffeisen vazhdimisht i ka kushtuar vëmendje të veçantë përkrahjes së shëndetësisë meqenëse shëndetësia është një fushë më specifike. Ne jemi shumë të kënaqur që mund t’iu ofrojmë nënave të reja qendra edukative si kjo. Banka Raiffeisen mbetet e përkushtuar për ta ndihmuar shëndetësinë,” u shpreh z. Robert Wright, drejtor i Bankës Raiffeisen. 

Qendra Informuese në Dragash është e hapur çdo ditë pune për të gjitha gratë e vajzat e Dragashit, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Dragash, ne uebfaqen e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës – Klasat për Nëna.

Që nga viti 2014 kur u themelua ky program, Klasat për Nëna janë të shtrira ne 8 komuna të Kosovës: Prishtinë, Ferizaj, Mitrovicë, Prizren, Kaçanik, Pejë, Shterpcë dhe Dragash.

X

Ngjarja Bamirëse e Bank Street në Amerikë ngrit  $10,000 për nënat dhe fëmijët në Kosovë

19 Korrik, 2018

Për të katërtin vit me radhë, firma lidere e investimeve Bank Street Group ka organizuar ngjarjen vjetore bamirëse të golfit në Burning Tree Country Club në Greenwhich të ShBA-së. Të hyrat nga kjo ngjarje bamirëse ndihmojne dhjetëra organizata anembanë globit, në mesin e të cilave edhe Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

“Bank Street Group është krenar dhe mirënjohës që Doro Restaurant Group ka qenë pjesë e kësaj tradite vjetore dhe jemi edhe më të kënaqur që donacionet tona janë dyfishuar nga Goldman Sachs, falë përpjekjeve të kolegut tonë të bordit, Bekim Ahmetaj,” tha Richard Lukaj, drejtor i lartë menaxhues i grupit Bank Street dhe anëtar nderi i bordit të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë.

“Ne dëgjuam për organizatën ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ nga miqtë tanë të dashur Viosa dhe Richard, ku duke dëgjuar historinë e tyre dhe duke bërë lidhjen me historinë tonë si prindër të dy djemve, menduam se ka shumë njerëz sidomos në Kosovë që kanë nevojë për ndihmën dhe mbështetjen që ne ishim me fat ta marrim këtu në Shtetet e Bashkuara. Misioni i ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijë’ dhe mbështetja që u jep të gjitha grave është e admirueshme dhe është e qartë së çdo para është shpenzuar në mënyrë të duhur nga kjo organizatë “, tha Dorjan dhe Mira Puka nga grupi Doro Restaurant.

Bank Street Group është një firmë e investimeve bankare në Amerikë që i shërben sektorëve të teknologjisë, mediave dhe telekomunikimit. Për më shumë informata rreth këtij organizimi bamirës të Bank Street dhe t’shihni më shumë foto nga ngjarja vjetore mund të vizitoni www.banksteetinvitational.com.

X

Tani, përmes SMS ftohen gratë dhe vajzat të bëjnë PAP Testin

12 Korrik 2018, Prishtinë

Sot, për herë të parë në Kosovë grave dhe vajzave në Komunën e Prishtinës (nga 21-65 vjeç) u janë dërguar ftesat individuale përmes mesazheve telefonike (SMS) për të bërë PAP testin në njërën nga Qendrat e Mjekësisë Familjare në Prishtinë, si QKMF- Qendra e Mirëqenies së Gruas, Qendra e Mjekësise Familjare Nr. 5 apo Qendra e Mjekësisë Familjare Nr. 6. Informimi dhe vetëdijësimi i grave dhe vajzave për të bërë PAP testin u arrit përmes mbështetjes së UNFPA-së, Zyra në Kosovë dhe koordinimit nga ana e Fondacionit “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë”.

Ofrimi i Pap testeve pa pagesë si pjesë e programit të Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës po vazhdon me sukses edhe në vitin 2018 në Komunën e Prishtinës. Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes Pap testeve, u lansua fillimisht në vitin 2016 dhe deri më tani ka mundësuar realizmin e Pap testeve për gratë në grup-moshat e synuara në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë. Në vitin 2018, programi u zgjerua edhe në Komunën e Prizrenit, ku ofrimi i Pap testeve do të fillojë gjatë muajit korrik. Qëllimi i skriningut për kancer të qafës së mitrës është zbulimi i hershëm i qelizave jonormale të qafës së mitrës, në fazat e hershme, kur mund te hiqen me lehtësi para se të zhvillohet kanceri.

“Jemi të lumtur që kemi arritur të praktikojmë standardet ndërkombëtare të programeve të skriningut. Duke shpresuar të kemi një përgjigje nga ana e grave për të kryer PAP testin, Kanceri i Qafës së Mitrës mund të parandalohet!” theksoi Dorina Grezda nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Ky projekt është mundësuar nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara- UNFPA si dhe falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale te Komunës se Prishtinës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Qendrës Kryesore te Mjekësisë Familjare ne Prishtine, Institutit te Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare te Kosovës, Institutit Kombëtar për Shëndetin Publik në Kosovë dhe Aksionit për Nena dhe Fëmijë.

X

Dorëzohet aparati i bilirubinës në Klinikën e Neonatologjisë

09 Korrik 2018, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me partnerin Bankën Raiffeisen në Kosovë sot bënë dorëzimin e pajisjes Bilirubinometria transkutane në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, pranë Klinikës së Neonatologjisë.

Bilirubinometria transakute është pajisje mjekësore e cila përcakton vlerat e bilirubinës tek foshnjet, me të cilën pastaj mundësohet parandalimi i pasojave të hyperbilirubinisë me kosto më te ulët, shpejt, pa dhimbje dhe pa mundësi infeksionesh. Hyperbilirubinemia është një nga patalogjitë më të shpeshta tek foshnjet e cila në rast të mos-diagnostikimit dhe trajtimitmund të shkaktoj deri tek mosfunksionimi i trurit.

“Jemi të lumtur që po bëhemi me këtë pajisje per Klinikën Neonatologjike pasi që metoda e cila përdoret tani për percaktimin e vlerave të bilurbinës bëhet me anë të gjakut e cila është metodë invasive dhe shpesh e dhimbshme për foshnjen. Me anë të kësaj metode të mëhershme mund të barten infesksione nga foshnja në foshnje, poashtu. Andaj ardhja e këtij donacioni sot që mundëson metodë më të avansuar dhe shpejt të matjes së bilurbines është më se e mirëseardhur,” është shprehur Dr. Xhevdet Gojnovci, drejtor i Klinikës së Neonatologjisë në Prishtinë.

Banka Raiffeisen vazhdimisht i ka kushtuar vëmendje të veçantë përkrahjes së shëndetësisë, dhe jemi shumë të gëzuar për bashkëpunime të tilla që mundësojnë më të mirën për fëmijët tanë,”deklaroi në fund Erisa Jakupi zyrtare për komunikim nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

X

Dhurohen kontraceptiv në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë

21 Qershor 2018, Prishtinë

Sot në Qendrën Kryesore të Mjekesisë Familjare në Prishtinë u bë dorëzimi i mjeteve kontraceptive në vlerë prej $15,715.92 , donacion ky i bërë i mundshëm në saje të bashkëpunimit të vazhdueshëm dhe të suksesshëm në mes të Aksionit për Nëna për Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare Americares.

Ky donacion është ndihmesë për shëndetin e gruas, ku përdorimi i tyre ofron mundësinë e planifikimt familjar, rregullimin e ciklit menstrual dhe zvogëlimin e dhimbjeve gjatë ciklit, e po ashtu ndihmon në parandalimin e cisteve në vezore, në gjinjë dhe të infeksioneve në vezore dhe mitër.

“Americares vazhdon të mbështes punën e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë dhe të mbulojë nevojat e spitaleve për medikamente, duke adresuar edhe nevojat specifike të Qendres Kryesore të Mjekësisë Familjare. Jemi të lumtur që bashkëpunimi jonë me Americares është i qëndrueshëm dhe vazhdon të plotësoj sado pak nevojat e institucioneve shëndetësore,” theksoi Dorina Grezda nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Ardhja e këtij donacioni në Kosovë është bërë i mundur nga ngjarjet bamirëse si ‘Let’s Dance ’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA, dhe ngjarja ‘Shpëto Jetë’ në Zvicër.

X

Lansohet programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Prizrenit

19 Qershor, 2018

Sot zyrtarisht u lansua programi i Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës në Komunën e Prizrenit, program ky që po bëhet i mundur si rrjedhojë e suksesit të programit në Prishtinë. Ngjarja sot u realizua me qëllim të prezantimit të programit mbi skriningun e kancerit të qafës së mitrës në Prizren, që është pjesë e Programit Nacional për Kontrollin e Kancerit në Kosovë. Ky program është njëkohësisht hapi i rradhës drejt zgjerimit të programit të skriningut në nivel nacionit.

Ky program do të mundësoj ofrimi e Pap testit për rreth 400 gra nga Komuna e Prizrenit, gjatë fazes së pare të implementimit, gjegjësisht në vitin 2018. Po ashtu, do të ndërtohen kapacitetet për skrining brenda Kujdesit Parësor Shëndetësor (KPSH) në Prizren, si dhe do të ndërtohet algoritmi procedural që rregullon sistemin e bashkëpunimit në mes të KPSH dhe Kujdesit Dytësor Shëndetësor- Laboratorit të Patologjisë.

Përpos ofrimit të këtij shërbimi të ri në kuadër të kujdesit parësor, palët synojnë po ashtu që të inicojnë diskutime në mes të institucioneve dhe grupeve të interesit me qëllim të hartimit dhe implementimit të politikave shëndetësore që ndërtojnë një sistem cilësor të skriningut të kancerit të qafës së mitrës si e drejtë shëndetësore, e paraparë me Ligjin për Shëndet Riprodhues, si dhe e planifikuar në  Programin Nacional për Kontrollin e Kancerit.

Ky program, përmes Pap testeve për gratë dhe vajzat nga Komuna e Prizrenit do të mundësoj zbulimin e hershëm të qelizave jonormale të qafës së mitrës dhe trajtimin e tyre me sukses për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës.

Dr. Visare Mujko Nimani tregoi mbi punën e suksesshme të ketij programi në Prishtinë dhe se tani mundësia e Pap-testeve pa pagese do t’iu mundësohet edhe grave dhe vajzave të Komunës së Prizrenit. Ajo po ashtu theksoi dhe falenderoi edhe Bordin Nacional per Kontrollin e Kancerit në Ministrine e Shëndetesisë për përkrahjen e vazhdueshme në zgjerimin e programit të skriningut.

Përgjatë takimit z. Mytaher Haskuka, Kryetari i Komunës së Prizrenit u shpreh “Jemi të kënaqur qe po e lansojmë këtë projekt në Prizren dhe do ta ketë mbështetjen e plotë të Komunës”

“Ne jemi të lumtur që ka filluar të ndërtohet një sistemi cilësor i skriningut të kancerit të qafës së mitrës duke filluar me Komunën e Prishtinës dhe tani edhe në Komunën e Prizrenit. Ne si organizatë jemi të përkushtuar ndaj ofrimit të ndihmës sonë për shpëtimin e jetëve të nënave dhe do vazhdojmë të punojmë në implementimin e sukseshëm të këtij programi nëpër Kosovë” tha për fund Dafina Krasniqi, Kordinatore e Programeve, në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë. 

Ky projekt është rezultat i bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi të Komunës së Prizrenit, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit- Ministria e Shëndetësisë, Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prizren, Spitalit të Përgjithshëm në Prizren dhe Aksiont  për Nëna dhe Fëmijë dhe mbështetet nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara UNFPA, zyra në Kosovë.

 

X

Ngjarja vjetore “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” ngriti rreth 7000 Euro

-11 Qershor 2018, Prishtinë

Ngjarja vjetore “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët”, përfundoi me sukses për të pestin vit me radhë ku morën pjesë rreth 30 çiklistë në rrugëtimin 4-ditor përreth Kosovës në mbështetje të fondacionit “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.” Ngasja e biçikletave u bë rreth Kosovës, me një devijim të shkurtër për në Shqipëri, duke kaluar përmes disa prej qyteteve më të mëdha për 4 ditë. Distanca e përgjithshme ishte mbi 500 km me mbi 7000 metra ngjitje (rrugë tatëpjetë) duke filluar dhe përfunduar në Prishtinë.

Ky aktivitet këtë vit arriti të sigurojë  rreth 7000 Euro përmes kontributeve të kompanive dhe individëve, dhe përmes fushatës online në KosovaIdeas, si dhe lojërave që u zhvilluan me rastin e kthimit të ekipës në Miqt Pub në Prishtinë. Fondet e mbledhura do përdoren për të blerë një makinë analizatori të gazit – GEM 3000 për repartin e maternitetit të Gjakovës. Ky analizues është esencial në matjen e nivelit të O2 dhe CO2 tek ato foshnje që kanë vështirësi me frymëmarrje dhe është thelbësore në diagnostikimin e hershëm nëse foshnja duhet të dërgohet për trajtim të specializuar në kujdes të tretë (terciar).

Albion Hadri dhe Agim Bilalli, organizatorë dhe çiklistë, u shprehën të kënaqur me të gjithë mbarëvajtjen e aktivitetit si dhe me numrin e pjesëmarrësve në këtë udhëtim çiklistësh. “Jemi falënderues për të gjitha donacionet për këtë vit. Shpresojmë që ky aktivitet do të rritet në vitet e ardhshme,” u shpreh Hadri.

“Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” është një ngjarje bamirëse vjetore e çiklizmit përreth Kosovës për të ngritur fonde për fondacionin humanitar “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.” Ngjarja u realizua me sukses në vitiet 2014, 2015, 2016 dhe 2017 dhe po rritet çdo vit. Kjo ngjarje nuk do ishte e mundur pa mbështetësit tanë të cilit ishin Eulex, Policia e Kosovës, Astes, Devolli Corporation, Shtëpiaku, Eco Clean, On Line Studio, Walker’s Food and Catering, European Autocare, Miqt Pub dhe Lulu’s Coffee and Wine.  Gjithashtu mbështetësit e tjerë te ngjarjës me shërbime të ndryshme ishin Cineplexx, Oliver Weber, Monroe Bar, Rudi’s Cake Factory, Ponte Vecchio, Siam Massage, Auto Service Zhushi, Shtëpiaku.

Kampanja elektronike është ende aktive përmes platformës KosovaIdeas ku mund të dhurohet çfarëdo shume për t’mbështetur edhe më tej qëllimin e çiklistëve, e çasshme përmes linkut: https://kosovaideas.com/campaign/detail/426

X

Organizohet shfaqja teatrale “ Surpriza” si vazhdimësi e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve

-08 Qershor 2018, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë në partneritet me organizatën Save the Children në Kosovë organizoi shfaqjen teatrale “Surpriza” me datën 8 Qershor në Sheshin “Nëna Terezë”

Kjo shfaqje është e bazuar në programin “Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm” dhe ka për qëllim vetëdijësimin e prindërve për rritje të shëndetshme të fëmijëve. Ky program është zhvilluar si një përgjigje ndaj rekomandimeve të Raportit Botëror të Kombeve të Bashkuara për Dhunën kundër Fëmijëve, të cilët kërkojnë eliminimin e ndëshkimit fizik dhe ndëshkimeve të tjera poshtëruese të fëmijëve, si dhe kërkojnë mbështetjen e prindërve për të mësuar qasje jo të dhunshme në rritjen e fëmijëve.

“Jemi shumë të lumtur se shfaqja përfundoi me sukses dhe mesazhi i shfaqjes u përqua tek të pranishmit. Qellimi i kësaj shfaqje ishte ngritja e vetedijësimit dhe të inkujarojmë implementimin e këtijë programi në familjen e secilit. Ne si organizatë kemi për qëllim mbrojten e të drejtave të fëmijëve dhe ndalimin e ndëshkimit fizik dhe piskologjik te fëmijët ” u shpreh Albiona Beselica Beha, Kordinatore e Projektit në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

X

 Dhurohet pajisja për diagnostifikimin e sëmundjeve të zemrës tek foshnjet në Klinikën e Neonatologjisë

-01 Qershor 2018, Prishtinë

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me partnerin Bankën Raiffeisen në Kosovë po e shënojnë 1 Qershorin, Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, pak më ndryshe! Sot, ata bënë dorëzimin e pajisjes EhosonografQendrën Klinike Universitare të Kosovës, pajisje kjo që do të mundësojë një shërbim të ri për fëmijët në Klinikën e Neonatologjisë në Prishtinë, duke përçuar kështu porosinë e mbrotjes dhe promovimit të të drejtave shëndetësore për fëmijët.

Pajisja Ehosonograf mundëson diagnostikimin e të gjitha sëmundjeve të zemrës tek foshnjet, gjakderdhjeve të brendshme, infeksioneve, anomalive të sistemit nervor qendror, anomalive të sistemit urogjenital, funksonimin e zorreve dhe shumë sëmundje të tjera. Me dorëzimin e Ehosonografit ky shërbim dhe diagnostikim do mundësohet tani në Klinikën e Neonatologjisë në QKUK.

Ministiri i Shëndetësisë z. Uran Ismaili shfrytëzoi rastin që përmes përurimit të donacionit të pajisjes të ndajë falenderimet e tij të veҫanta edhe për stafin shëndetësorë të Klinikës së Neonatologjisë për punën e tyre të palodhshme drejt ofrimit të shërbimeve mjekësore shumë cilësore, ku njëherit theksoi përkushtimin e Ministrisë për mbështetje të vazhdueshme.

“Banka Raiffeisen vazhdimisht i ka kushtuar vëmendje të veçantë përkrahjes së shëndetësisë. Meqenëse shëndetësia është një fushë më specifike, na ka ndihmuar shumë bashkëpunimi që kemi me organizatën Aksioni për Nëna dhe Fëmijë, përmes së cilës edhe e kemi realizuar këtë donacion. Ne jemi shumë të kënaqur që kjo pajisje do t’i mundësojë Klinikës Neonatologjike të ofrojë shërbime të reja që deri më tani nuk janë ofruar ndërsa Banka Raiffeisen do të vazhdojë të shikojë për mundësi të tjera për ta ndihmuar shëndetësinë,” u shpreh Z. Robert Wright, drejtor i Bankes Raiffeisen.

“Dhurimi i pajisjes së Ehosonografit do të mundësoj që për herë të parë të ofrohet shërbimi i diagnostikimit të shumë sëmundjeve dhe anomalive tek fëmijët në Klinikën e Neonatologjisë në QKUK, dhe si rezultat të ndihmojë në shpëtimin e jetëve të fëmijëve në vend. Jemi krenar të  qëndrojmë pranë partnerëve tanë sot dhe të vazhdojmë betejën për uljen e shkallës së vdekshmërisë së foshnjave në vend,” tha për fund Janinë Mehmeti, Koordinatore e Ngritjeve të Fondeve në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

X

 Ngriten 16,200 Franga Zvicerane në Cyrih për nënat dhe foshnjet në Kosovë

13 Maj 2018-

U përmbyll me sukses ngjarja bamirëse “Shpëto Jetë” e cila u mbajt më 12 maj në Hotelin Marriott në Cyrih, Zvicër, me të cilin rast performoi artistja e mirënjohur Elina Duni ku dhe mbajti një fjalë rasti Ambasadorja e Republikës së Kosovës në Zvicër Znj. Nazane Breca.
Kjo mbrëmje  bamirëse e organizuar nga Aksioni për Nëna dhe Fëmije dhe bashkë-organizatorët Dr. Agron Abrashi dhe  Ridvan Murati  u mbajt me qëllimin e ngritjes së fondeve nga Diaspora për uljen e shkallës së vdekshmërisë të foshnjave në Kosovë.

“Nënat dhe fëmijët janë pjesa më e ndjeshme dhe më e rrezikuar e popullit tonë në Kosovë.Të shpëtosh jetë është gjesti më bujar, fisnik dhe humanitar që tregon një solidaritet të jashtëzakonshëm në mes nesh. Por të shpëtosh jetën e nënave dhe fëmijëve paraqet një prioritet më madhor dhe më të veçantë,” tha Abrashi.

Gjatë mbrëmjes shumë personalitete të shquara dhanë kontributin e tyre dhe dhuruan fonde në koktelin tre-orësh. Pjesë e organizimit të ngjarjes ishte edhe një ankand i qetë, të cilit I kontribuan personalitete si ikona e bukurisë dhe ndërmarrësja Agnesa Vuthaj, kreatorja e modës Drenusha Xharra, kreatorja Njomëza Luci, kompania Angleze e syzeve të punuara nga druri Campbell Marson, si dhe punime argjile nga Dhe by Granita. Pjesë e ankandit ishin edhe dy fotosesione nga artistët Fjoralba Kryemadhi dhe Rromir Imami, si dhe u dhuruan foto artistike nga Barabara Burri. Në ankand kontribuan edhe ‘Ristorante Da Paulo’, Kosova Wine me prodhimet të verës, si dhe Royal Rental Car.

“Solidariteti dhe mbështetja e treguar nga bashkëkombasit dhe miqtë tanë këtu në Cyrih na jep vullnet të vazhdojmë betejën për uljen e shkallës së vdekshmërisë së foshnjave në Kosovë. Kontributi i gjithsecilit luan rol kyç në punën tonë dhe jemi falenderues të kemi një Diasporë kaq aktive dhe me vullnet të palodhshëm për të mbështetur kauzën shqiptare’, tha Koordinatorja e Ngjarjes nga ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’, Janine Mehmeti.

Të gjitha shitjet e biletave do të mbështesin programet e Fondacionit ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore në Klinikat e Gjinekologjisë, Pediatrisë dhe Neonatologjisëmbështetjen e dorëzimit të medikamentit Surfaktant për nevojën kombëtare,zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal, zgjerimin e ‘Klasave për Nëna‘ si dhe skrinimin e kancerit të qafës së mitrës.

Ngjarja u bë e mundur falë mbështetjes së shumë partnerëve vendor si dhe ndërkombëtar si Solidar Suisse, Fondacioni ‘Unë e Du Kosovën’, platforma AlbInfo.ch, kompana Eurokoha, si dhe platforma Jamatu.

X

Dorëzohet donacioni me medikamete mjekësore në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës

24 Prill 2018, Prishtinë

Sot, u bë dorëzimi i medikamenteve mjekësore në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës të cilat do të përdoren për të përmbushur nevojat e nënave dhe fëmijëve. Ky donacion është bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare Direct Relief. Vlera këtij kontigjenti që arriti sot ishte rreth 330,000 dollarë.

“Ne si organizatë jemi të përkushtuar ndaj ofrimit të ndihmës sonë për shpëtimin e jetëve të nënave dhe  fëmijëve tanë dhe gjithmonë fokusohemi në zgjidhjen e problemeve që na adresohen nga këto tri klinika. Nevoja për medikamente është e përhershme në të gjitha nivelet e kujdesit shëndetësor dhe ne konsiderojmë se bashkëpunimi i qëndrueshëm me organizatat ndërkombëtare të dedikuara në përmbushjen e nevojave mjekësore të popullsisë në shtetet në zhvillim është më se e rëndësishme,” theksoi Dorina Grezda nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Direct Relief është një organizate jo-fitimprurëse, bazuar në SHBA, e cila punon për përmbushjen e nevojave të partnerëve të saj për medikamente esenciale, materiale, dhe pajisje, me fokus të vecantë në shtetet ne zhvillim. Këto medikamente u mundësuan falë donacioneve të mbledhura nga ngjarja “Let’s Dance” në Kosovë, “Meet Us Halfway” në New York, dhe “Darka e Diaspores” ne Cyrih.

X

Dhurohen 1,506.26 euro për shëndetin e nënave dhe fëmijëve

16 Prill 2018, Prishtinë

U bë dhurimi i çekut në vlerë prej 1506.26 Euro nga Meridian Express për Aksionin për Nëna dhe Fëmijë për të mbështetur programet për shëndetin e fëmijëve. Fushata “Kontribo për fëmijët , blej produkte Scharf” u mbajt përgjatë muajit Mars. duke e shënuar Marsin si muajin për shëndetin e nënave dhe fëmijëve në vend.

“Fushata ‘Kontribo për fëmijët, blej produkte Scharf’ është një vazhdimësi e projekteve dhe iniciativave të Meridian Express për të mbështetur shëndetin e fëmijëve në vend. Ne do të vazhdojmë edhe në të ardhmen me ide dhe projekte të reja për të ndihmuar kauza të tilla. Falenderojmë të gjithë konsumatorët që kontribuan ne blerjen e produkteve te brendit Scharf,”  u shpreh Yllka Mustafa, Menaxhere për Marëdhnie me Publikun & Reklamim në Meridian Express.

Fushata për ngritjen e fondeve kishte për bazë produktet e brendit Schärf, ku për çdo kafe/ çaj që u porosit nga konsumatorët, 10% e vlerës  u dhurua në ndihmë të nënave dhe fëmijeveKëto fonde do përdoren për të financuar programet shëndetësore të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë që ndihmojnë klinikat e Pediatrisë, Gjinekologjisë dhe Neonatologjisë në Kosovë.

“Shumë kompani dhe individë po i bashkohen misionit tonë duke organizuar fushata apo ngjarje për të mbledhur fonde. Disa nga ngjarjet që po mbahen për disa vite me radhë janë ngjarjet bamirëse të golfit në Burning Tree Country Club në Greenwhich të ShBA-së, Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët, Fushata “Runner for Hearts” si dhe “Bake Sale” në Bentley Wood në Londër. Misioni për përmirësimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve nuk është vetëm i fondacionit tone, mirëpo i gjithsecilit, andaj ju ftojmë të na bashkoheni me idetë dhe mundësitë tuaja”, tha për fund Janinë Mehmeti, Koordinatore për Ngritje të Fondeve në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

X

Ruaje Datën për Mbrëmje e Bamirësisë ‘Shpëto Jetë’ 

Ruaje datën për t’u bërë pjesë e një mbrëmje filantropie në qytetin e bukur të Cyrih-ut, Zvicër, për të ndihmuar në shpëtimin e jetëve të nënave dhe fëmijëve në Kosovë. Kjo mbrëmje e bamirësisë do të mbahet në Marriott Hotel Cyrih me datën 12 Maj 2018 nga ora 19:00 deri në 22:00.

Kjo mbrëmbje është organizuar nga Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë (ANF)’ nga Prishtina, Kosova, dhe bashkë-organizuesit Agron Abrashi, Bardhyl Coli, Ridvan Murati dhe të gjithë kemi kënaqësinë të ju ftojnë të bëheni pjesë e Mbrëmjes Bamirëse në Hotelin Marriott Cyrih.

Kjo mbrëmja përfshinë Muzikë, Rrjetëzim, Koktel dhe Ankand të Qetë. Gjatë mbrëmjes do të performojë ylli jonë Elina Duni e cila do bëjë natën e juaj të paharrueshme.

Të gjitha shitjet e biletave do të orientohen për mbështetjen e programeve të Fondacionit në Kosovë, specifikisht në: furnizimin me pajisje mjekësore, mbështetjen e dorëzimit të medikamentit Surfaktant, zhvillimin e sistemit të transportit neo-natal, zgjerimin e ‘Klasave për Nëna‘ si dhe skrinimin e kancerit të qafës së mitrës.

X

Po mbahen trajnimet simuluese për programin e Sistemit të Trasportit Neonatal

03 Prill 2018, Prishtinë

Sot filluan të mbahen trajnimet simuluese për stafin mjekësorë në njësitë e Kujdesit Intensiv Neonatal në QKUK, Prishtinë, dhe në spitalet rajonale në Pejë, Gjakovë, dhe Gjilan. Këto trajnime simuluese kanë për qëllim transportin e sigurtë të foshnjeve nga spitalet rajonale në Klinikën e Neonatoligjisë në Prishtinë.

Ekipi i ekspertëve nga Dartmouth Hitchcock Medical Center në SHBA tani janë në Kosovë për të mbajtur këto trajnimet  për transportin e sigurtë të foshnjeve nga spitalet rajonale në Prishtinë.

“I jemi falenderues ekipit të ekspertëve nga Dartmouth si dhe Aksionit për Nëna dhe Fëmijë që gjithmonë na dalin në ndihmë në nismat tona të përmiresimit të shërbimit për foshnjet tona. Ky është shërbim i ri në Klinikën tonë dhe po synojmë ta bëjmë model të kujdesit të foshnjeve tona për nevojat e transportit nga spitalet rajonale për në klinikën tonë në QKUK” theksoi Dr. Xhevdet Gojnovci, drejtor i Klinikës së Neonatologjisë, Prishtinë

Ky program është inicuar nga Klinika e Neonatologjisë në Prishtinë dhe është mbështetur nga Ministria e Shëndetësisë, Solidar Suisse dhe  Aksioni per Nëna dhe Fëmijë.

X

AMC dhuroi materiale për Pap-Teste në Institutin e Anatomisë Patologjike

30 Mars 2018, Prishtinë

Sot Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhuroi materiale për Pap-Teste në Institutin e Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës. Ky donacion është bërë në kuadër të programit të Skriningut të kancerit të Qafës së Mitrës.

Programi i Skriningut të kancerit të Qafës së Mitrës filloi në 2016 duke synuar pilotimin e skriningut të kancerit të qafës së mitrës brenda 3 Qendrave të Mjekësisë Familjar në Prishtinë, për të realizuar skriningun në rreth 2,000 gra të kësaj komune, si dhe të zhvillojë planin e veprimit për komunën që të bëjë planifikimet humane dhe financiare për të ndërtuar programin e skriningut në nivelin gjithëpërfshirës nacional. Prishtina, po ashtu ka shërbyer si model për të avokuar në ndërtimin e sistemeve të skriningut edhe në komunat e tjera të Kosovës.

Në vitin 2016, ky pilot projekt ka mundësuar për herë të parë realizimin e skriningut në nivelin e kujdesit shëndetësor primar dhe rregullimin e bashkëpunimit me nivelin e kujdesit terciar, apo Institutin e Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës. Me përkushtimin e stafit mjekësor në nivelin primar, projekti ka mundësuar trajnimin praktik dhe aftësimin e 7 mjekëve specialiste të mjekësisë familjare në Prishtinë për kryerjen e Pap-testeve.

Realizmi me sukses i projektit u mundësua falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale të Komunës së Prishtinës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Ministrisë së Shëndetësisë, Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, Institutit të Anatomisë Patologjike të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara – UNFPA, Organizata Botërore e Shëndetësisë – OBSH, 700 for Science Foundation dhe iniciativës e koordinimit nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

X

Ambasadori kanadez Daniel Maksymiuk viziton Qendrën për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’

22 Mars 2018, Prishtinë

Sot, ambasdori kanadez Daniel Maksymiuk vizitoi Qendrën Informuese për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’ në Klinikën Gjinekologjike/Obstetrike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, më 22 Mars, ku prezent ishte edhe Ministri i Shëndetësisë, Uran Ismaili.

‘Klasat për Nëna’ është program në kuadër të fondacionit Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ku qëllimi kryesor i këtij programi është të edukojë grate, duke filluar nga planifikimi familjar deri tek shtatzania dhe lindja. Qasja në informata të sakta është esenciale për të ndikuar në shtatzani dhe foshnje të shëndetshme. Gratë, në këtë Qendër marrin informacione këshilluese për kujdesin para dhe pas lindjes, depresionin post-natal, ushqyerjen me gji, kujdesin për të sapo lindurin, ushqimin e foshnjës, imunizimin si dhe kujdesin ndaj fëmijës.

 Në përkushtimin për zgjerimin e kurrikulës edukative të Klasave për Nëna, Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka arritur të jetë përfituese e grantit nga Canada Funds for Local Initiatives/ CFLI. Në saje të këtij granti, kurrikula edukative e Klasave për Nëna është zgjeruar me temën “Ushqyerja e drejtë dhe Obeziteti tek fëmijë 0-5 vjeç”. Ky zhvillim i përgjigjet nevojave të shumë grave dhe partnerëve të tyre sa I përket dilemave lidhur me ushqimet adekuate për moshat e ndryshme, duke filluar nga lindja e foshnjave, rreziqet që pasojnë nga keq-ushqyerja, parandalimi i obesitetit, si dhe tema të tjera të ndërlidhura. Granti po ashtu ka mundësuar ngritjen e kapaciteteve të stafit në kujdesin shëndetësorë primar për temën cekur, ku 70 punëtorë shëndetësorë janë trajnuar me programin e akredituar nga Ministria e Shëndetësisë në Kosovë.   Me informatat e marra gjatë trajnimit, do të zgjerohen këshillimet në Klasat për Nëna, duke synuar kështu edhe rritjen e numrit të përfituesve nga këto Klasa. 

Klasat kanë për qëllim vetëdijësimin e nënave se si ushqyerja e fëmijëve pasqyron gjendjen e tyre të përgjithshme shëndetësore duke theksuar që për një rritje dhe zhvillim optimal, secilit fëmijë duhet t’i ofrohet shumëllojshmëri e ushqimeve.

X

Scampa dhuron 10,000 njësi të qeseve plastike për dyqanet Teshavesha

9 Mars, 2018, Prishtinë –

Dyqani i bamirsië ‘Teshavesha’ tani vepron në dy lokacione në qytetin e Prishtinës falë mbështetjes së vazhdueshme të donatorëve dhe qytetarëve. Për më shumë se dy vjet, Scampa ka qenë partner besnik dhe donator i vazhdueshëm i Teshaveshas, ku ​​për herë të tretë rradhazi ata dhuruan gjithsej 10,000 njësi të qeseve të plastike për të mbështetur aktivitetet e dy dyqaneve të Teshaveshës.

Scampa është një prodhues industrial i qeseve të plastike që operon që nga viti 2007. Pas disa vitesh punë dhe investimeve të mëdha në pajisje dhe staf, fabrika ka rritur kapacitetin për të furnizuar tregun e Kosovës, si i tillë që të bëhet i njohur për produktet e saj të qeseve plastike të biodegradueshme . Kontributi i Scampa ndihmon në mbështetjen e programeve të kujdesit shëndetësor të Fondacionit.

Dyqanet e bamirëse ‘Teshavesha’ pranojnë dhe shesin rroba të përdorura nga qytetarët, ndërsa fondet e mbledhura shkojnë për programet të cilat ndihmojnë në përmisimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve, si: blerja e medikamenteve dhe pajisjeve mjekësore, zhvillimi i sistemit të referimit neonatal dhe zhvillimi i qendrave informuese për shëndetin e gruas ” Klasat për Nëna “.

X

Fillon fushata e Meridian Express për AMC “Kontribo për fëmijët , blej produkte Scharf”

1 Mars, 2018, Prishtinë –

Sot fillon fushata për shpëtimin e jetëve të fëmijëve dhe nënave përmes ngritjes së fondeve e organizuar nga Meridian Express me Aksionin për Nëna dhe Fëmijë, duke e shënuar muajin Mars si muajin për shëndetin e nënave dhe fëmijëve në vend. Fushata fillon sot dhe do zgjasë 1 muaj, deri më 31 Mars 2018.

Fushata ka për bazë produktet e  brendit  Schärf, ku për çdo kafe/ çaj  që do të porositet nga konsumatori, 10% e vlerës  do të dhurohen në ndihmë të nënave dhe fëmijeve. Përkatësisht, duke financuar programet shëndetësore të fondacionit sic është: furnizimimi me medikamentin jetë-shpëtues për foshnje Surfaktant, zhvillimin e transportit për të porsalindurit, si dhe zhvillimin e ‘Klasave për Nëna’.

Brendi Schärf është i njohur për shijen speciale te kafesë dhe të çajit, të cilin mund ta merrni me vete ose ta pini në ndonjë nga lokalet e Meridian Express. Vendet ku mund të shijoni çajin Schärf janë lokalet e Meridian Express  në : Rr.Ekrem Rexha (afër Komunës së re) Rr. Rruga B (Mat), Rr.Ali Pashë Tepelena (Aktash), Rr.Gazmend Zajmi, Lagjja Marigona Residence, Rr. Nazim Gafurri, ( rrugës për Gërmi)

Duke përjetuar shijen e mrekullueshme të brendit Scharf, ju gjithashtu do dhuroni për një kauzë e cila është të shpëtosh jetë nënash dhe fëmijësh. Aksioni për Nëna dhe Fëmijë falenderon Meridian Express për bashkëpunimin dhe komunitetin që e  bën të mundur suksesin e fushatës përmes kosnumit të produkteve të brendit  Schärf.

X

Dhurohet aparati CRP në Klinikën e Neonatologjisë në Pejë

Pejë, 16 Shkurt 2018

Sot, Aksioni për Nëna dhe Fëmijë bashkë me organizatorët e “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” dorëzuan aparatin për përcaktimin e Proteinës C Reaktive (CRP) në gjak dhe hemogramit në Klinikën e Neonatologjisë – aparat ky i nevojshëm për të përmirësuar dhe shpëtuar jetën e foshnjeve në Njësinë e Neonatologjisë në Pejë.

Aparati është i nevojshem për të përcaktuar nivelin e CRP-së në gjak dhe pasqyrën e gjakut te foshnjet e porsalindura, analiza këto të cilat ndihmojnë në diagnozën e infeksionit, nevojën për trajtim me antibiotikë, percjelljen e trajtimit, dhe kohën kur është e nevojshme që të ndërpritet antibioterapia. Pajisja do të ndikojë në përmirësimin e efikasitetit të shërbimeve të Klinkës dhe shpëtimin e foshnjave të posalindura.

“Ne si organizatë jemi të përkushtuar të ndihmojmë shpëtimin e jetëve të foshnjeve dhe punojmë në gjetjen e zgjidhjeve të problemeve me të cilat ballafaqohet Klinika. Është kënaqësi të dorëzojmë sot aparatin e CRP-së i cili do të përmirësojë efikasitetin dhe shërbimin e Klinikës ndaj shëndetit të foshnjeve,” tha Janinë Mehmeti, Koordinatore e Ngritjeve të Fondeve në Aksionin për Nëna dhe Fëmijë.

Ky aparat u sigurua nga fondet e ngritura nga turneu vendor “Çiklizmit rreth Kosovës për Fëmijët” e cila është një ngjarje bamirëse vjetore e çiklistëve vendor për të ngritur fonde për fondacionin humanitar “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.” Kjo ngjarje u realizua me sukses që nga viti 2014 me qëllimin që të ndihmojë përmirësimin e shëndetit të fëmijëve në vend.

“Jemi falenderues për angazhimin e organizatës në ngritjen e cilësisë së shërbimeve tona për përkujdesjen dhe trajtimin sa më cilësorë të posalindurve duke na dhuruar këtë aparat të CRP-së, me anë të së cilit na mundësohet diagnostifikimi profesional i të posalindurve si dhe detektimi i patologjisë,“ theksoi për fund Dr. Mirlinda Shala, Drejtoreshë e Klinikës së Neonatologjisë në Pejë.

X

Shënohet dita ndërkombëtare e Kancerit- Unë mundem, ne mundemi!

Në tryezën e rrumbullakët të organizuar nga Bordi Nacional per Kontroll të Kancerit për nder të ditës së Kancerit- 4 Shkurti, në mesin e prezantimeve ishte edhe prezantimi i programit të Skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Prishtinës. Pilot projekti për skriningun e kancerit të qafës së mitrës filloi në vitin 2016, ku më pas u integrua si shërbim i rregullt në tri qendra te mjekësisë familjare në vitin 2017. Prezantimi i të dhënave dhe suksesit të këtij programi u bë nga koordinatori i programit të skriningut Dr. Erzen Begolli.

Projekti i skriningut po vazhdon të implementohet me sukses, ku nga viti 2016 deri tani mbi 3000 gra kanë bërë PAP testin.

Ky program, që njëkohësisht është një nga prioritetet e strategjisë sektoriale të shëndetësisë në Kosovë, u koordinua nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhe u nis në saje të dedikimit dhe bashkëpunimit ndër-instituticional në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale në Prishtinë, Ministrisë së Shëndetësisë, Institutit të Anatomisë Patologjike pranë QKUK, Qendrës për Mirëqenien e Gruas në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, Qendrës së Mjekësisë Familjare Nr. 5 dhe Qendrës së Mjekësisë Familjare Nr.6 në Prishtinë, si dhe Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike në Kosovë. Programi fillimisht dhe ne vazhdimësi u mbështet nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara (UNFPA), Zyra në Kosovë dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë.

X

Prezentojmë kryesinë e re të Bordit 

Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për Kryetarin e ri të Bordit, Valon Xharra dhe Nën-Kryetari e ri të Boardit, Ilir Hoxha.

Valon Xharra është zëvendës drejtor në firmën globale për menaxhimin e riskut “Gavin de Becker & Associates.” Me bazë në Los Angeles, Valoni ofron konsulencë të specializuar të menaxhimit të krizave për kompanitë e Fortune 500 dhe i këshillon ato  se si të menaxhojnë rreziqet politike dhe operacionale të bizneseve. Valoni ka diplomë masteri në Marrëdhënie Ndërkombëtare nga Universiteti i Kolumbias dhe diplomë masteri në Administrim Biznesi nga Universiteti i Bostonit. Ai është bursist i fondaciont Jack Kent Cooke dhe Këshillit Pacific të Politikave Ndërkombëtare.

Ilir Hoxha është mjek, hulumtues dhe këshilltar nga Kosova. Ai ka diplomën e Studimeve të Mjekësisë nga Universiteti i Prishtinës dhe Magjistraturë në Menaxhimin e Sistemit të Shëndetësisë nga London School of Hygiene dhe Mjekësi Tropikale. Përveq punës me një numër të madh të organizatave ndërkombëtare si Banka Botërore, UNICEF, UNFPA, Bashkëpunimi Teknik Gjerman, USAID në Kosovë, aj poashtu ka qenë pjesë e disa organizatave të shoqërisë civile në vend përfshirë ndër tjerash edhe: Institutin GAP, BIRN, Instituti Prishtinës për Studime Politike dhe Qendra për Studime të Avancuara. Sot ai punon me Solidar Suisse si këshilltar i projektit për programin e dialogut në shëndetësi dhe është anëtar bordi në Universitetin Amerikan të Kosovës.

Ne jemi falenderues që Valoni dhe Iliri është pjesë e rritjes dhe zhvillimit të ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijët’ duke kontribuar me përvojën e tyre. Për listë e plotë të Antarëve të Bordit të AMC-së, ju lutemi vizitoni faqen tonë në http://amchealth.org/sq/kush-jemi-ne/bordi-i-drejtoreve/

 

X

Z. Michael Gold, anëtari më i ri i Bordit të Nderit të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë

Prishtinë, 16 Janar 2018

Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e anëtarit tonë më të ri në Bordin e Nderit, Michael Gold. Michael është Drejtor Menaxhues i Crimson Capital, bankë ndërkombëtare e investimeve dhe firm për konsulenc dhe menaxhment, e cila është gjithashtu një nga partnerët dhe donatorët tanë për vite me radhë. Si Drejtor Menaxhues i Crimson Capital, Michael është mbikëqyrës i Zhvillimit Ndërkombëtar të Crimson, duke përfshirë një portofol prej 18 projekteve aktuale dhe 5 kontratave në katër kontinente. Ai ka një diplomë të Menaxhimit Ekzekutiv nga UCLA dhe B.A. në biokimi dhe fiziologji nga Kalamazoo College në Michigan.

Michael Gold është një investitor  dhe bankier i sukseshëm dhe konsulent për menaxhment me mbi 39 vjet eksperiencë ku 24 vitet e fundit ka qenë i pranishëm në tregjet në zhvillim të Evropës Qendrore dhe Lindore, Ballkanit, Afrikës, Azisë, Amerikës Latine dhe ish- Bashkimi Sovjetik. Fusha e specializimit të tij përfshinë rritjen e qasjes në financa, konkurrencën, privatizimin, investimet e huaja, tregtinë, dhe reformën ligjore dhe regullatore.

Ne jemi falenderues që Michael ka kontribuar në rritjen dhe zhvillimin e ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijët’ me përvojën e tij . Për listë e plotë të Antarëve të Bordit të AMC-së, ju lutemi vizitoni faqen tonë në http://amchealth.org/sq/kush-jemi-ne/bordi-i-drejtoreve/

X

Letër Falenderimi për Donatorët tanë

Në prag të ndërrimit të motmoteve, dëshirojmë t’i falenderojme të gjithë donatorët tanë që na ndihmuan dhe na përkrahën në mënyrë që të përmbushim misionin tonë.

Duke iu falenderuar donatorëve tanë, më poshtë janë arritjet e vitit 2017

-204 shishe të medikamentit të Surfaktantit u dorëzuan në Klinikën e Neonatologjisë për neovojën nacionale;

-180 njësi të medikamentit Minastrin u sollën në Klinikën e Gjinekologjisë;

-470 njësi të medikamentit Afatinib u dhuruan në Klinikën e Onkologjisë;

-Furnizuam Klinikën Gjinekologjike me medikamente esenciale në vlerë prej 240,000 dollarësh për t’iu përgjigjur nevojave emergjente të pacienteve;

-Hapëm 3 Qendra të reja Informuese për Shëndetin e Gruas në Kaçanik, Prizren dhe Pejë, qendra këto ndër të vetmet ku ofrohen informata të sakta rreth kujdesit antenatal, lindjes, dhe kujdesit ndaj foshnjes. 3000 gra dhe vajza që vizitojnë këto qendra përfitojnë çdo vit dhe deklraojnë se janë më të përgatitura për lindje të shëndoshë;

-Dorëzuam 5 monitorë kardiopulmonar pranë Klinikës së Neonatologjisë, pajisje kjo që mat të rrahurat e zemrës dhe frymëmarrjen tek foshnjet e lindura parakohës. Rreth 3,600 foshnje në vit përfitojnë nga pajisjet e siguruara nga ne;

-Hapëm edhe një ndërmarrje shoqërore, duke zgjeruar kështu linjën e dyqaneve tona bamirëse “Teshavesha” në vend. Më shumë se 400 qytetare në muaj vizitojnë dyqanin tone dhe sjellin apo blejne rrobat e dhuruara në këtë dyqan;

-Siguruam që shërbimet e Pap-testeve pa pagesë, teste këto të domosdoshme për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës, të ofrohen si shërbim i rregullt pranë nivelit primar në Komunën e Prishtinës. 2000 gra dhe vajza në vit përfitojnë nga Pap-testet pa pagesë nga ky program;

-Mbi 100 profesionistë shëndetësorë kanë marrë trajnime praktike të diagnosikimit dhe trajtimit të rasteve specifike të kujdesit ndaj fëmijëve nga ekspertizë e huaj;

-Lansuam aplikacionin mobil “NANA” mbi edukimin dhe mbështetjen e nënave rreth edukimit mbi kujdesin para, gjatë, dhe pas lindjes;

-Zgjeruam shërbimet e qendrave informuese edhe me temën e Diciplinës Pozitive për Prindërim të Përditshëm, krahas përpjekjeve tona për të informuar dhe përgatitur prindërit rreth metodave positive të rritjes së fëmijëve pa ndëshkim dhe dhunë;

-Lansuam platformën elektronike mbi edukimin rreth shëndetit seksual e riprodhues si pjesë të aktiviteteve tona me Koalicionin K10, koalicion ky që mobilizon 10 organizata vendore rreth avokimit mbi përmirësimin e shëndetit seksual e riprodhues në vendin tonë;

-Mbështetëm institucionet tona që të sigurohet punësimi i ekipit të transportit neonatal, zhvillohen udhërrëfyesi dhe protokollet nacionale për transportin neonatal, dhe sigurohet autoambulanca me pajisjet adekuate per transport të sigurt të foshnjeve. Rreth 300 foshnje çdo vit vijnë nga spitalet rajonale për në Prishtinë për trajtim më të avancuar pa transport të organizuar dhe sigrutë që po rrezikon jetën e foshnjeve;

-Sollëm ngjarjen “Të vallëzojmë për nënat e fëmijët 3” ku më shumë se 400 qytetarë e biznese morrën pjesë në pistën e vallëzimit duke mbështetur kauzën tone njëkohësisht, ku u mblodhën rreth 24,000 Eur;

-Mobilizuam komunitetin tone të nderuar të Diasporës në Cyrih të Zvicrës për t’iu bërë thirrje në mbështetje të nënave dhe fëmijëve në vendin tonë ku u mblodhën rreth CHF 10,000;

-Organizuam ngjarjen e 2të “Na Takoni në Gjysmë të Rrugës” në Nju Jork duke ngritur fonde nga Diaspora në mbështetje të shëndetit të nënës dhe fëmijës në Kosovë, ku u mblodhën rreth $ 45,000;

 

Të gjitha këto nuk do të ishin të mundura pa donatorët tanë dhe ne duam t’ju falënderojmë që na ndihmuat që të bëjmë një ndryshim pozitiv në shoqërinë tonë. Mbështetja juaj inkurajon angazhimin e vazhdueshëm për të arritur qëllimin tonë. Klikoni këtu për të parë listën e donatorëve tanë.

Nëse dëshironi të jeni pjesë e suksesit tonë në 2018, klikoni butonin ‘DHURO’ dhe jepni për të ndihmuar nënat dhe fëmijët.

* Ju lutemi përcjelleni këtë email tek një mik/mike që dëshiron të dhurojë.

 

X

Vazhdon implementimi i suksesshëm i skriningut te kancerit te qafës se mitrës në Komunën e Prishtinës

Prishtinë,22 Dhjetor, 2017

Ofrimi i Pap testeve pa pagesë vazhdoi me sukses edhe në vitin 2017 në Komunën e Prishtinës. Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes Pap testeve, u lansua fillimisht në vitin 2016 dhe deri më tani ka mundësuar realizmin e Pap testeve për gratë në grup-moshat e synuara në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë.

Qëllimi i skriningut për kancer të qafës së mitrës është zbulimi i hershëm i qelizave jonormale të qafës së mitrës, në fazat e hershme, kur mund te hiqen me lehtësi para se të zhvillohet kanceri.

Ky program, që njëkohësisht është një nga prioritetet e strategjisë sektoriale të shëndetësisë në Kosovë, u nis në saje të dedikimit dhe bashkëpunimit ndër-instituticional në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale në Prishtinë, Ministrisë së Shëndetësisë, Institutit të Anatomisë Patologjike pranë QKUK, Qendrës për Mirëqenien e Gruas në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, Qendrës së Mjesësisë Familjare Nr. 5 dhe Qendrës së Mjekësisë Familjare Nr.6 në Prishtinë, Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike. Programi fillimisht dhe ne vazhdimësi u mbështet nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara (UNFPA), Zyra në Kosovë, Organizata Botërore e Shëndetësisë, dhe koordinimi teknik u mbështet nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë.

Në vitin 2017, përveç ofrimit të Pap testeve, u zhvilluan aktivitete të promovimit dhe informimit, duke përfshirë organizimin e ligjëratave informuese për gratë në institucionet shkollore në Prishtinë. Po ashtu, vazhdoi ngritja e kapaciteteve të stafit mjekësor në fushën specifike të skriningut cervikal.

Falë përkrahjes së ofruar nga Drejtorati Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale në Prishtinë dhe Minitria e Shëndetësisë, ofrimi i Pap testeve do të vazhdojë si shërbim i rregulltë në tre Qendra të Mjekësisë Familjare në Prishtinë, përfshirë Qendrën për Mirëqenien e Gruas në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare, QMF5 dhe QMF6.

Për t’u informuar më shumë rreth Pap-Testit vizitioni linkun e mëposhtëm të videos informuese lidhur me shërbimet e ofruara: www.youtube.com/watch?v=k0azXlBHmFY&list=PLJHEJ1W5Ncy4kPEn2elNXPF6rDD38Rkwg&index=1

 

Ky projekt është mundësuar nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara- UNFPA si dhe falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale te Komunës se Prishtinës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Qendrës Kryesore te Mjekësisë Familjare ne Prishtine, Institutit te Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare te Kosovës dhe Aksionit për Nena dhe Fëmijë, me donatorë Fondin për Popullsi i Kombeve të Bashkuara – UNFPA, Organizatën Botërore të Shëndetësisë – OBSH dhe 700 for Science Foundation.

X

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë në QKUK

-Prishtinë 19 Dhjetor, 2017

Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit Surfaktant, donacion ky i bërë i mundshëm përmes bashkëpunimit të suksesshëm dhe të vazhdueshëm në mes të Aksionit për Nëna për Fëmijë dhe organizatës ndërkombëtare AmeriCares. Më shumë se 200 shishe të medikamentit. Kjo sasi njëkohësisht mbulon nevojën vjetore të furnzimit me këtë medikament jetëshpëtues.

Foshnjat që përjetojnë probleme të frymëmarrjes, kanë mungesë të surfaktantit – shtresë e lëngshme brenda mushkërive. Bebet zakonisht nuk fillojnë prodhimin surfaktantit deri disa javë pas lindjes. Pa sasi të mjaftueshme të surfaktantit vjen deri tek kolapsi i mushkërive dhe foshnjat e parakohshme nuk mund të marrin frymë. Andaj, Surfaktanti është thelbësor në parandalimin dhe trajtimin e RDS (Sindromit të Distresit Respirator) dhe redukton shkallën e vdekshmërisë të shkaktuar nga RDS. Gjatë 10 viteve të fundit, donacionet e Surfaktantit kanë shpëtuar jetën e 1,800 foshnjave të lindura parakohe dhe me peshë të ulët në Kosovë.

Ardhja e këtij medikamenti jetë-shpëtues në Kosovë është bërë e mundur nga ngjarjet bamirëse të mbajtura në vitin 2017 si ‘Let’s Dance ’ në Prishtinë, ngjarja ‘Meet Us Halfway’ në New York, SHBA dhe ‘ Darka e Diasporës’ në Zvicër.

X

Fillon ‘Java e Dizajnerëve’ e fondacionit ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ këtë radhë në Albi Mall

13 Dhjetor, 2017, Prishtinë

Për festat e funditit, dyqani i bamirësisë ‘Teshavesha’, program në kuadër të fondacionit ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’, me mbështetjen e partnerit besnik Albi Group organizon ‘Javën e Dizajnerëve’ me kreatorët: Agnesa Vuthaj, besë, Enkelejda Shatri, Krenare Rugova, Teuta Mtaoshi Duriqi dhe Yllka Brada, e cila fillon me datën 13 Dhjetor në katin e dytë në Albi Mall.

Për herën e katërt radhazi, dizajnerët Kosovarë mblidhen për të dhënë kontributin e tyre për përmirësimin e shëndetit të nënave dhe fëmijëve në vend përmes dhurimit të kreacioneve të tyre pë ‘Javën e Dizajnerëve’. Pas ekspozimit të kreacioneve të dizajnerëve në hapësirat e Albi Mall, këto donacione do të janë në shitje me çmime shumë herë më të lira për klientët e interesuar.

Fondet nga shitjet e kreacioneve do të financojnë furnizimin e Klinikës së Gjinekologjisë dhe Pediatrisë me medikamente, do të ndihmojnë hapjen dhe zhvillimin e ‘Klasave për Nëna’, si dhe do të ndihmojnë në zhvillimine transportit neonatal në vend.

Teshavesha është ndërmarrje shoqërore e themeluar nga fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ që nga Qershori i 2016-ës, ku tashmë operon me dy dyqane në qytetin e Prishtinës, falë partnerëve dhe klientëve besnik.

X

Letra e Fundvitit

Prishtina, 12 Dhjetor 2017

E dashura mike,
I dashur mik,   

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm sa i madh mund të jetë kontributi dhe mbështetja juaj besnike për foshnjet e lindura parakohës, nënat e traumatizuara, fëmijët e sëmurë dhe familjet që ballafaqohen me dhimbje çdo ditë.

Një nga foshnjet që bashkë me ju ndihmuam këtë vit është e ëmbla Adora. Adora u lind para kohës, me 8 shkurt të këtij viti, dhe me peshë vetëm 870 gram. Koha kur foshnja lind dhe pesha janë esenciale në përcaktimin e gjasave të mbijetesës së saj. Foshnjet e lindura nën peshën 1000 gram kanë rreziqe më të mëdha për të shpëtuar apo gjasa më të mëdha për pengesa gjatë rritjes, krahasuar me foshnjet që lindin në kohë. Adora u pranua menjëherë në Klinikën Intensive të Neonatologjisë dhe qëndroi në inkubator për disa javë. Përderisa ishte në trajtim në inkubator, Adora gjithashtu morri medikamentin e Surfaktantitpër zhvillimin e mushkërive, u trajtua me sistemin e oksigjenit, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrjes i’u matën me monitorët kardiopulmonar dhe analizat e saj të gjakut u monitoruan me pajisjen e CRP-së – të gjitha këto të mundësuara nga ju. Nëna e Adorës ndjeki sesionet edukative për gjidhënien dhe depresionin pas lindjes në Qendrat Informuese “Klasat për Nëna” – e mundësuar falë donacioneve tuaja. Nëna e Adorës gjithashtu u këshillua të bëjë rregullisht Pap-testin pa pagesë për të parandaluar zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës – gjithashtu e mundësuar falë mbështetjes suaj. Dhe përderisa Adora po rritet çdo ditë, nëna e saj po dhuron rrobat në dyqanin tonë bamirës Teshavesha, ku ato pastaj po shiten dhe ri-përdoren për të ngritur më shumë fonde që të ndihmohen edhe fëmijët e tjerë në nevojë.

Falë mbështetjes suaj, ne kemi ndërtuar kështu një sistem të tërë të intervenimeve në shëndetin e nënës dhe fëmijës me secilin nga programet tona që po ekzistojnë falë jush. Falë jush së bashku po luftojmë në uljen e shkallës së vdekshmërisë së nënave dhe fëmijëve në vendin tonë. Por derisa nënat dhe fëmijët tanë vdesin apo vuajnë nga sëmundje që janë lehtë të parandalueshme, kemi ende shumë punë për të bërë!

Sot po ju shkruajmë t’ju falenderojmë dhe t’ju tregojmë mbi planet tona të punës për vitin 2018. Gjithashtu, dëshirojmë t’ju kujtojmë se ju ende mund të bëni një dhuratë të fundvitit duke dhuruar në ndonjë nga kanalet tona të donacionit dhe ndihmuar planet tona të vitit të ardhshëm.
Donacioni juaj sot do të thotë shumë për nënat dhe fëmijët në vendin tonë.

Me donacionet e juaja, në vitin 2018 ne zotohemi se:

-Do të vazhdojmë furnizimin me medikamentin e Surfaktantit për të plotësuar nevojën nacionale për të gjitha foshnjet në Kosovë;

-Do të sjellim pajisjen e CRP-së në Spitalin Rajonal të Pejës, pajisje kjo esenciale në bërjen e analizave të shpejta të gjakut pranë shtratit të foshnjes;

-Do të sjellim medikamente dhe pajisje mjekësore për materninetet nëpër Kosovë për të plotësuar nevojat e nënave shtatzëna;

-Do të zgjerojmë sistemin e transportit dhe referimit të foshnjeve nga spitalet rajonale për në Prishtinë. Prindërit dhe familjarët në vendin tonë sfidohen me sigurimin e transportit privat apo jo adekuat të foshnjes për trajtim të avancuar në Prishtinë;

-Do të vazhdojmë ofrimin dhe zgjerimin e shërbimeve të Qendrave Informuese për Shëndetin e Gruas ashtu që më shumë gra, vajza, burra e gra të kenë qasje në informata të sakta rreth shtatzanisë, lindjes, e rritjes së fëmijës, si dhe të zgjerojmë shërbimet e tyre përmes platfomrave digjitale dhe teknologjisë. Intervenimet e tilla po kontirbuojnë që nënat tona  të lindin foshnje më të shëndetshme;

-Do të ndihmojmë më shumë prindër rreth mësimit të praktikave për prindërim pozitiv që fëmijët tanë të rriten me metoda dhe frymë pa dhunë;

-Do të zgjerojmë programin e skriningut të kancerit të qafës së mitrës jashtë Prishtinës që të rritet numri i grave përfituese nga shërbimet pa pagesë të Pap-testeve, dhe kështu të avokojmë në ndërtimin e sistemin nacional të skriningut të kancerit të qafës së mitrës në vend;

-Do të avokojmë për shëndet më të mire seksual e riprodhues në komunitetin tonë përmes Koalicionit K10, grup ky i unifikuar i 10 organizatave vendore me qëllim të përbashkët;

-Do të zgjerojmë ndërmarrjen tonë shoqërore Teshavesha, që të promovojmë më shumë shprehitë e riciklimit përmes dhurimit të rrobave, punësojmë më shumë gra të margjinalizuara, dhe gjenerojmë fonde shtesë në ndihmë të nënave dhe fëmijëve në Kosovë;

– Do të sjellim ngjarje kreative të mobilizimit komunitar sic janë “Let’s Dance”, Darka e Diasporës, Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët, Na Takoni në Gjysmë të Rrugës, Javët e Dizajnerëve, e shumë të tjera ashtu që së bashku të shpëtojmë jetë të nënave dhe fëmijëve në Kosovë dhe të bëjmë mirë.

Ju jemi shumë mirënjohës për gjithë mbështetjen tuaj këtë vit dhe urojmë të kemi atë edhe shumë vite në vazhdim.

Urime festat e fundvitit.

X

Mbahet Tryeza mbi Shkaktarët e Prerjeve Cezariane në Kosovë

  -Prishtinë, 7 dhjetor 2017

Sot u mbajt tryeza e diskutimit me profesionistët shëndetësor, politikë-bërësit si dhe përfaqësuesit e shoqërisë civile për shkallën në rritje të lindjeve me prerje cezariane në Kosovë, organizuar nga Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhe Solidar Suisse.

Në dekadën e fundit, lindjet cezariane kanë shënuar rritje të vazhdueshme në Kosovë, ku shkalla e përgjithshme është rritur nga 7.5 në 27.3 për qind në periudhën 2000-2015, duke tejkaluar kështu rekomandimet ndërkombëtare. Kjo gjendje vjen si pasojë e faktorëve të shumtë, përfshirë këtu specifikat e sistemit shëndetësor dhe normat shoqërore dhe kulturore.

Prof.Dr. Sejdullah Hoxha, gjinekolog, theksoi se “krahasuar me periudhën e para luftës, tani roli i mamive në edukimin e pacientit është zhveshur nga funksioni dhe në shumë raste, përshkak të mungesës së informatës pacienti insiston në lindje me prerje cezariane.” Dr. Hoxha njëkohësisht theksoi se prerjet cezariane do të mund të zvogëlohen në rast se punohet në fuqizimin e bashkëpunimit në mes të Shoqatës së Gjinekologëve, Shoqatës së Mamive, si dhe asaj të Anesteziologëve.

Znj. Magbule Elezi, kryetare e Shoqatës  së Mamive, poashtu u shpreh se duhet të punohet në ndërtimin e sistemeve që fuqizojnë komunikimin mami-nënë, pasi që në shumë raste ka mungesë të informatave të sakta për llojin e lindjes.

Prof.Dr. Ilir Hoxha, nga Solidar Suisse, njëherit edhe hulumtues i faktorëve sistemik që ndikojnë në procedura klinike, listoi se faktorët që po ndikojnë në rritje të kësaj procedure klinike janë statusi spitalor, posedimi i sigurimit privat shëndetësor të pacientit, karakteristikat shoqërore e ekonomike të pacientit, asimetria e informatave, si dhe resurset spitalore. “Hulumtimet tregojnë se statuti privat i spitalit ndikon në rritje të prerjeve cezariane, e poashtu edhe posedimi i sigurimit shëndetësor privat të pacientit.” Dr. Ilir Hoxha përfundoi prezantimin e tij duke potencuar se procedurat e panevojshme klinike, siç janë prerjet cezariane, e që janë më të kushtueshme, e ngarkojnë financiarisht sistemin shëndetësor përderisa këto resurse do të mund të përdoreshin në avancimin e shërbimeve të tjera shëndetësore.

Dr. Sami Uka, nga Organizata Botërore e Shëndetësisë – OBSH, foli mbi rëndësinë e standardizimit të kujdesit shëndetësor përmes adaptimit dhe aplikimit të udhërrëfyesve dhe protokoleve klinike. Dr. Uka poashtu rekomandoi adaptimin e një instrumenti të zhvilluar nga OBSH në matjen e saktë dhe transparente të monitorimit të protokoleve, i rekomanduar po ashtu tek Ministria e Shëndetësisë.

Z. Agron Bytyqi, nga Shoqata për të Drejtat e Pacientëve, përmendi disa nga kategoritë e ankesave të pacientëve, ku ndër to theksoi shërbimet e vonuara, referimet nga institucionet publike në private, si dhe komunikimi i mangët mjek-pacient. Ai poashtu theksoi edhe komercializimin e prerjeve cezariane nga spitalet private që ofrojnë incentiva për gratë dhe vajzat dhe ndikojnë në rritjen e preferencës së pacientit.

Lindjet përmes prerjes cezariane përfshijnë procedurë kirurgjike me rreziqe dhe pasoja afatshkurtër dhe afat-gjatë për nënën dhe fëmijën, sic janë komplikimet e mundshme në procedurën kirurgjike, pranimin e fëmijës në Njësinë për Kujdesin Intensiv Neonatal, si dhe shpenzime më të mëdha financiare në krahasim me lindjen normale.

X

Banka Raiffeisen në Kosovë fiton çmimin FIDES për filantropi!

-Prishtina, Nëntor 30, 2017

Kemi kënaqësinë të ndajmë me ju këtë njoftim urimi për partnerin dhe donatorin tonë Raiffeisen Bank në Kosovë me rastin e pranimit të çmimit FIDES për kontributin filantropik në nivel kombetar. Banka Raiffeisen pranoi zyrtarisht mbrëmë këtë çmim presitigjioz, që ndahet nga Forumi për Iniciativa Qytetare – FIQ e që shpërblen punën dhe mundin filantropik të institucioneve, bizneseve, diasporës e individëve në Kosovë.

Në fillim të këtij viti ne nënshkruam marrëveshje bashkëpunimi me Bankën Raiffeisen për bashkëpunime në sektorin e shëndetit të nënës dhe fëmijës, bashkëpunim ky që këtë vit rezultoi në hapjen e dyqanit të dytë bamirës Teshavesha dhe hapjen e Qendrës Informuese “Klasat për Nëna” në Pejë.

Teshavesha është ndërmarrje sociale që mbledh rroba dytësore nga qytetarët e institucionet dhe bënë shitjen e tyre për të ngritur fonde shtesë në ndihmë të shëndetit të nënës e fëmijës në Kosovë. Ky dyqan poashtu punëson gra dhe vajza të margjinalizuara njëkohësisht dhe që nga hapja mbi 400 qytetarë në muaj mobilizohen për të dhuruar dhe blerë në Teshavesha. Ndërkaq, qendra informuese për shëndetin e gruas, tashmë i quajtur “Klasat për Nëna” është program edukativ në kuadër të nivelit parësor shëndetësor që ofron shërbime këshilluese pa pagesë për gratë e vajzat dhe partnerët e tyre rreth shtatzanisë, lindjes, kujdesit ndaj foshnjes dhe rritjes së fëmijës me metoda të diciplinës pozitive. Ditë më parë u hap qendra e 8-të informuese në Pejë, me ç’rast është e para në rajonin e Dukagjinit, bërë e mundshme falë Bankës Raiffeisen në Kosovë.

FIDES simbolizon mirënjohje publike për kompanitë dhe individët nga Kosova dhe diaspora të cilët në mënyrë sistematike dhe me ndjeshmëri ndaj ambientit, kulturës dhe vlerave tradicionale kanë mbështetur aktivitete dhe projekte të interesit të përbashkët.

X

Lansohet platforma online e Koalicionit K10

-Prishtinë 30 Nëntor 2017

Aktivitetet e Koalicionit K10 tani do të mund t’i përcjellni edhe në platformën online, e cila është lansuar dje. Platforma do të ofrojë më shumë informata për aktivitetet e K10, ngjarjet, informata për shëndetin seksual dhe riprodhues, të drejtat në këtë fushë si dhe materiale të ndryshme. Përpos kësaj, kjo platformë do të shërbejë edhe si një urë lidhëse për organizatat anëtare dhe aktivitetet e tyre.

Koalicioni K10 përbëhet nga këto organizata anëtare: Aksioni për Nëna dhe Fëmijë, Asociacioni për Edukim dhe Zhvillim të Shëndetësisë (AHED), Artpolis, Qendra Kosovare për Luftimin e Kancerit të Gjirit (Jeta/Vita), Shëndet për të Gjithë (Health for All), Fondi Kosovar për Popullsi (KOPF), Rrjeti i Edukatorëve Bashkëmoshatar (PEN), Shoqata e së Drejtave të Pacientëve në Kosovë (PRAK), Rrjeti i Grupit të Grave të Kosovës (RrGGK), Shoqata Kosovare për Promovimin, Avancimin dhe Mbrojtjen e Shëndetit të Adoleshentëve (Shko-Pa-Msha).

Platformën mund ta vizitoni duke klikuar linkun butonin e mëposhtëm ‘ Platforma K10’

Falenderim i vecant shkon për donatorin ‘United Nations Population Fund Kosovo’, pa ndihmën e së cilit nuk do të ishte i mundshëm ky lansim

X

Hapet Qendra Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Komunën e Pejës

29 Nëntor, 2017

Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” edhe në Pejë, në Qendrën Kryesore të Mjekësise Familjare (QKMF), Objekti i Urgjencës – qendra e Vaksinimit. Kjo iniciativë është bërë e mundshme falë bashkëpunimit të Departamentit të Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale të Komunës së Pejës, QKMF-së dhe Aksionit për Nëna dhe Fëmijë..

Dr. Petrit Loci, drejtor i departamentit te shendetesise ne Komunen e Pejes theksoi se “jemi shume te gezuar qe komunes sone po i shtohet ky sherbim i nevojshem per nenat dhe femijet.” Duke falenderur donatoret dhe organizatoret, Dr. Dukagjin Sahatciu u zotua se kjo qender do te shfrytezohet per edukimin e nenave dhe partnereve te tyre per periudhen e para lindjes, shtatzanise, dhe kujdesin ndaj femijes.

Prezenca e z. Gazmend Muhaxheri, kryetarit te Komunes, nderori ceremonine sot dhe beri prerjen zyrtare te shiritit.

Ndërkaq, përfaqësuesja e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë, Albiona Beha, deklaroi se themelimi i Qendrës në Pejë shënon pikën e 8-të, apo komunën e 7-të që inkuadron programin edukativ të qendrave si pjesë të shërbimit ditor për shëndetin e nënës dhe fëmijës në nivelin primar. Qendra “Klasat per Nena” në Pejë do të ofrojnë shërbime edukative, aktivitete të mirëqenies fizike dhe atyre psiqike për gratë si dhe partnerët e tyre, këshillime rreth rritjes së fëmijës përmes disciplines positive etj. aktivitete këto të zhvilluara në një ambient interaktiv modern e me shumë ngjyra.

Qendra Informuese në Pejë është e hapur çdo ditë pune për të gjitha grate e vajzat e Komunës së Pejës, si dhe partneret e tyre. Orari i sesioneve do të jetë i publikuar në QKMF në Pejë, ne uebfaqen e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë si dhe grupin në rrjetet sociale të Qendrës.

Këtë vit u happen edhe Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Kaçanik e Prizren, dhe vitet më pare edhe në Prishtinë, Ferizaj, Shtërpcë, e Mitrovicë.
Hapja e qendres sot u mundesua nga Raiffeisen Bank ne Kosove, njeherit edhe partner i vazhdueshem i fondacionit tone.

Ky program.  mbeshtetet edhe nga Solidar Suisse, ne kuader te projektit Kosana ne Kosove.

X

James C. Strickler, MD dhe George A. Little, MD, FAAP marrin Çmimin për Kontribut Jetësor

-New York City,  Nëntor 23, 2017

Aksioni për Nënat dhe Fëmijë i dhuron Çmimin për Kontribut Jetësor James C. Strickler, MD dhe George A. Little, MD, në një ceremoni të veçantë të mbajtur në Yale Club në New York City.

Çmimet u ndanë nga anëtari i nderit të bordit të AMC-së Richard Lukaj, themelues dhe partner menaxhues i The Bank Street Group LLC. Lukaj përgëzoi Strickler për punën e bërë në Republikën e Kosovës, si dhe përkushtimin e tij për të ndihmuar në bashkëthemelimin e Aksionit për Nëna dhe Fëmijë.

Strickler, ish dekani i Dartmouth Medical School, dhe njëkohësisht krijuesi i njësisë së parë shëndetësorë të Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit për të ofruar kujdes mjekësor për refugjatët dhe popujt e prekur nga konfliktet , cila tani shërben në Afrikë, Azi dhe Evropë. Më vonë në karrierën e tij, Strickler nisi projektin Dartmouth-Kosovë, i cili ka ndihmuar mijëra refugjatë pas luftës ballkanike.

Pas marrjes së çmimit të tij, Strickler vlerësoi punën dhe kontributin e Littel në Republikën e Kosovës dhe AMC-së në vitet e fundit.

Little është profesor i pediatrisë dhe profesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Shkollën Geisel të Mjekësisë në Dartmouth dhe në Spitalin e Fëmijëve në Dartmouth-Hitchcock. Ai është një pionier në neonatologji, duke u bërë neonatologu i parë në New Hampshire dhe duke krijuar njësinë e parë intensive të kujdesit neonatal në New England të veriut. Sot, Little është vendimtar për zhvillimin e Sistemit të Nevojave të Parë Referuese në Republikën e Kosovës.

Çmimin për Kontribut Jetësor u ipet individëve të cilët kanë dhën kontribut të madh në organizatën ‘Aksioni për Nënat dhe Fëmijët’ me anë të profesionalizmit të tyre për zhvillimin e AMC-së . Çmimi u ipet individëve të shquar të cilët kanë luajtur një rol të madh në prezantimin, rritjen dhe zhvillimin e programeve të AMC në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.

 

X

U ngritën $41,395.00 në ngjarjen vjetore të ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijë’ në Yale Club të Nju Jork-ut

New York,  9 nëntor 2017

Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ (AMC) nga Prishtina, Kosovë, mbajti mbrëmjen e saj të dytë bamirëse në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në Yale Club, New York City, më 8 nëntor 2016.

Shumë mbështetës dhe dashamirë të punës së AMC-së u mblodhën për ta bërë këtë mbrëmje një sukses. Me mbi 70 musafir nga biznesi, kultura, politika dhe artet, kulminacioni i mbrëmjes ishin fjalimet e dhëna nga Përfituesi i Çmimit Virginia Apgar Dr. George A. Little, si dhe persona të tjerë me influencë si biznesmeni Richard Lukaj, Bekim Ahmetaj dhe Valon Xharra.

Folësit e mbrëmjes treguan mbi rëndësinë e ndërtimit të mardhënieve të mes komunitetit filantropik të Kosovës dhe atij të Shteteve të Bashkuara, si dhe inkurajimit për ngritjen e fondeve që do të ndihmojnë drejt uljes së vdekshmërisë së foshnjave dhe nënave në Kosovë.

Gjatë mbrëmjes shumë njerëz dhanë kontributin e tyre dhe dhuruan fonde në koktelin dy-orësh. Pjesë e organizimit të ngjarjes ishte edhe një ankand i qetë, i cili përfshinte një fustan nga Besë Rugova, një çantë nga Agnesa Vuthaj, bizhuteri nga Sara Shala, pjata graniti të punuara nga Dhe by Granita, bizhuteri nga Anita Berisha, një foto session nga Fadil Berisha, qëndrim 4-ditor në villën e Valon Xharra-së në Kaliforni, shërbime të formësimit të vetullave nga Sabrie Celaj, si dhe një kostum të Mbretëreshës Teutë nga Afërdita Delaj.

Suksesi i kësaj mbrëmje nuk do të ishte i mundur pa mbështetjen e Konsullatës së Kosovës në Nju Jork dhe Ambasadores Sahatqija, si dhe donatorëve si Dr. Agron Abrashi, Fondacioni Lukaj, Dorjan dhe Mira Puka, Dr. James C. Strickler, Shprese dhe Rexhe Xhakli, Bekim Ahmetaj, Valon Xharra, Fadil Berisha, si dhe shumë emra të tjerë që e bënë këtë mbrëmje një realitet.

Mbrëmja u përmbyll me sukses, duke i premtuar miqve të ri të AMC-së se fondet e ngritura do të bëjnë një ndryshim domethënës në jetët e nënave dhe foshnjave në Republikën e Kosovës.

X

Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm

Prishtinë, 6 Nëntor 2017

” Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm” program i mundësuar në partneritet me organizatën Save the Children of Kosovo.

Ky program është një qasje edukimit e cila drejton sjelljen e fëmijës, dhe në të njejtën kohë  duke respektuar të drejtën e tyre për një mjedis të sigurt, mbrojtje nga dhuna, si dhe pjesëmarrja në edukimin e tyre.

Prinërit godasin dhe poshtërojnë fëmijët kur janë të lodhur ose të stresuar ose kur besojnë se ajo është mënyra për t’I disiplinuar fëmijët tuaj. Mirëpo goditja, poshtërimi dhe metodat e tjera të dhunës mund të dëmtojnë fëmijën fizikisht, ulin vetëbesimin e fëmijës, bëjnë fëmijën të ndihën të pasigurt  dhe më depresiv.

Disiplina Pozitive është jo e dhunshme, e përqëndruar në zgjidhje, e mbështetur në respekt, dhe e bazuar në parimet e zhivillimit të fëmijes

Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm u mbajt në 4 grupet e Institucioneve Parashkollore: ” Fatosat”, “Dielli”, “Gëzimi Ynë”, ” Yllkat” si dhe në “Klasat për Nëna” në Prishtinë, ku ne trajnim morën pjesë rreth 40 prindër.

 

X

Edukimi Seksual Gjithëpërfshirës – Ndryshimi pozitiv dhe rrënimi i tabuve

-Prishtinë, 1 Nëntor 2017

Në Qendrën Studentore, u mbajt salloni i diskutimit të hapur me temën “Edukimi Seksual Gjithëpërfshirës”. Ky diskutim i hapur u organizua nga Koalicioni K10, koalicion ky i përbërë nga dhjetë organizata jo-qeveritare për shëndetin dhe të drejtat seksuale dhe riprodhuese, përkrahur nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara (UNFPA), Zyra në Kosovë.

Diskutimi i hapur mbi temën e Edukimit Seksual Gjithëpërfshirës (ESGj) synoi të paraqes rolin e rëndësishëm të ESGj në parandalimin e dukurive negative të shëndetit seksual dhe riprodhues tek të rinjtë. Po ashtu, ky diskutim pati për qëllim t’u  mësojë të rinjve aftësitë për të marrë vendime të përgjegjshme në lidhje me seksualitetin e tyre, duke përfshirë edhe metodat se si të shmangin dhunën  verbale, fizike dhe seksuale. Në anën tjetër paneli adresoi çështjet gjinore dhe të drejtat e njeriut dhe për të promovuar marrëdhënie të respektueshme dhe jo të dhunshme, pasojat dhe rreziqet e mos edukimit të rinisë për seksualitetin, si dhe rëndësinë e edukimit seksual gjithëpërfshirës në kurrikulat mësimore.

Panelistët e këtij diskutimi ishin: Prof. Dr. Ilir Begolli-Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik;  Dr. Vjollca Zeqiri- Qendra kryesore e Mjekësisë familjare dhe z. Rifat Batusha- Fondi Kosovar për Popullësi.

Prof. Dr. Ilir Begolli informoi të pranishmit mbi edukimin shëndetësor dhe nëndegët e edukimit gjithëpërfshirës duke u specifikuar më detajisht në edukimin seksual si temë kryesore e diskutimit të hapur. Ai potencioi se “Edukimi gjithëpërfshirës nuk do të thotë vetëm edukimi shëndetësor në shkolla apo në familje, por do të thotë komunikimi i hapur në jetën e përditshme të një teme që mbetet tabu në vendin tonë”. Ai theksoi se interesimi për të marrë informata për këtë temë nga të rinjtë është rritur dukshëm. Ai po ashtu informoi të pranishmit edhe për disa statistika të përgjithshme mbi sëmundjet seksualisht të transmetueshme sipas IKSHPK.
Në anën tjetër  z. Rifat Batusha nga organizata KOPF, ndau eksperiencën dhe rezistencat e hasura gjatë rrugëtimit 14 vjeqar të kësaj organizate në fushën e edukimit shëndetësor. Ai theksoi që edhe pse tani pjesë e kurrikulave të Kosovës, profesorët përkatës, për arsye të panjohura, asnjëherë nuk kanë qenë pjesë e trajnimeve edukuese që KOPF-i i ka realizuar.

Dr. Vjollca Zeqiri nga QKMF në Prishtinë, shpjegoi më shumë punën e kujdesit primar në fushën e edukimit shëndetësor përmes trajnimeve të ndryshme dhe ndau eksperiencat e saj për ceshtjet e abortit, sëmundjeve seksualisht të transmetueshme dhe aspekteve gjinore.  Sipas Dr. Zeqiri kujdesi primar e ka tejkaluar problemin gjinor në raport me edukimin seksual.

Vlen të theksohet që të tre profesionistët nuk e konsiderojnë abortin si metodë e kontracepsionit, por e kundërshtojnë objektivisht arritjen deri në stadin e abortit, pasi që ka mjete parandaluese dhe planifikuese për shtatzanitë e padëshiruara.
Në fund, studentët shfaqën interes për këtë temë dhe adresuan pyetje specifike për panelistët

X

Është lansuar platforma “Organizo një ngjarje për ne”

-Prishtinë 11 Tetor 2017

Kemi kënaqësin të ju njoftojmë se tani kemi lansaur zyrtarisht platformën “Organizo një ngjarje për ne” duke ftuar këdo që dëshiron të mbështesë nënat dhe fëmijët e Kosovës për të iniciuar ose për të organizuar ngjarje në shkollë, në vendin e punës, në shtëpi ose lagje.

Ne jemi duke e lansuar me kënaqësi këtë platformë për shkak të ngjarjeve të suksesshme të mëparshme të organizuara për AMC, si ngjarja vjetore Bamirëse të golfit në Burning Tree Country Club në Greenwhich të ShBA-së, Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët, Kampanja “Runner for Hearts” dhe “Bake Sale” në Bentley Wood në Londër.

Ju, familja juaj, fëmijët tuaj, kolegët ose shkollat ​​e fëmijëve mund të organizojnë një ankand, recital, koncert muzikor, shitje të gatimeve.
Kjo platformë është e arritshme nëpërmjet http://amchealth.org/sq/involvohu/organizo-ngjarje-per-ne/ dhe ne shpresojmë që të kemi ngjarje kreative  të organizuara për nënat dhe fëmijët e Kosovës.

Nëse doni të organizoni një ngjarje për ne Regjistroni ngjarjen duke na dërguar një e-mail në info@amchealth.org

X

Dr. Ilirijana Bajraktarin, zëvendësministre e Shëndetësisë në Qeverinë e Shqipërisë.

-Prishtinë, 12 Tetor 2017

Ne përgëzojmë Dr. Ilirijana Bajraktarin që u emërua zëvendësministre e Shëndetësisë në Qeverinë e Shqipërisë.

Dr. Bajraktari është anëtar e Bordit në Aksionin për Nënat dhe Fëmijë që nga viti 2013.  Ajo ka pasion strategjitë dhe konceptet e përmirësimit të sektorit të shëndetësisë veçanërisht për benefitet e nënave dhe fëmijëve në arritjen e zhvillimit të qëndrueshëm të shoqërisë.

Dr Ilirijana Bajraktari, e diplomuar nga Universiteti Dartmouth dhe Universiteti Tuck i Biznesit (SHBA), Ilirjana posedon një diplomë MD/PhD nga Universiteti Mjekësor i Gracit (Austri). Ajo ka punuar për disa vjet me Organizatën Botërore të Shëndetësisë në fushën e sistemeve shëndetësore dhe politikës në mjedise të burimeve të kufizuara. Për më tepër ajo ka qenë e angazhuar me organizata të tilla si UNICEF, AIHA, Banka Botërore për promovimin e shëndetit, cilësisë së kujdesit dhe shëndetit si një aktiviste e të drejtave të njeriut.

Ne jemi shumë të lumtur që anëtarët tanë  të emërohen si zëvendësministër i Shëndetësisë në Shqipëri.

X

Mark Kosmo i bashkohet Bordit të Drejtorëve të ANF-së!

-Prishtina, 12 Tetor 2017

Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e një anëtari të ri në Bordin e Drejtorëve të fondacionit tonë, Z. Mark Kosmo.
Mark Kosmo është kryesues i Shoqërisë Shqiptaro-Amerikane të Masaçusets (MAAS/BESA) dhe bashkëthemelues i MAASBESA në vitin 2006. Ai aktualisht është kryeshef financiar i Grupit Mentor në Boston në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ka jetuar në Shqipëri dhe ka punuar atje si këshilltar i pavarur, si dhe ka punuar në Bankën Botërore në Shqipëri dhe Uashington D.C. si ekonomist. Z. Kosmo gjithashtu ka shërbyer si profesor i ekonimisë në Dartmouth College në Sh.B.A.

Z. Kosmo ka qenë anëtar i Bordit të Këshillit Kombëtar Shqiptaro-Amerikan (NAAC). Aktualisht është në Bordin e Drejtorëve të Tregimeve të Suksesshme Shqiptaro-Amerikane dhe Arkëtar për Koalicionin Këshilldhënës të Masaçusets për Imigrantë dhe Refugjatë. Z. Kosmo mban titullin Doktor (PhD) i Ekonomisë nga Universiteti i Uiskonsinit, dhe ka marrë diplomën universitare në Ekonomi dhe Matematikë në Universitetin e Masaçusetsit në Amherst. Marku gjithashtu është anëtar i bordit këshillues të organizatës Germin.

Për të parë listën e plotë të anëtarëve të bordit të drejtorëve të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë mund të çaseni përmes: http://amchealth.org/sq/kush-jemi-ne/bordi-i-drejtoreve/

X

Ngriten 9,755.23 Franga Zvicerane në ‘Darkën e Diasporës’ për Nënat dhe Fëmijët e Kosovës

-Prishtinë, 2 Tetor 2017
U përmbyll me sukses ngjarja e parë ‘Darka e Disaporës’ e cila u organizua nga fondacioni ‘Aksioni për nëna dhe fëmijë’ (ANF) dhe orgaizata ‘Solidar Suisse’ në lokalin Eni’t të Cyrih-ut, Zvicër, mbrëmjen e 29 shtatorit, 2017. Kjo mbrëmje u organizua me qëllimin e ngritjes së fondeve nga Diaspora jonë për mbështetjen e nënave dhe fëmjëve në Kosovë.‘Sonte u drejtohem sidomos bashkëkombësve të mi këtu në Zvicër: përkraheni këtë aksion, secili prej jush dhe secili sipas mundësive që keni. Vendet tona të origjinës kanë nevojë për ndihmë të gjithanshme. Por, më së shumti kanë nevojë për ndihmë fëmijët dhe nënat’, theksoi Prof. Dr. Omer Dzemali, njëri ndër 100 kokat e ndritura të Zvicrës, njëherit folës i darkës.

Mbrëmja u pasurua me një program të plotë ku përveq fjalimeve u shfaq edhe një dokumentar i fondacionit dhe punës së realizuar deri më tani në Kosovë, ku më pas musafirët vazhduan shoqërimin nën tingujt e muzikës së vjetër qytetare.

‘Ne besojmë që secila nënë dhe secili fëmijë ka të drejtën për një jetë cilësore dhe të shëndetshme. Kemi ardhur këtu për t’ju takuar, për t’ju treguar mbi punën e fondacionit tonë që është ndër më transparentët në Kosovë si dhe për t’kërkuar ndihmën tuaj ashtu qe t’shpëtojmë më shumë jetë nënash e fëmijësh në Kosovë”, tha Mrika Aliu, Drejtoreshë Ekzekutive e ANF-së, në një mesazh përmbyllës.

Mbrëmja u realizua me sukses falë partnerëve të ngjarjes si platforma Albinfo.ch, agjensioni Eurokoha, organizata Germin dhe lokali Eni’t, si dhe miqve të rinj që njoftuam atë natë, pa të cilët, ky organizim nuk do të bëhej i mundur.

X

Diskutimi i hapur rreth “ Kontracepsionit dhe Menopauzës”

Prishtinë, 27 Shtator 2017-

Koalicioni K10 shënoi ditën nderkombëtare të Kontracepsionit, duke diskutuar edhe për Menopauzën. Diskutimi mbi Kontracepsionin dhe Menopauzën pati për qëllim të nxisë debatin rreth rëndësisë së përdorimit të kontraceptivëve tek të rinjtë, situatën aktuale në Kosovë dhe njëherit rëndësinë e përdorimit të kontraceptivëve tek gratë në fazën e menopauzës.
Koalicion K10  mbajti diskutimin e tretë të hapur në restaurantin “Shpija e Vjetër”, Prishtine ku përpos diskutimit ka qenë edhe një mini-ekspozitë e cila u hap ne orën 16:00.

Panelistët e këtij diskutimi ishin: Dr. Jehona Binishi Hysa- Gjinekologe, Dr. Visare Mujko Nimani- Zyrtare Përgjegjëse e Programit, UNFPA, znj.Nermin Mahmuti- Gruaja në fazën e Menopauzës që ka ndarë eksperiencën e saj dhe z.Arianit Jakupi- Farmacist.

Panelistet e diskutimit folën mbi përdorimin e kontraceptivëve në Kosovë dhe rëndesine e trajtimit të menopauzës ku cekën se “Informimi më i mirë për metodat e kontracepsionit, përkthehet në shëndet më të     mirë të nënave, më pak abortime të pasigurta dhe barazi më të madhe për   gratë.” “Menopauza nuk është sëmundje, është një fazë tranzicioni në jetën e një gruaje!” theksoi Dr. Jehona Binishi Hysa “Kosova qëndron shumë larg vendeve të rajonit sa i përket nivelit të furnizimit të kontraceptivëve në nivel nacional. Megjithatë, kërkesa nga tregu nuk e tejkalon sasinë që është e disponueshme në barnatore”, shtoi Arianit Jakupi, Farmacist. Kjo tregon se niveli i përdorimit të konraceptivëve në Kosovë, dhe posaçërishtë atyre modern, është mjaft i ulët, gjë që u konfirmua edhe nga Dr. Visare Mujko Nimani, UNFPA.

Qëllimi i këtij diskutimi ishte aktualizimi i temave të shëndetit riprodhues që prekin çdo qytetar e në rastin e menopauzës kanë të bëjnë me gjendje shëndetësore të paevitueshme që mund të trajtohen përmes informimit adekuat dhe këshillimit me profesionistët mjekësorë.

X

Ngjarja tradicionale Let’s Dance mbledh €23,486.50

Prishtinë, 23 shtator 2017-

Ngjarja për mbledhje të fondeve “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët” – Let’s Dance, që u mbajt për të tretën herë me radhë ka dëshmuar se lëvizja e bamirësisë që nisi në vitin 2015 është shndërruar tashmë në një nga traditat më të bukura në kryeqytet.

Duke shpalosur bujarinë e njerëzve dhe lidhjen mes tyre, mbi 400 vetë morën pjesë në mbrëmjen e vallëzimit për qëllime të mbledhjes së fondeve që u mbajt në Duplex Premium në Prishtinë dhe ku u mblodhën €23,486.5 përmes sponsorizimeve dhe biletave të shitura.

Ashtu si çdo vit, fondet e mbledhura përmes kësaj mbrëmjeje vallëzimi përdoren nga Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë për të mbështetur programe që luftojnë shkallën e vdekshmërisë foshnjore, sëmundjet tek foshnjat e lindura para kohe dhe shqetësime të tjera, si dhe mbështesin familjet e tyre. E gjitha kjo punë bëhet në bashkëpunim të ngushtë me shërbimin e kujdesit mjekësor në Kosovë.

“Let’s Dance” tashmë është shndërruar në brend të ndërlidhur ngushtë me konceptin e mbledhjes së fondeve për qëllime bamirësie dhe për t’ju dhënë fëmijëve mundësinë për një jetë të lumtur dhe të përmbushur.

Gjatë vitit në vijim, Fondacioni do të publikojë aktivitetet e mundësuara nga këto fonde.

Mbrëmja e vallëzimit për mbledhje të fondeve u mbështet nga këta sponsor: Banka për Biznes si sponsor i artë; TEB, Banka Ekonomike, NLB, Solidar Suisse, Recura Financials, Gjirafa, Acibadem, HIB Petrol, Barutti dhe Komot si sponsorë të argjendtë; KEP Trust, Kolegji Universum, Finca Kosova, Cacttus, Meridian dhe Trepharm si sponsorë të bronztë. Të tjerë sponsorë ishin: Eurolab Internacional, Birra Prishtina, Birra Sabaja, Frutomania dhe Karl Gega, Ujë Rugove, R+People, VM3, Thai, Umami, Francisko, Trosha, Origo Balloons, Amel, Lulishtja Labi, Rrotull.com, Glam radio, Duplex Premium, Leka lamps, RTK, Green & Protein, Kanun.tv, Catering, Tenda 3, dhe Che bar.

Falenderime të posaçme për Perla Events që dekoroi vendin, Adrian Berishën (Gamblemania) dhe Valon Shehun për muzikën dhe për të gjithë vulllnetarët që i dhanë jetë mbrëmjes.

X

Sërish koha për të vallëzuar

Prishtinë, 12 shtator 2017 –

Tashmë e shndërruar në një ngjarje tradicionale të përvitshme në skenën e filantropisë në Kosovë, ngjarja “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët – Let’s Dance” rikthehet më 21 shtator 2017, në Duplex Premium në Prishtinë, duke filluar nga ora 20:00. Ngjarja organizohet nga Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhe Crimson Capital falë mbështetjes së sponsorëve dhe publikut që beson në misionin e kësaj ngjarjeje bamirësie.

Disa nga aktivitetet që u mundësuan këtë vit me fondet e mbledhura nga Let’s Dance në shtatorin e vitit të kaluar janë: klinika e neonatologjisë pranë QKUK është furnizuar me 200 shishe të medikamentit Surfaktant, për herë të parë në Kosovë u soll medikamenti minastrin, janë blerë 5 monitorë kardiopulmonarë për fëmijë dhe janë hapur qendra informuese për shëndetin e gruas dhe klasat për nëna në Kaçanik dhe Prizren.

Gjithashtu, falë këtyre fondeve, Fondacioni ka arritur të avokojë që institucionet shëndetësore të zhvillojnë udhërrëfyesin nacional për transportin standard të foshnjeve nga spitalet rajonale për në Prishtinë. Një tjetër arritje është zgjerimi i ndërmarrjes sociale Teshavesha.

 

“Është emocionuese kur shohim që tashmë, Let’s Dance ka depërtuar në vetëdijen e publikut si një nga ngjarjet më të rëndësishme të bamirësisë në vend. Kur filluam me përgatitjet për këtë nismë tre vjet më parë, ekipi organizativ nuk e pati menduar se kjo ngjarje do të shndërrohej në një traditë të rëndësishme që prek jetët e qindra nënave dhe fëmijëve,” thotë Mrika Aliu, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondacionit.

Znj. Aliu shpreh falenderime për përkrahësit e ngjarjes Let’s Dance, si sponsorët, ashtu dhe pjesëmarrësit dhe vullnetarët. “Për dy vite kemi siguruar shumën €56,065. Është shumë e konsiderueshme, shprehje e vullnetit të mirë dhe bujarisë së miqve tanë të shumtë,” vazhdon Znj. Aliu. “Tashmë, ngjarja Let’s Dance nuk është thjesht një festë për të mbledhur fonde, por është shndërruar në një lëvizje të solidaritetit, bujarisë dhe bamirësisë për fëmijët dhe nënat në nevojë. Kjo ngjarje jep shpresë dhe promovon jetën”.

Mbrëmja Let’s Dance këtë vit mbahet me 21 shtator, në Duplex Premium, duke filluar nga ora 20:00. Çmimi i hyrjes është €30 për person dhe përfshin pije, ushqim dhe muzikë. Paratë e mbledhura nga biletat shkojnë të gjitha për financim të programeve. Biletat mund të blihen në këto pika: Crimson Capital, Teshavesha, Bon Vivant, Matisse, Green & Protein, Soma Book Station, Creme de la Creme, Hallakate, Bonzai dhe Babel.

Organizimi është përkrahur nga sponsorë të shumtë. Sponsor i artë është BpB, sponsorë të argjendtë janë Banka Ekonomike, TEB dhe Solidar Suisse. Sponsorë të bronzit janë Finca Kosova, KEP dhe Universum.

Sponsorë të tjerë të ngjarjes janë: Birra Prishtina, Birra Sabaja, Uji Rugova, Republic of People, VM3, Perla Events, Thai Restaurant, Umami, Trosha, Âmel, Rrotull.com, Glam Radio, RTK dhe  Duplex Premium. Mik i ngjarjes vazhdon të mbetet Gamblemania që do t’argëtoje pjesëmarrësit bashke me grupe të tjera të estrades sonë.

X

Bëje Pap Testin dhe parandalo kancerin në qafën e mitrës

Prishtinë, 20 Shtator 2017-

Bëje pap testin!

Sot me datën 20 Shtator 2017, stafi edukativ i shkollës fillore “Hilmi Rakovica” u informua më shumë se çka është kanceri i qafës së mitrës dhe cilat gra rrezikohen prej kacerit të së mitrës. Ligjërimi u bë nga Dr. Florina Grezda, mjeke familjare dhe njëherit koordinatore dhe ligjeruese e edukimit dhe promovimit shëndetësor, ku gratë patën munësi të bëjnë pyetje për kujdesin e shëndetit.

Në Komunën e Prishtinë po vazhdon ofrimi i Pap testeve në kuadër të nivelit primar të kujdesit shëndetësor. Faza e pilotimit mundësoi identifikimin e rasteve në fazën e ndryshimeve qelizore që mund të çojnë drejt zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës, duke mundësuar kështu trajtimin e tyre me sukses. Prandaj, gratë mund ta kryejnë këtë shërbim në kuadër të ë nivelit primar të kujdesit shëndetësor.

Ligjerata u organizua nga Aksioni për Nëna dhe Fëmije, në kuadër të programit të Kancerit të qafës së mitrës,qe mbështetet nga United Nations Population Fund në Kosovë .

X

Bëhet lansimi i aplikacionit mobil “NANA”

Prishtinë, 29 Gusht 2017-

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka bërë lansimin e aplikacionit celular në gjuhën shqipe, aplikacion ky që përmban informata thelbësore mbi shtatzëninë, planifikimin familjar, lindjen dhe kujdesin ndaj fëmijëve në mënyrë të shpejtë dhe të lehtë. Aplikacioni mobil “NANA” është një shtrirje tjetër e programit edukativ “Klasat për Nëna” të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë (ANF) si dhe uebfaqes www.beba-ks.com .

Rrjeti i qendrave informuese “Klasat për Nëna”, tanimë i shpërndarë në 6 qytete të Kosovës, mbledh gratë e të gjitha etnive me një qëllim të përbashkët – përmirësimin e shkallës së mbijetesës dhe shëndetit të fëmijëve duke ofruar qasje në informacione të bazuara në dëshmi. Duke e parë nevojën për qasje në informacion dhe risi, nevojë kjo e bazuar në prova reale nga qendrat informuese, ANF ndërmori iniciativën e zhvillimit të aplikacionit celular “NANA”, i cili përfshin një mori modulesh dhe veçori interaktive.

Në tërësi, aplikacioni përmban seksionet si Kalendarin Ovulacionit që ofron një mundësi për monitorimin e periudhës së ovulacionit për gratë dhe vajzat; Kalkulatorin e Kontraksioneve për përgatitjen e nënave të ardhshme për menaxhimin e fazës së lindjes;  Programin e aktiviteteve të “Klasat për Nëna” që tregon orarin e këshillimeve dhe aktiviteteve në “Klasat për Nëna” dhe i mundëson grave që të planifikojnë të ndjekin seancat në bazë të temës së tyre të interesit; Çka duhet të dish që ofron udhëzime të thjeshta mbi shtatzëninë e shëndetshme, të ushqyerit, zhvillimin e foshnjës gjatë secilës fazë të shtatzënisë, teknikat e frymëmarrjes, ushqyerja me gji, imunizimi dhe gjithashtu një seksion për stërvitje gjatë shtatzënisë; si dhe seksionin Fotografitë ku nënat fotografohen gjatë periudhave të ndryshme të shtatzënisë, i arkivojnë fotografitë dhe shohin dallimin nga një periudhë në tjetrën.

Zhvillimi i këtij aplikacioni mobil u mundësua nga kontributi i kompanisë zhvilluese të aplikacionit “Zombie Soup” dhe me mbështetjen e Ambasadës Australiane përmes Zyrës në Vienë dhe IPKO Foundation.

Ky aplikacion gjendet vetëm në versionin IOS të cilin mund ta shkarkoni në linkun e mëposhtëm:

https://itunes.apple.com/us/app/nana-aplikacion-p%C3%ABr-n%C3%ABnat/id1049838079?mt=8

Për me shumë informata rreth Aplikacionit Nana vizitoni faqen tonë në Facebook https://www.facebook.com/aplikacioninana/

Të reja

AMC dorëzon donacionin e kampanjës NJË KAFE SI FLUTUR në QKUK

Action for Mothers and Children ka dorëzuar sot në Klinikën Infektive në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës pajisje mjekësore dhe materia...

Përmbyllet fushata sensibilizuese NJË KAFE SI FLUTUR

NJË KAFE SI FLUTUR ishte fushatë senzibilizuese në luftën kundër COVID-19 në Republikën e Kosovës. Kjo fushatë kishte dy objektiva kryesore: ...

Tryeza diskutuese me temën: “Rritja e numrit të lindjeve me prerje cezariane në Kosovë”

19 dhjetor 2019, Prishtinë Sot, u mbajt tryeza diskutuese me temën “Rritja e numrit të lindjeve me prerje cezariane në Kosovë”, organizuar ng...

Dorëzohen pajisje mjekësore në Klinikën e Neonatologjisë dhe Pediatrisë në Spitalin e Mitrovicës

17 Dhjetor 2019, Mitrovicë Action for Mothers and Children së bashku me Bankën Raiffeisen në Kosovë, e cila tash e disa vite e mbështet misionin...

AMC organizon konferencën për QMF drejt përmirësimit të cilësisë: Mbështetja në të ushqyerit me gji

13 Dhjetor 2019, Prishtinë Për herë të pare në Kosovë u mbajt konferenca 2-ditore në Hotel Sirius më 11 dhe 13 Dhjetor me qëllim për të tra...

AMC dhe Cycle Kosovo dhurojnë shtretër për foshnje në Klinikën e Neonatologjisë në Mitrovicë

09 Dhjetor, Mitrovicë Sot, Action for Mothers and Children bashkë me organizatorët e Cycle Kosovo for Children dorëzuan 15 shtretër për foshnje ...

Hapet Qendra e 13-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Obiliq

21 Nëntor 2019, Obiliq Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Obili...

Meridian Express dhuroi 2,040.21 Euro për shëndetin e nënave dhe fëmijëve në Kosovë

08 Nëntor 2019, Prishtinë Për të dytin vit me radhë, nga data 15 tetor – 30 nëntor, Meridian Express, kontribuoi për shëndetin e nënave d...

Hapet Qendra e 12-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Gjilan

29 Tetor 2019, Gjilan Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Gjilan,...

Rreth 400 persona u mblodhën në ngjarjen bamirëse ‘Let’s Dance’

-Prishtinë, 26 tetor 2019 Në përvjetorin e pestë të ngjarjes bamirëse “Let’s Dance” – “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët” u...

U ngritën mbi $70,000 në ngjarjen vjetore të AMC-së ‘Meet Us Halfway’ në Nju Jork

New York, 12 Tetor 2019 Fondacioni ‘Action for Mothers and Children, mbajti mbrëmjen e saj të 5-të bamirëse në Shtetet e Bashkuara të Amerik...

Organizohet punëtoria ndërkombëtare WIC Health Policy Workshop në Prishtinë

25 Shtator 2019, Prishtinë Për herë të parë në Kosovë u organizua punëtoria ndërkombëtare dy ditore WIC Health Policy Workshop, punëtori ...

Lansohet programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Mitrovicës

20 Shtator, 2019. Mitrovicë Sot zyrtarisht u lansua programi i Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës në Komunën e Mitrovicës, program ky ...

Fillon Fushata ‘Ushqehu, shijo dhe ndihmo me BUKA dhe SCHARF’

16 Shtator, 2019, Prishtinë – Sot fillon fushata për shpëtimin e jetëve të fëmijëve dhe nënave e organizuar nga Meridian Express me Actio...

Ngjarja Let’s Dance 2019 i dedikohet pajisjeve mjekësore për foshnje

Prishtinë, 12 shtator 2019 Blerja e pajisjeve të specializuara mjekësore për foshnje është këtë vit fokusi i ngjarjes tradicionale të bamirë...

10 Tetori shënon vitin e pestë të organizimit të mbrëmjes bamirësisë ‘Meet us Halfway’ në Nju Jork

16 Gusht, 2019 Action for Mothers and Children rikthehet përsëri në qytetin e Nju Jork-ut, me mbrëmjen filantropike për të ngritur fonde për sh...

Njoftohuni me Bordin Këshillues

08 Gusht 2019, Prishtinë Action for Mothers and Children ka kënqësinë të ju prezentoj anëtarët më të rinjë të Bordit Këshillues të cilët...

Hapet Qendra e 11-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Kamenicë

06 Gusht 2019, Kamenicë Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Kame...

   Ngjarja Bamirëse e Bank Street në Amerikë ngrit  $10,000 për nënat dhe fëmijët në Kosovë

15 Korrik, 2019 Për të pestin vit me radhë, firma lidere e investimeve Bank Street Group ka organizuar ngjarjen vjetore bamirëse të golfit në Bu...

U bë lansimi i librit ‘Ditari i Nënës’ udhërrefyesi për hapat e prindërimit

20 Qershor, Prishtinë Sot, në Librarinë Dukagjini u bë lansimi i librit ‘Ditari i Nënës’ udhërrefyesi për hapat e prindërimit, libër ky ...

Ngjarja vjetore “Cycle Kosovo for Children” ngriti rreth 9000 Euro

10 Qershor 2019, Prishtinë Ngjarja vjetore “Cycle Kosovo for Children”, përfundoi me sukses për të gjashtin vit me radhë ku morën pjesë rre...

Nënshkruhet marrëveshja e bashkëpunimit për zgjerimin e vizitave shtëpiake në mes të AMC-së dhe UNICEF-it

05 Qershor 2019, Prishtinë Fondacioni humanitar Action for Mothers and Children përgjatë muajit Maj filloi partneritetin me organizatën ndërkomb...

AMC, anëtarja më e re e IBP Initiative!

05 Qershor 2019, Prishtinë Jemi të lumtur të njoftojmë se AMC është një nga anëtarët më të rinj të IBP Initiative!  IBP Initiative ësht...

Organizohet programi “Lamtumirë kopshti im” për të shënuar Ditën e Fëmijëve

29 Maj, 2019, Prishtinë Action for Mothers and Children në partneritet me organizatën Save the Children në Kosovë dhe Institucionet Parashkollore...

Dorëzohet medikamenti ‘Amoxicilin’ në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Klinë

27 Maj 2019, Klinë Në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Klinë u bë dorëzimi i medikamentit Amoxicilin, donacion ky i bërë i mu...

U dhuruan 23,730 franga zvicerane në ngjarjen bamirës ‘Shpëto Jetë’ në Cyrih për nënat dhe fëmijët në Kosovë

10 Maj, Cyrih Është përmbyllur me shumë sukses ngjarja bamirëse “Shpëto Jetë” e cila u mbajt për të tretën herë me rradhë më 10 Maj 2...

Fondacioni nga Kosova organizon mbrëmjen bamirëse ‘Shpëto Jetë’ në Hotel Marriott, Cyrih

7 Maj,2019 Vetëm 3 ditë na ndajnë nga mbrëmja e bamirësisë e ‘Shpëto Jetë’ organizuar nga fondacioni nga Kosova ‘Action for Mothers and ...

Learta Jakupi i bashkohet mbrëmjes për bamirësi ‘Shpëto Jetë’ në Cyrih për fëmijët e Kosovës

30 Prill, 2019 Fondacioni ‘Action for Mothers and Children’ organizon mbrëmjen e bamirësisë në qytetin e Cyrihut, për herë të tretë radhaz...

Action for Mothers and Children feston 6 vjetorin me pamje të re

10 Prill, 2019 AMC, fondacion humanitar i cili është rithemeluar që 6 vite tani për të përmbushur misionin: shpëtimin e jetëve te nënave dhe...

Ruaje Datën dhe bëhuni pjesë e Mbrëmjes Bamirëse ‘Shpëto Jetë’

2 Prill, 2019, Prishtinë Ruaje datën për t’u bërë pjesë e një mbrëmje filantropie në qytetin e bukur të Cyrih-ut, Zvicër, për të ndihmu...

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë, QKUK

2 Prill, 2019, Prishtinë Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit jetë-shp...

Lasimi i linjës për gra shtatzëna- besë x teshavesha

8 Mars 2019, Prishtinë Sot u lansu linja për gra shtatzëna të dizajnuara nga kreatorja nga Nju Jorku ‘Besë’ për dyqanin e bamirësisë Tesha...

BetaPharm dhuron ‘Floradix’ për Klasat për Nëna

8 Mars 2019, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë tashmë në partneritet edhe me kompaninë farmaceutike BetaPharm të cilët janë distributor...

Dorëzohet medikamenti ‘Amoxicilin’ në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prizren

22 Shkurt, 2019, Prishtinë Sot në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prizren u bë dorëzimi i medikamentit Amoxicilin, donacion ky ...

FLO dhuron 163 palë këpucë për dyqanet e bamirësisë së Teshaveshës

15 Shkurt 2019, Prishtinë Brendi ndërkombëtar i këpucëve nga Turqia ‘FLO’ me seli në Kosovë dhuroi 163 palë këpucë donacion për dyqanin...

Baby Nova, Bubchen dhe Huggies partnerët më të ri të AMC

6 Shkurt 2019, Prishtinë Baby Nova, Bubchen dhe Huggies brende botërore me produkte për fëmijë tani partner i organizatës Aksioni për Nëna dhe...

Aksioni për Nëna dhe Fëmijë shënon ‘Javën e Vetëdijësimit të Kancerit të Qafës së Mitrës’

23 Janar 2019, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me Koalicionin K10 po shënojnë ‘Javën e Vetëdijësimit të Kancerit të Qaf...

Z. Kujtim Gjevori, anëtari më i ri i Bordit të Drejtorëve të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë

17 Janar 2019, Prishtinë Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e anëtarit tonë më të ri në Bordin e Drejtorëve, Kujtim ...

Letra e Fundvitit

Të dashur miq, Ne ri-themeluam Aksionin për Nëna dhe Fëmije në vitin 2013 në Kosovë – të bashkuar duke besuar se çdo grua dhe fëmijë meri...

Fillon ‘Java e Dizajnerëve’ në Teshavesha në Ferizaj

26 Dhjetor, 2018, Prishtinë Lia Stublla, Albina Dyla, Minna Fashion, Kaonë Duriqi dhe Yllka Brada, kretatorët të cilët me anë të dhurimit të ...

Scampa dhuron 12,000 njësi qese për dyqanet e bamirësisë Teshaveshës

18 Dhjetor, 2018, Prishtinë Dyqani i bamirsisë ‘Teshavesha’ tani vepron në dy lokacione në qytetin e Prishtinës dhe në një lokacion në qyt...

Organizohet Trajnimi për “Doulas” për herë të parë në Kosovë

7 Dhjetor 2018, Prishtinë Për herë të parë në Kosovë është organizuar trajnimi 2 ditor rreth “Doulas” ku morën pjesë mamitë dhe inferm...

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë, QKUK

Prishtinë 22 Nëntor, 2018 Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit jetë-s...

Dhurohet makina e analizatorit të gazit në Repartin e Neonatologjisë në Gjakovë

20 Nëntor, Gjakovë Sot, Aksioni për Nëna dhe Fëmijë bashkë me organizatorët e “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” dorëzuan makinën...

Teshavesha pjesë e Javës së Ndërmarrësisë Sociale në Kosovë

13 Nëntor, Prishtinë Sot, Teshavesha ishte pjesë e Konferencës për Ndërmarrësinë Sociale si një storje suksesi ku e pranishme ishte Mrika Ali...

Raiffeisen Bank në mbështetje të vazhdueshme të shëndetit të nënës dhe fëmijës

-9 Nëntor, Prishtinë Po shënojmë dy vite të bashkëpunimit tonë me Bankën Raiffeisen, e cila ka ndarë shumën prej Eur 40,000.00 deri më sot,...

Ngjarja bamirëse Let’s Dance mbledh € 27,556.10

-Prishtinë, 2 nëntor 2018 Për të katërtin vit me radhë, rreth 500 vetë u bënë pjesë e ngjarjes me karakter bamirës “Let’s Dance” R...

U ngritën $42,623.96 në ngjarjen vjetore të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë, ‘Meet Us Halfway’ në Nju Jork

New York, 17 Tetor 2018 Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ (ANF), mbajti mbrëmjen e saj të tretë të bamirësisë në Shtetet e Bash...

Partneriteti i ANF-së me organizatën ndërkombëtare Americares

15 Tetor, Connecticut Miqët tanë nga Americares, janë ata të cilët që nga përfundimi i luftës kanë bërë një ndryshim të madh në jetën ...

Ngjarja Let’s Dance për mbledhje të fondeve rikthehet në Prishtinë

Prishtinë, 2 tetor 2018  Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë risjell edhe këtë vit në Prishtinë ngjarjen tashmë tradicionale “Let’s ...

Bëhet lansimi i aplikacionit mobil “Globi Im”

27 Shtator 2018, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka bërë lansimin e lojës në aplikacionin mobil në gjuhën shqipe i quajtur ‘Globi I...

Tani, përmes SMS ftohen  vajzat dhe gratë të bëjnë falas PAP Testin edhe në komunën e Prizrenit

21 Shtator 2018, Prishtinë Pas përfundimit të sukseshëm të kampanjës së dërgimit të ftesave përmes SMS për të bërë PAP Testin në Komun...

Bëhet hapja e pikës së tretë të dyqanit bamirës ‘Teshavesha’ në Ferizaj

18 Shtator 2018, Ferizaj Dyqani Teshavesha bëri hapjen e pikës së tretë falë mbështetjes financiare të partnerit Raiffeisen Bank Kosova. Duke f...

Ambasadorja Besiana Kadare, folëse e mbrëmjes në Nju Jork

Jemi të lumtur të ju prezantojmë folësen e mbrëmjes, Shkëlqesinë e saj, Ambasadorja Besiana Kadare, Përfaqësuese e Përhershme e Republikës...

Hapet Qendra e 10-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Klinë

31 Gusht 2018, Klinë Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Klinë,...

Organizohet mbrëmja e bamirësisë ‘Meet us Halfway’ në Nju Jork

04 Shtator, 2018 Aksioni për Nëna dhe Fëmijë po organizon një mbrëmje filantropie në qytetin e Nju Jork-ut, për të ngritur fonde për shpëti...

Hapet Qendra e 9-të Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Dragash

20 Korrik 2018, Dragash Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” në Draga...

Ngjarja Bamirëse e Bank Street në Amerikë ngrit  $10,000 për nënat dhe fëmijët në Kosovë

19 Korrik, 2018 Për të katërtin vit me radhë, firma lidere e investimeve Bank Street Group ka organizuar ngjarjen vjetore bamirëse të golfit në...

Tani, përmes SMS ftohen gratë dhe vajzat të bëjnë PAP Testin

12 Korrik 2018, Prishtinë Sot, për herë të parë në Kosovë grave dhe vajzave në Komunën e Prishtinës (nga 21-65 vjeç) u janë dërguar ftesa...

Dorëzohet aparati i bilirubinës në Klinikën e Neonatologjisë

09 Korrik 2018, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me partnerin Bankën Raiffeisen në Kosovë sot bënë dorëzimin e pajisjes Bil...

Dhurohen kontraceptiv në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë

21 Qershor 2018, Prishtinë Sot në Qendrën Kryesore të Mjekesisë Familjare në Prishtinë u bë dorëzimi i mjeteve kontraceptive në vlerë prej ...

Lansohet programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Prizrenit

19 Qershor, 2018 Sot zyrtarisht u lansua programi i Skriningut të Kancerit të Qafës së Mitrës në Komunën e Prizrenit, program ky që po bëhet ...

Ngjarja vjetore “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” ngriti rreth 7000 Euro

-11 Qershor 2018, Prishtinë Ngjarja vjetore “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët”, përfundoi me sukses për të pestin vit me radhë ku mor...

Organizohet shfaqja teatrale “ Surpriza” si vazhdimësi e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve

-08 Qershor 2018, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë në partneritet me organizatën Save the Children në Kosovë organizoi shfaqjen teatrale...

 Dhurohet pajisja për diagnostifikimin e sëmundjeve të zemrës tek foshnjet në Klinikën e Neonatologjisë

-01 Qershor 2018, Prishtinë Aksioni për Nëna dhe Fëmijë së bashku me partnerin Bankën Raiffeisen në Kosovë po e shënojnë 1 Qershorin, Ditë...

 Ngriten 16,200 Franga Zvicerane në Cyrih për nënat dhe foshnjet në Kosovë

13 Maj 2018- U përmbyll me sukses ngjarja bamirëse “Shpëto Jetë” e cila u mbajt më 12 maj në Hotelin Marriott në Cyrih, Zvicër, me të ci...

Dorëzohet donacioni me medikamete mjekësore në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës

24 Prill 2018, Prishtinë Sot, u bë dorëzimi i medikamenteve mjekësore në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës të cilat do të përdoren p...

Dhurohen 1,506.26 euro për shëndetin e nënave dhe fëmijëve

16 Prill 2018, Prishtinë U bë dhurimi i çekut në vlerë prej 1506.26 Euro nga Meridian Express për Aksionin për Nëna dhe Fëmijë për të m...

Ruaje Datën për Mbrëmje e Bamirësisë ‘Shpëto Jetë’ 

Ruaje datën për t’u bërë pjesë e një mbrëmje filantropie në qytetin e bukur të Cyrih-ut, Zvicër, për të ndihmuar në shpëtimin e je...

Po mbahen trajnimet simuluese për programin e Sistemit të Trasportit Neonatal

03 Prill 2018, Prishtinë Sot filluan të mbahen trajnimet simuluese për stafin mjekësorë në njësitë e Kujdesit Intensiv Neonatal në QKUK, Pris...

AMC dhuroi materiale për Pap-Teste në Institutin e Anatomisë Patologjike

30 Mars 2018, Prishtinë Sot Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhuroi materiale për Pap-Teste në Institutin e Anatomisë Patologjike pranë Qendrës K...

Ambasadori kanadez Daniel Maksymiuk viziton Qendrën për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’

22 Mars 2018, Prishtinë Sot, ambasdori kanadez Daniel Maksymiuk vizitoi Qendrën Informuese për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’ në Klini...

Scampa dhuron 10,000 njësi të qeseve plastike për dyqanet Teshavesha

9 Mars, 2018, Prishtinë – Dyqani i bamirsië ‘Teshavesha’ tani vepron në dy lokacione në qytetin e Prishtinës falë mbështetjes s...

Fillon fushata e Meridian Express për AMC “Kontribo për fëmijët , blej produkte Scharf”

1 Mars, 2018, Prishtinë – Sot fillon fushata për shpëtimin e jetëve të fëmijëve dhe nënave përmes ngritjes së fondeve e organizuar nga Mer...

Dhurohet aparati CRP në Klinikën e Neonatologjisë në Pejë

Pejë, 16 Shkurt 2018 Sot, Aksioni për Nëna dhe Fëmijë bashkë me organizatorët e “Çiklizmi rreth Kosovës për Fëmijët” dorëzuan aparati...

Shënohet dita ndërkombëtare e Kancerit- Unë mundem, ne mundemi!

Në tryezën e rrumbullakët të organizuar nga Bordi Nacional per Kontroll të Kancerit për nder të ditës së Kancerit- 4 Shkurti, në mesin e pre...

Prezentojmë kryesinë e re të Bordit 

Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për Kryetarin e ri të Bordit, Valon Xharra dhe Nën-Kryetari e ri të Boardit, Ilir Hoxha. Valon Xharra ës...

Z. Michael Gold, anëtari më i ri i Bordit të Nderit të Aksionit për Nëna dhe Fëmijë

Prishtinë, 16 Janar 2018 Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e anëtarit tonë më të ri në Bordin e Nderit, Michael Gold....

Letër Falenderimi për Donatorët tanë

Në prag të ndërrimit të motmoteve, dëshirojmë t’i falenderojme të gjithë donatorët tanë që na ndihmuan dhe na përkrahën në mënyrë q...

Vazhdon implementimi i suksesshëm i skriningut te kancerit te qafës se mitrës në Komunën e Prishtinës

Prishtinë,22 Dhjetor, 2017 Ofrimi i Pap testeve pa pagesë vazhdoi me sukses edhe në vitin 2017 në Komunën e Prishtinës. Programi i skriningut t...

Dorëzohet medikamenti ‘Surfaktant’ në Klinikën e Neonatologjisë në QKUK

-Prishtinë 19 Dhjetor, 2017 Sot në Klinikën e Neonatologjisë, në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës u bë dorëzimi i medikamentit Surfak...

Fillon ‘Java e Dizajnerëve’ e fondacionit ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ këtë radhë në Albi Mall

13 Dhjetor, 2017, Prishtinë Për festat e funditit, dyqani i bamirësisë ‘Teshavesha’, program në kuadër të fondacionit ‘Aksioni për Nëna...

Letra e Fundvitit

Prishtina, 12 Dhjetor 2017 E dashura mike, I dashur mik,    Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm sa i madh mund të jetë kontributi dhe mbështet...

Mbahet Tryeza mbi Shkaktarët e Prerjeve Cezariane në Kosovë

  -Prishtinë, 7 dhjetor 2017 Sot u mbajt tryeza e diskutimit me profesionistët shëndetësor, politikë-bërësit si dhe përfaqësuesit e shoqëri...

Banka Raiffeisen në Kosovë fiton çmimin FIDES për filantropi!

-Prishtina, Nëntor 30, 2017 Kemi kënaqësinë të ndajmë me ju këtë njoftim urimi për partnerin dhe donatorin tonë Raiffeisen Bank në Kosovë...

Lansohet platforma online e Koalicionit K10

-Prishtinë 30 Nëntor 2017 Aktivitetet e Koalicionit K10 tani do të mund t’i përcjellni edhe në platformën online, e cila është lansuar dje....

Hapet Qendra Informuese për Shëndetin e Gruas edhe në Komunën e Pejës

29 Nëntor, 2017 Sot, në një ceremoni zyrtare, u hapën dyert e Qendrës Informuese për Shëndetin e Gruas “Klasat për Nëna” edhe në Pejë,...

James C. Strickler, MD dhe George A. Little, MD, FAAP marrin Çmimin për Kontribut Jetësor

-New York City,  Nëntor 23, 2017 Aksioni për Nënat dhe Fëmijë i dhuron Çmimin për Kontribut Jetësor James C. Strickler, MD dhe George A. Litt...

U ngritën $41,395.00 në ngjarjen vjetore të ‘Aksionit për Nëna dhe Fëmijë’ në Yale Club të Nju Jork-ut

New York,  9 nëntor 2017 Fondacioni ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmijë’ (AMC) nga Prishtina, Kosovë, mbajti mbrëmjen e saj të dytë bamirëse n...

Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm

Prishtinë, 6 Nëntor 2017 ” Disiplina Pozitive në Prindërimin e Përditshëm” program i mundësuar në partneritet me organizatën Sav...

Edukimi Seksual Gjithëpërfshirës – Ndryshimi pozitiv dhe rrënimi i tabuve

-Prishtinë, 1 Nëntor 2017 Në Qendrën Studentore, u mbajt salloni i diskutimit të hapur me temën “Edukimi Seksual Gjithëpërfshirës”. Ky d...

Është lansuar platforma “Organizo një ngjarje për ne”

-Prishtinë 11 Tetor 2017 Kemi kënaqësin të ju njoftojmë se tani kemi lansaur zyrtarisht platformën “Organizo një ngjarje për ne” ...

Dr. Ilirijana Bajraktarin, zëvendësministre e Shëndetësisë në Qeverinë e Shqipërisë.

-Prishtinë, 12 Tetor 2017 Ne përgëzojmë Dr. Ilirijana Bajraktarin që u emërua zëvendësministre e Shëndetësisë në Qeverinë e Shqipërisë....

Mark Kosmo i bashkohet Bordit të Drejtorëve të ANF-së!

-Prishtina, 12 Tetor 2017 Jemi shumë të lumtur të ju njoftojmë për bashkangjitjen e një anëtari të ri në Bordin e Drejtorëve të fondacio...

Ngriten 9,755.23 Franga Zvicerane në ‘Darkën e Diasporës’ për Nënat dhe Fëmijët e Kosovës

-Prishtinë, 2 Tetor 2017 U përmbyll me sukses ngjarja e parë ‘Darka e Disaporës’ e cila u organizua nga fondacioni ‘Aksioni për nëna dhe f...

Diskutimi i hapur rreth “ Kontracepsionit dhe Menopauzës”

Prishtinë, 27 Shtator 2017- Koalicioni K10 shënoi ditën nderkombëtare të Kontracepsionit, duke diskutuar edhe për Menopauzën. Diskutimi mbi Kon...

Ngjarja tradicionale Let’s Dance mbledh €23,486.50

“Let’s Dance” tashmë është shndërruar në brend të ndërlidhur ngushtë me konceptin e mbledhjes së fondeve për qëllime bamirësie dhe p...

Sërish koha për të vallëzuar

Prishtinë, 12 shtator 2017 – Tashmë e shndërruar në një ngjarje tradicionale të përvitshme në skenën e filantropisë në Kosovë, ngjarja ...

Bëje Pap Testin dhe parandalo kancerin në qafën e mitrës

Prishtinë, 20 Shtator 2017- Bëje pap testin! Sot me datën 20 Shtator 2017, stafi edukativ i shkollës fillore “Hilmi Rakovica” u informua më ...

Bëhet lansimi i aplikacionit mobil “NANA”

Prishtinë, 29 Gusht 2017- Aksioni për Nëna dhe Fëmijë ka bërë lansimin e aplikacionit celular në gjuhën shqipe, aplikacion ky që përmban in...